Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lapsettomuus myös parisuhteen ja seksuaalisuuden kriisi

Väestöliiton tietovihkonen kertoo lapsettomuuden vaietuista puolista



Lapsettomuus ei ole vain lääketieteellinen ongelma. Se vaikuttaa myös tunne- elämään, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen, korostetaan Väestöliiton julkaisemassa uudessa tietovihkosessa Tahaton lapsettomuus.


- Lapsettomuuteen liittyvät lääketieteelliset asiat ovat olleet paljon julkisuudessa. Vähemmän on kuitenkin keskusteltu niistä tunne-elämään, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, jotka tuottavat huolta lapsettomille pareille, tietovihkosen kirjoittaja, Väestöliiton lapsettomuusklinikan erikoislääkäri Maija Tulppala painottaa.

Tietovihkonen ei sivuuta lapsettomuuden lääketieteellistäkään puolta. Siinä kerrotaan lapsettomuuden syistä, tarvittavista tutkimuksista, käytössä olevista hoidoista sekä niihin liittyvistä riskeistä.


Sarja menetyksiä

Lapsettomuuden vaikutuksia lapsettomien elämään voidaan Tulppalan mukaan tarkastella parhaiten miettimällä sitä, mitä lapsettomuudessa menetetään.

Lapsettomuudessa menetetään Tulppalan mukaan mielikuvalapsen lisäksi mahdollisuus suvunjatkamiseen, kontrolli omasta ruumiista, itsetunto ja seksuaalinen itsetunto, raskauden ja synnytyksen kokemukset, kokemukset vanhemmuudesta sekä kokemukset naiseudesta ja miehuudesta, äitiydestä ja isyydestä.

- Perhettä pidetään monissa mittauksissa ykkössijalla ja lapsen saamista tapana aikuistua. Lapsen kautta parisuhde saa uuden määritelmän ja ilman lasta se jää puuttumaan, dosentti Tulppala määrittelee.

Tutkimukset ovat osoittaneet lapsettomien kaipaavan ennen kaikkea tietoa lapsettomuudesta, sen syistä, hoidoista ja psyykkisistä vaikutuksista. Tiedon antamiseksi Väestöliitto aloittaakin toukokuun puolessa välissä ryhmämuotoisen valmentautumisen lapsettomuushoitoihin tuleville.

- Kurssilla halutaan jakaa tietoa lapsettomuuteen liittyvistä asioista vaikematta lapsettomuushoitojen riskeistä tai ongelmista, niin että pariskunnat voivat itse päättää, haluavatko ryhtyä hoitoihin, Tulppala kertoo.


Tunne-elämän ylä- ja alamäet

Lapsettomuushoitojen kesto muodostuu keskimäärin neljästä kuuteen vuoteen kestäväksi ajanjaksoksi, johon sisältyvät tutkimusten ja erilaisten hoitokokeilujen lisäksi myös raskauden keskeytymiset. Harvinaisia eivät Tulppalan mukaan ole kymmenenkään vuoden pituiset hoitojaksot.

Lapsettomuuteen sisältyviä raivon, kateuden, häpeän, masennuksen ja ahdistuksen tunteita prosessoidaan vuosia kestävien hoitojen aikana. Tunteita tuuletetaan kodin lisäksi hoitavan henkilökunnan keskuudessa.

- Tunnepuolen käsittely ei kuulu gynekologien eikä hoitohenkilökunnan koulutukseen. Työnohjaus on ainoa keino hoitohenkilökunnan perehdyttämisessä, kymmenen vuotta lapsettomuuslääkärinä toiminut Tulppala pohtii.

Parisuhteelle lapsettomuus on koettelemus, joka joko yhdistää tai erottaa. Seksuaalisuuden kokeminen voi kärsiä suorituspaineiden vuoksi ja seksi tuntua vain siittämiseltä.

Onnea ei aina tuo alkanut raskauskaan: lukuisat menetykset aiheuttavat ilon keskellä epävarmuutta ja pelkoa uusista epäonnistumisista.

Tahaton lapsettomuus -vihkosessa painotetaankin lapsettomuushoitojen keskeyttämistä ja niistä kieltäytymistä yhtä tärkeänä ja varteenotettavana päätöksenä kuin hoitojakin.

STT-IA
12.5.2000


Ajassa -sivulle