Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Niinistö: Pankkivaltuutettujen mietittävä rooliansa



Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) esitti jälleen torstaina uuden perustelun omalle näkemykselleen Suomen Pankin johtokunnan jäsenen paikan täyttämisestä.


Niinistö pyytää torstaina Turun Sanomissa julkaistussa kolumnissaan eduskunnan pankkivaltuuston jäseniä miettimään osallistumistaan valmisteluprosessiin, jos he ovat itse todennäköisiä paikan hakijoita.

Hän muistuttaa, että julkisuudessa on ollut esillä mahdollisina ehdokkaina kolme-neljä pankkivaltuusmiestä.

Niinistö kysyy, olisiko asiaan osallisten syytä miettiä jo heti hakuprosessin alussa sitä, missä roolissa he jatkossa ovat.
- Ei olisi täysin vakuuttavaa, jos sitten kun pätevyysvaatimukset on kirjoitettu, ilmenisi, että osa niiden laatijoista olisikin itse ehdolla.

- Mitä pidemmälle nimitysprosessissa edettäisiin, sitä enemmän luottamuksen teema nostaisi kysymyksiä, Niinistö kirjoittaa.

Hän tarkensi kantaansa aamupäivällä ennen budjettineuvotteluja.
- Jos henkilö on valmistelemassa asiaa ja tekemässä pätevyysvaatimuksia, asia on kiusallinen muiden hakijoiden kannalta, jos hän ilmaantuukin hakijaksi itse asettamiinsa ehtoihin.

Niinistö sanoi törmänneensä vastaavaan tilanteeseen itse oltuaan keväällä ehdolla Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD:n johtoon.

- Koin sillä tavalla, että valmisteluprosessin vähäinenkin vetäminen jo teki minulle esteen. Olisi pitänyt jäävätä itsensä välittömästi.


"Suomen nimityskulttuuri on poikkeuksellista"

Niinistön oma ehdokas SP:n johtokuntaan on valtiovarainministeriön sitoutumaton alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm.

Hän on perustellut virkamiestaustan tarpeellisuutta aiemmin muun muassa Suomen Pankin pääjohtajan varamiehen tehtävien vaativuudella ja muiden euroalueen maiden keskuspankkien käytännöllä.

Niinistö sanoi näkemystensä perustuvan muun läntisen Euroopan menettelytapoihin.
- Ehkä meidän tähänastinen kulttuurimme onkin ollut huomiotaherättävän poikkeuksellista, Niinistö arvioi aamulla säätytalolla.

Niinistön on arvioitu samalla asettelevan esteitä Ilkka Kanervan (kok.) pyrkimyksille nousta johtokuntaan. Kanerva on eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja.

Niinistö kiisti väitteet torstaina jyrkästi ja korosti, että luottamus hakuprosessiin on syytä säilyttää korkealla tasolla niin, että pelkät epäilytkin myöhempiin jääviysongelmiin pyrittäisiin välttämään.

- Olen huolissani siitä, että se nimi joka kokoomukselta tulee, varmuudella täyttää vaatimukset.

Pankkivaltuuston puheenjohtajana toimiva Kanerva ei halunnut torstaina kommentoida uusimpia nimityskriteerejä. Kanervan mukaan asiasta on tällä viikolla puhuttu jo niin paljon, ettei siihen kannata palata ennen ensi viikolla järjestettävää pankkivaltuuston kokousta.

- Tuntuisi tylsältä, jos toinen nostaa vasenta jalkaa ja minä kommentoin, ja kun toinen nostaa oikeata jalkaa, niin kommentoin sitä. Ei tämä keskustelu niin etene, Kanerva neuvoi.


Vasemmistoliiton Helle: Niinistö on itse esteellinen

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Esko Helle (vas.) arvioi valtiovarainministeri Sauli Niinistön olevan itse esteellinen käsittelemään Suomen Pankin johtajavalintoja.

Helteen mukaan perustuslaissa todetaan nimenomaan eduskunnan ja sen valitsemien pankkivaltuutettujen vastaavan Suomen Pankin valvonnasta.

Helle perustelee kantaansa lain perusteluilla, joissa sanotaan, että "ilmaisun 'eduskunnan hoidossa' on katsottu merkitsevän Suomen Pankin riippumattomuutta suhteessa hallitukseen ja erillisyyttä säännönmukaisesta valtionhallinnosta sekä viittaavan eduskunnan valitsemien pankkivaltuutettujen harjoittamaan päätöksentekoon."

- Näyttää siis siltä, että valtiovarainministeri on perustuslain mukaan esteellinen puuttumaan kyseisiin johtajanimityksiin, Helle päättelee.

Helteen mielestä Niinistön torstaina esittämät perustelut Suomen Pankin nimitysasiassa "heittävät häränpyllyä" myös siksi, että hän on tai on ollut itse yhtenä poliitikkoehdokkaana kuvioissa mukana.

STT-MH
11.8.2000


Politiikka -sivulle