Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Soneraa uhkaa miljardiluokan fuusiovero

Sonera on saanut keskusverolautakunnalta ennakkotiedon verosta huhtikuun alussa. Vero koskee Soneran amerikkalaisista osakkuusyhtiöistään saamia fuusiovoittoja. Sonera on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sonera sijoitti syksyllä 1998 200 miljoonaa dollaria ja viime syksynä lisää 230 miljoonaa dollaria amerikkalaiseen Aerialiin, joka tänä vuonna fuusioitui amerikkalaisen VoiceStreamin kanssa. Fuusiovastikkeeksi Sonera sai VoiceStreamin osakkeita.

Fuusiojärjestelyjen ja amerikkalaisyhtiöiden kurssikehityksen myötä Soneran sijoituksen arvo on noussut huimasti.

Amerikkalaisen käytännön mukaan fuusiojärjestelyissä siirtyneistä osakkeista ei tarvitse maksaa veroa, mutta Suomen verottaja suhtautuu asiaan toisin.

- Keskusverolautakunnan mukaan joudumme maksamaan fuusiovastikkeen ja alkuperäissijoituksen erotuksesta 29 prosentin veron, Soneran laskentajohtaja Pauli Leppänen sanoo.

Sonera sai Arealin ja VoiceStreamin fuusiossa 10,2 miljoonaa VoiceStreamin osaketta. Tämän päivän kurssilla tämän potin arvo Soneralle on vähän yli miljardi dollaria.

Soneran panostus aikanaan oli 430 miljoonaa dollaria, joten voitoksi tämän päivän kurssilla laskettuna kertyy 610 miljoonaa dollaria, noin neljä miljardia markkaa. Siitä 29 prosentin vero on vähän toista miljardia markkaa.

Leppänen hämmästelee verottajan näkemystä, että realisoimattomasta voitosta verotetaan. Hän uskoo KHO:n ratkaisevan asian tämän vuoden aikana.

Jos vero lankeaa Soneran maksettavaksi, yhtiö joutuu Leppäsen mukaan ottamaan sitä varten lainaa.


Alma Median liikevaihto ja tulos laskivat

Viestintäkonserni Alma Median tammi-maaliskuun liikevaihto ja tulos heikkenivät vuoden takaisesta. Liikevaihto putosi 725 miljoonasta 712 miljoonaan markkaan eli noin 120 miljoonaan euroon. Tulos rahoituserien jälkeen supistui 32 miljoonasta markasta 28 miljoonaan markkaan, vajaaseen 5 miljoonaan euroon.

Alman tuloksen teki lähinnä lehtiä kustantava Alpress, jonka suuret lehdet kasvattivat sekä levikki- että ilmoitustuottojaan. Myös Alpressin 29 miljoonan markan liikevoitto jäi kuitenkin kolme miljoonaa vuoden takaista pienemmäksi.

Broadcasting-ryhmän liiketulos pysyi ennallaan kolmessa miljoonassa markassa. MTV:n liikevoittoa pienensi seitsemällä miljoonalla kaapelikanava TVTV:n käynnistäminen.

Alman uusmediayksikön New Median liikevaihto kasvoi vuodessa liki kolminkertaiseksi eli kuudesta 17 miljoonaan markkaan, mutta tappio syveni samaan aikaan viidestä kahdeksaan miljoonaan markkaan. Alprintin tulos painui viiden miljoonan voitosta kahden miljoonan verran tappiolle.

Konsernin koko vuoden liikevaihdon arvioidaan nousevan viime vuoden tasolle. Liikevoiton sen sijaan odotetaan jäävän viime vuotta pienemmäksi lähinnä New Media- ja Broadcasting -ryhmien kasvavien panostusten vuoksi.


Rata kaipaa lisää rankaisuvaltaa

Rahoitustarkastuksen mielestä sen käytössä olevaa rankaisuvalikoimaa tulisi lisätä. Rata on esittänyt valtiovarainministeriölle, että sen käytössä olevien sanktioiden tulisi olla selkeitä ja nopeasti toimeen pantavissa.

Tällaisia sanktioita voisivat esimerkiksi olla sakon luonteinen maksu tai mahdollisuus antaa huomautus tai varoitus.

Ratan mielestä sen rankaisuvalikoimaan tulisi liittää myös mahdollisuus julkaista annettu sanktio. Tämä lisäisi omalta osaltaan markkinakuria, ja jo itse julkistamisuhalla olisi myös ennalta ehkäisevä vaikutus.

Sakon luonteinen maksu eli siviilisakko olisi Ratan mielestä käyttökelpoinen esimerkiksi toistuvassa tai merkityksellisessä sääntörikkomuksessa. Se nähdään myös vaihtoehtona perinteiselle vahingonkorvaukselle.

Osa nykyisistä rankaisukeinoista on Ratan mielestä liian voimakkaita ja seurauksiltaan vaikeasti hallittavia, jotta niillä voitaisiin tehokkaasti pitää yllä markkinakuria tai ohjata markkinoita.

Tällä haavaa Rata voi esimerkiksi kieltää valvottavaansa panemasta toimeen lainvastaista päätöstä. Rata voi myös asettaa uhkasakon kieltonsa tehosteeksi tai esittää toimiluvan peruuttamista.


Ulkomaalaisomistuksen arvo kasvussa

Ulkomaisessa omistuksessa olevien osakkeiden pörssiarvo kohosi huhtikuussa yli 33 miljardilla eurolla. Ulkomaalaiset omistivat huhtikuun lopussa suomalaisia pörssiyhtiöitä 302,9 miljardin euron edestä. Markoissa summa tekee 1 802 miljardia.

Helsingin pörssin markkina-arvosta suurin osa on ulkomaisten käsissä, sillä huhtikuun lopussa pörssiosakkeiden kokonaisarvo ylti 429,8 miljardiin euroon eli 2 557 miljardiin markkaan.

Viime vuoden lopusta pörssin markkina-arvo on noussut yli 80 miljardia euroa. Luvut ilmenevät Arvopaperikeskuksen kuukausitilastoista.

Ulkomaalaisomistuksessa oli huhtikuun lopussa 14 suomalaista pörssiyhtiötä. Nokian ulkomainen omistus pysyi lähes tarkalleen maaliskuun tasolla, 88,4 prosentissa. Myöskään muissa ulkomaalaisomistuksessa olevissa yhtiöissä ei suuria prosenttisiirtymiä tapahtunut.

Nokian lisäksi ulkomaalaiset omistavat yli puolet Rapala Normarkin, Fordin, ICL Datan, Jaakko Pöyryn, Neptun Maritimen, Stora-Enson, KCI Konecranesin, Tietoenatorin, Telesten, Tamron, UPM-Kymmenen, Amerin ja Talentumin osakkeista.

Suurimmat sijoitukset ulkomailta on tehty Helsingin pörssin arvokkaimpiin yhtiöihin, Nokiaan ja Soneraan.

Ulkomaista rahaa oli huhtikuun lopussa kiinni Nokian osakkeissa liki 260 miljardia euroa ja Soneran osakkeissa liki 16 miljardin euroa. Sonerasta ulkomaalaiset omistivat 35,41 prosenttia, mikä on pari prosenttiyksikköä enemmän kuin maaliskuussa.

Koonnut: IA
12.5.2000


Talous-sivulle