Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Muovitapetit lisäävät lasten hengityssairauksia



Pienten lasten hengitysoireiden on todettu olevan yleisempiä kodeissa, joissa käytetään muovitapetteja. PVC-pinnat lisäävät myös perheen pienimpien astmaoireiden riskiä.


- Viime vuosina huoli astmasairauksien lisääntymisestä läntisissä teollisuusmaissa on kasvanut julkisessa keskustelussa.

- Tähän asti selvästi eniten on kuitenkin puhuttu kosteusvaurioiden aiheuttamista hengitysongelmista, kun taas toisen keskeisen tekijän eli erilaisten rakennusmateriaalien päästöihin ei ole kiinnitetty juurikaan huomiota, ympäristöterveyden professori Jouni Jaakkola huomauttaa.

Nykyisin Göteborgissa Nordic School of Public Healthissä vaikuttava Jaakkola on tutkinut lasten astmaoireisiin vaikuttavia tekijöitä viime vuosikymmeninä sekä Suomessa että Norjassa.

Jaakkolan Norjassa johtamassa, 1990-luvun puolivälin jälkeen aloitetussa tutkimuksessa tarkasteltiin noin 3 000:n alle kouluikäisen lapsen kotioloja.

Tutkimuksessa havaittiin, että kotonaan PVC-materiaaleille altistuvilla lapsilla kroonisten hengityssairauksien määrä oli liki kolminkertainen muihin verrattuna. Muovipintojen todettiin lisäävän merkittävästi myös astmaan ja keuhkokuumeeseen sairastumisen riskiä.


Vinguntaa, yskää ja limannousua

Norjassa tehdyn tutkimuksen jälkeen Jaakkola päätti palata Suomessa jo aiemmin, 1980-luvulla kerätyn aineiston pariin. 2 500:aa espoolaista alle kouluikäistä lasta käsittävä aineisto vahvisti Norjan tutkimustulosten sanomaa.

- Alempien hengitysteiden oireet kuten vingunta, krooninen yskä ja limannousu olivat jopa kolme kertaa yleisempiä lapsilla, joiden kodeissa oli ensimmäisinä elinvuosina muovisia seinämateriaaleja.

- Kiinnostavaa kyllä, nuhan ja muiden ylempien hengityselinsairauksien määrään niillä ei kuitenkaan näytä olevan minkäänlaista vaikutusta, Jaakkola toteaa.

Norjan seurantatutkimuksen tulokset julkaistiin vuosi sitten arvostetussa alan julkaisussa American Journal of Public Health. Suomesta saadut tulokset esiteltiin samaisessa lehdessä muutama kuukausi sitten.

- Kansainvälisesti tutkimukset herättivät melko paljon huomiota. Aiemmin näin selkeää yhteyttä rakennusmateriaalien ja astmaoireiden välillä ei ole kyetty osoittamaan, Jaakkola sanoo.


Kosteus lisää terveyshaittoja

- Ajatus siitä, että näinkin pienillä päästöpitoisuuksilla voisi olla näin selviä vaikutuksia, on paitsi uusi myös varsin yllättävä, Jaakkola huomauttaa.

Norjassa muovilattioiden ja lasten sairastelun yhteyttä selvittävissä tutkimuksissa on havaittu, että tietyt pehmennysaineet siirtyvät PVC-lattiapinnasta pienhiukkasiin, joiden on todettu olevan erityisen vaarallisia terveydelle.

- Näin voidaan ajatella, että niille altistuvat erityisesti pikkulapset, jotka leikkivät lähellä lattiapintaa, Jaakkola tulkitsee.

Ruotsalaistutkimuksissa puolestaan on ilmennyt, että kosteusongelmat lisäävät muovimateriaalien vaikutusta. Jaakkolan mukaan vaikutus on sitä suurempi mitä heikompaa on ilmanvaihto.

Maanantaina Helsingissä järjestettävän Healthy Buildings 2000 -konferenssin avajaisissa Jaakkolalle luovutettiin monikansallisen, tanskalaisperäisen yrityksen vuosittain jakama palkinto ISS Indoor Climate Award tunnustuksena 15 vuoden uraauurtavasta, monitieteisestä tutkimustyöstä sisäilmatutkimuksen alalla.

- Nykyisin monitieteellinen lähestymistapa on alalla onneksi jo melko yleinen, mutta vielä 1980-luvulla insinöörit ja lääkärit eivät juurikaan keskustelleet keskenään, Jaakkola toteaa.

STT-MH
11.8.2000


Ajassa -sivulle