Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uudistukset Kiinan johdossa viittaavat muutoksiin Taiwan-politiikassa



Kiina on tehnyt muutoksia Taiwanin-suhteista vastaavan elimensä johdossa, ja asiantuntijoiden mukaan uudistukset voivat merkitä varovaista uutta kurssia myös Kiinan Taiwanin-politiikassa.


Nimettöminä esiintyneiden virallisten lähteiden mukaan hallituksen alaisen Taiwanin-asiain toimiston kakkosmieheksi on nimitetty nuorehko Harvardin yliopistossa opiskellut Zhou Mingwei.

Zhou vastasi aiemmin Shanghain kaupungin ulkomaansuhteista ja sai runsaasti kiitosta viime vuonna mm. järjestämästään Fortune 500 -talousseminaarista.

Lähteiden mukaan Zhou nimitettiin Taiwanin-toimiston johtoon presidentti Jiang Zeminin määräyksestä. Jiangin on jäätävä eläkkeelle vuoteen 2003 mennessä, ja asiantuntijat uskovat hänen haluavan nähdä kunnollisia edistysaskelia Taiwanin-kysymyksessä ennen sitä.

Tiedot muutoksista Taiwan-politiikan johdossa vuosivat julkisuuteen torstaina Kiinan korkeimman johdon ollessa vetäytyneenä vuosittaiseen retriittiinsä Beidaihen lomakylään.

Tapaaminen on niin salainen, ettei Kiina julkista sen alkamis- tai päättymispäivämäärää asialistasta puhumattakaan. Taiwanin-politiikan uskotaan kuitenkin olevan tämän vuoden asialistan kärjessä.


Kiina: Taiwan vain maakunta

Kiina pitää Taiwania vain kapinallisena maakuntanaan. Kiinan hallitus on ollut takajaloillaan Taiwanin suhteen sen jälkeen kun silloinen presidentti Lee Teng-hui teki yllättäen matkan Yhdysvaltoihin vuonna 1995. Viime vuonna suhteet painuivat aallonpohjaan, kun Lee luonnehti niitä valtioiden välisiksi.

Taiwanin uusi presidentti Chen Shui-bian on tehnyt useita sovittelevia eleitä Kiinaa kohtaan. Kiina on kuitenkin jättänyt ne huomiotta, koska Chen ei ole hyväksynyt ennakkoehtoa, jonka Kiina on asettanut suhteiden parantamiseksi käytäville neuvotteluille.

Kiina vaatii, että Taiwanin on ennen neuvotteluja tunnustettava, että on olemassa vain yksi Kiina, jonka osa Taiwan on. Chen on sanonut, että tästä "yhden Kiinan periaatteesta" voidaan neuvotella, mutta sitä ei voida asettaa neuvottelujen ennakkoehdoksi.


Merkkejä muutoksesta

Kiinan ja Taiwanin suhteiden hyisen pinnan alla on kuitenkin viime aikoina ollut havaittavissa heikkoja merkkejä Kiinan suhtautumisen muuttumisesta.

Tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana Kiinan vienti Taiwaniin kasvoi 36,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tuonnin osalta kasvu oli 30,8 prosenttia.

Zhoun nimityksen yhteydessä Kiinassa on myös kierrellyt ajatus kiinalaisten toimittajien lähettämisestä juttumatkoille Taiwaniin. Matkat voisivat sitten johtaa kirjeenvaihtajasuhteiden perustamiseen.

Tarkkailijoiden mukaan juuri tällaiset toimittajavaihdon tapaiset pienet askeleet voisivat olla uuden Taiwan-politiikan kulmakiviä.

STT-MH
11.8.2000


Ulkomaat -sivulle