Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Luukato ja lonkkamurtumat miestenkin vaivoja



Luukadon eli osteoporoosin ajatellaan yhä olevan vain naisten sairaus, vaikka se vaivaa myös miehiä. Lonkkamurtumistakin kolmannes esiintyy miehillä, kertoi tohtori Ego Seeman Australiasta Tampereella maanantaina alkaneessa luututkijoiden kansainvälisessä kokouksessa.


Lonkkamurtumista johtuva kuolleisuus on miehillä suurempi kuin naisilla, koska miehillä on paljon liitännäissairauksia. Sairauksien yhdistelmä on taakka, jota ikääntyneiden miesten on vaikea kestää. Siksi 20-30 prosenttia miehistä kuolee ennen kuin vuosi on kulunut lonkkamurtumasta.

Selkärankamurtumat ovat myös miehen luukadon tyypillinen ilmentymä, vaikka niitä esiintyykin miehillä vähemmän kuin naisilla.

Miesten osteoporoottisten luunmurtumien syitä ei vielä täysin ymmärretä. Tohtori Seemanin mukaan tärkeitä syitä ovat mm. matalat mieshormoni- eli testosteronitasot, aivolisäkkeen toimintahäiriö, liiallinen alkoholin käyttö, kortisonihoito ja ruoansulatuskanavan imeytymishäiriöt.

Vaikka miehillä ei olekaan varsinaisia vaihdevuosia, verenkierron mieshormonitasot laskevat ikääntymisen myötä. Jopa 20-30 prosentilla normaaleista, terveistä miehistä voi olla alentuneita hormonitasoja, mikä altistaa luuston ohentumiselle, luukadolle ja murtumille.

Miesten osteoporoosin hoidosta ei ole tutkittua tietoa. Tohtori Seemanin mielestä matalista testosteronitasoista kärsiville miehille olisi harkittava hormonikorvaushoitoa. Naisten osteoporoosin hoitoon käytettävä lääke alendronaatti-bisfosfonaatti saattaa vähentää nikamamurtumia myös miehillä.


D-vitamiinilisä vähentää murtumia

D-vitamiinin puute on tärkeä lonkkamurtumien taustatekijä. D-vitamiinia voi saada ruoka-aineista kuten rasvaisista kaloista tai kananmunista. Vitamiinin tärkein lähde on kuitenkin ihon D-vitamiinisynteesi, jossa vitamiinia muodostuu iholla auringon UV-säteilyaltistuksen vaikutuksesta.

D-vitamiininpuutos on yleistä etenkin talvella, koska vitamiinia ei muodostu iholla talvikuukausien aikana. Vitamiinin merkitys korostuu henkilöillä, jotka elävät pääosin sisätiloissa esimerkiksi laitoksissa, jolloin auringonvaloaltistus on kesäisinkin vähäistä.

Tutkimusten mukaan D-vitamiinin lisääminen ruiskeena tai ravinnon lisänä vähentää luunmurtumien vaaraa. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa D-vitamiinia annettiin ruiskeena kuuden kuukauden välein. Ranskassa ja Yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joissa koehenkilöille annettiin D-vitamiini- ja kalsiumlisä päivittäin.


Liikunta vahvistaa lasten luita

Luukadon ehkäisyn tulisi alkaa jo lapsuudesta. Kanadalaistutkijat esittelivät Tampereella tuloksia tutkimuksesta, jossa seurattiin lasten luiden kehittymistä.

Tutkimustulokset osoittavat, että liikuntaa harrastavat lapset kasvattivat luumassaa nopeasti ja tehokkaasti. Ero liikuntaa harrastamattomiin oli 15-20 prosenttia.

Tutkimuksessa seurattiin 228:aa lasta seitsemän vuoden ajan. Tutkimuksen mukaan tytöillä luut vahvistuivat eniten keskimäärin 12,7 vuoden ja pojilla 14,1 vuoden iässä.

Pojat saattoivat kasvattaa kaikkien luiden yhteispainoa eli luumassaa enimmillään vuodessa jopa 400 grammalla ja tytöt 300 grammalla.

Lasten kasvupyrähdyksen ja maksimaalisen luunkertymän välillä havaittiin olevan noin seitsemän kuukauden viive. Lapset siis kasvavat ensin pituutta, ja kun luut ovat kasvaneet, ne täytetään mineraaleilla eli pääosin kalsiumilla. Tänä seitsemän kuukauden aikana lasten luiden murtumariski kasvaa erityisesti pojilla.

STT-IA
12.5.2000


Ajassa -sivulle