Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tytöt oppivat vastuuseen jo nuorena



Naisten kamppailu kodin, työn, ulkonäön ja muiden vaatimusten kanssa alkaa yllättävän varhain. Itse asiassa jo murrosikäiset tytöt joutuvat elämään näiden paineiden keskellä.


Suomen Zonta-järjestö onkin nostanut tyttöjen aseman yhteiskunnassa yhdeksi tämän vuoden teemoistaan. Nykytyttöjen elämän eri puolia valotettiin Zontien järjestämässä Keltaisen Ruusun seminaarissa viime viikonloppuna.

Tytöt menestyvät koulussa poikia paremmin. Kuitenkin lahjakkaatkin tytöt suuntautuvat edelleenkin koulun jälkeen perinteisille naisten aloille. Nämä asenteet tytöille ja pojille sopivasta asuvat edelleen syvällä kulttuurissa.

Esimerkiksi kun tutkittiin yhdeksäsluokkalaisten käsityksiä omasta iästään havaittiin, että tytöillä ja pojilla on selkeästi erilaiset käsityksen niin omasta itsestään kuin tärkeistä asioista.

Tytöille asiasta kirjoittamissa aineissa toistuvat mm. perhe, ulkonäkö ja erilaiset kotityöt. Seurustelu on kuitenkin yksi tyttöjen elämän keskeisimmistä asioista. Tyttöjen aikuistuminen määritelläänkin usein nimenomaan seurustelusuhteiden kautta.


Poikaystävä pitää olla rippikoulun jälkeen - Kulttuuri kohdistaa tyttöihin vaatimuksia, joiden mukaan tietyssä iässä pitäisi seurustella, totesi murrosikäisten nuorten omasta iästään kirjoittamia aineita tutkinut Sinikka Aapola.

Esimerkiksi rippikoulu on monelle se raja, jonka jälkeen poikaystäviä kuuluisi olla. Rippijuhlassa tytöiltä saatetaan udella poikaystävistä. Seurustelu ja siihen kuuluva seksuaalisuus on kuitenkin usein hämmentävää.

Seksuaalinen huomio koetaan palkitsevana, mutta myös pelottavana. Seksuaalisuus on tämän vuoksi monelle tytölle niin herkkä asia, että utelut seurustelusta loukkaavat.

Maalla ja kaupungissa asuvien tyttöjen käsityksen seurustelusta poikkeavat toisistaan. Maalla korostetaan enemmän vakituista parisuhdetta, ja haaveillaan kihloihin menosta. Kaupunkilaistytöt taas suosivat lyhyempiä suhteita ja irrottelua.


Ikä tuo tytöille vastuuta, pojille vapautta Aapolan mielestä tyttöjen kirjoituksia yhdisti seurustelun lisäksi myös käsitys vastuusta. Tyttöjen mielestä ikä tuo heille yhä enemmän vastuullisia tehtäviä. Perheen vanhimpien tyttöjen odotetaan toimivan tarvittaessa vanhempien sijaisina, pitävän huolta kodista ja nuoremmista sisaruksistaan.

Tytöt kokevat, että heiltä odotetaan kypsyyttä jo varhain. Välillä odotukset koetaan ristiriitaisiksi. Toisaalta tyttöjä vaaditaan hoitamaan aikuisten tehtäviä, ja toisaalta heitä ei päästetä tekemään mitä he haluavat. Suuri osa tytöistä pitää kuitenkin vastuuta hyvänä asiana, osoituksena siitä että he ovat kypsiä ja aikuisia.

Aapolan mukaan poikien kirjoituksissa korostuvat eri asiat kuin tyttöjen.
- Pojat korostavat vapauksia, joita he saavat iän myötä. Ehkä pojille sallitaan pidempi lapsuus kuin tytöille?


Tytöt ottavat vastuun irrotellessaankin Vaikka siideripullo kourassa räyhääviä tyttöjä näkyykin kaupungilla yhä useammin, käyttäytyvät tytöt vapaallakin poikia vastuullisemmin.

- Tyttöjen suhde riehumiseen on erilainen kuin poikien, kertoi tyttöjen irrottelukulttuuria 90-luvun alussa tutkinut Jaana Lähteenmaa.

Lähteenmaan mielestä tytöt kyllä koettelevat rajojaan, mutta varovasti. He saattavat remuta bussissa tai häiriköidä ostoskeskuksissa. Riehuminen on silti hillitympää kuin pojilla, jotka usein hankkiutuvat humalassa suuriinkin vaikeuksiin, hajottavat paikkoja, joutuvat tappeluihin ja hankaluuksiin poliisin kanssa.

- Tytöt eivät yleensä saa rikosrekisterimerkintöjä riehumisesta. Nuoruuden irrottelu ei vaikuta heidän myöhempään elämäänsä, eikä tuhoa heidän ympäristöään.

Tyttöjen juomiskulttuuri on viime vuosina muuttunut humalahakuisemmaksi. Asiaa tutkitaan parhaillaan Stakesissa. Lähteenmaan mukaan tutkimuksen alustavat tulokset näyttäisivät kuitenkin viittaavan siihen, että juomisen lisääminen ei ole vähentänyt tyttöjen vastuuntuntoa.

- Tyttöjen ihanteena näyttää edelleenkin olevan riskien minimointi ja kavereista huolehtiminen. Humalassa riehuu vain häviävän pieni tyttövähemmistö, Lähteenmaa painottaa.

STT-IA
12.5.2000


Ajassa -sivulle