Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Markkinakuria köyhille ja voittoja hinnalla millä hyvänsä



Uusliberalismin ja globaalin markkinatalouden kärkevä arvostelija Noam Chomsky hyökkää uudessa kirjassaan taas monikansallisten yhtiöiden ja talouseliitin diktatuuria vastaan.


Hinnalla millä hyvänsä -teos tarjoaa lukuisia esimerkkejä siitä, miten demokratia-sanaa käytetään sortamaan köyhiä ja antamaan itse asiassa suojaa rikkaille.

Demokratia toteutuu, kun kaikki käy hyvin valtaapitäville. Chomskyn arvion mukaan valtaisa pr-teollisuus, jolle luotiin hyvä pohja toisen maailmansodan propagandakoneistossa, pakottaa köyhiä markkinakuriin.

Yhdysvaltalainen Chomsky maalaa hyvin mustavalkoisen kuvan maailmasta, jossa mm. maailman kauppajärjestö WTO näyttäytyy amerikkalaisten arvojen välikappaleena. Kirjasta voi vetää sen johtopäätöksen, että myös Suomi ja EU ovat orjuuttamassa vähäosaisempia ja toimimassa talouden vallanpitäjien ehdoilla.

Like-kustantamon kääntämää teosta arvioi tiistaina pidetyssä julkistamistilaisuudessa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), jolla itsellään on jo yhdeksän muuta Chomskyn teosta hyllyssään. Tuomiojalta kysyttiin, voiko hän sosialidemokraattina olla edistämässä globaalia sortoa.

Sosialidemokraateilla ei ole aivan puhtaita papereita kapitalismin vastustamisessa, arveli Tuomioja. Hänen mielestään sosialidemokraatit ovat kuitenkin miettimässä, miten talouden epäkohtia voitaisiin lieventää.

- Tämä on ainoa vaihtoehto, sillä talouden kelkasta ei ole enää mahdollista irrottautua.
- On totta, että uusliberalismi on vahvistanut otettaan 1970-luvun alusta. EU:n sisämarkkinasäännöt ja EMU-säännökset pohjautuvat tälle ideologialle.


Milloin voittokulku pysähtyy

Tuomioja uskoo silti, että uusliberalismin voittokulku on pysähtynyt. On paljastunut, ettei hyvinvointi ole tasan jakautunut.

Nyt tarvitaan kansainvälistä poliittista yhteistyötä viemään toimintavaltaa pois markkinavoimilta, jotka ovat valjastaneet uuden teknologian hyväksi apurikseen.

Seattlen kokouksen jälkeen niin WTO:n kuin EU:nkin esityslistaa kaupan vapauttamisesta mietitään uusiksi, sanoi Tuomioja. Hänet itsensä valittiin Sosialistisen internationaalin kokouksessa pari viikkoa sitten WTO-työryhmän puheenjohtajaksi.

Tuomiojan mielestä WTO:n ohella myös Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat muuttumassa ja ns. Washingtonin konsensus murentumassa.

Tuomioja sanoo, että keskitetty komentotalous kuten Neuvostoliitto ei kaatunut presidentti Reaganin Tähtien sota -ohjelmaan, vaan piisiru sen kaasi.

- Piisiru-teknologia merkitsi hajautusta, eikä se ole pelkästään hyödyksi eliitille. Voidaan tietenkin sanoa, että internet on oiva väline talousrikollisille ja poliisivalvonnalle, mutta siinä piilee myös globaalin kansalaisyhteiskunnan siemen.

STT-IA
12.5.2000


Politiikka -sivulle