Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Opiskelijoiden oppositioliike Otpor Jugoslavian viranomaisten hampaissa



Jugoslavian opiskelijoiden oppositioliike Otpor (Vastarinta) on kasvanut pienestä yliopisto-opiskelijoiden ryhmästä jopa kymmenien tuhansien kannattajien liikkeeksi. Samalla se on joutunut presidentti Slobodan Milosevicin hallinnon silmätikuksi.


Otpor syntyi vuonna 1998, kun opiskelijat osoittivat viikkokausia mieltään Milosevicin hallinnon junailemaa yliopistolakia vastaan.

Nyt Otpor vaatii vapaita ja rehellisiä vaaleja ja sanavapautta maahan, joka on liikkeen mielestä ajautunut katastrofiin "Euroopan viimeisen diktaattorin" Milosevicin otteessa.

Otpor on julistautunut poliittisten puolueiden ulkopuoliseksi voimaksi, eikä sillä ole nimettyä johtajaa. Järjestön aktivistien mukaan liikkeellä on jopa 50 000 kannattajaa eri puolilla Serbiaa. Liikkeen tunnuksesta - mustasta tai valkoisesta nyrkistä - on tullut suosittu seinäpiirros.

- Viestimme on: tarvitsemme teitä, ja tämä pätee aivan kaikkiin. Jokaisella on nyrkki, liike vetoaa nettisivullaan. Jugoslavian viranomaiset ovat liikkeen suosion kasvun myötä yrittäneet yhä kovemmin ottein tukahduttaa fasistiseksi terroristijärjestöksi ja "Hitler-nuorisoksi" leimatun liikkeen toimintaa.

Jugoslavian viestintäministeri Ivan Marcovic on väittänyt liikkeen olevan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n luomus.

Kuluvan vuoden aikana parisataa Otporin jäsentä on pidätetty eri puolilla Serbiaa. Järjestön mukaan poliisi on hakannut monia mm. lentolehtisten levittämisestä pidätettyjä nuoria.

Viime viikolla Milosevicin kotikaupungissa Pozarevacissa pidätettiin kolme liikkeen aktivistia epäiltynä murhayrityksestä sen jälkeen kun he joutuivat yhteenottoon Milosevicin pojan Markon henkivartioiden kanssa.

Yhteenoton jälkeen Jugoslavian oppositioryhmät päättivät järjestää yhteisen mielenosoituksen Pozarevacissa.
- Sen tarkoitus on lähetää selvä viesti: emme salli, että ketään hakataan brutaalisti Serbiassa, Muutoksen liiton johtaja Goran Svilanovic sanoi viime viikolla.

STT-IA
12.5.2000


Ulkomaat -sivulle