Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vantaasta ja Kymijoesta nostettu jo merilohta

Tornionjoen suvannoissa kalastetaan "talvikkoja"



Vaikka Tornionjoki on pääosin jäässä, joen alajuoksulla on Matkakosken alla ja Kukkolankoskessa jo alkanut jokeen syksyllä nousseiden meritaimenten eli talvikkojen pyynti. Joen jäiden odotetaan lähtevän viikon kuluessa.


Kalastussäännön mukainen lohen ja meritaimenen viehekalastus sai alkaa Tornionjoessa 1. toukokuuta.

- Koskien alla löytyy sulia paikkoja, ja paikalliset asukkaat alkavat pyytää alajuoksun meritaimenta heti, kun koskien suliin veneellä pääsee, kertoi kalatalouskonsulentti Mikko Liukkonen Saarenkylästä.

Jään alla ei lohi juuri nouse. Ensimmäiset ns. kirsilohet nousevat "tulvan selässä", kun vesi alkaa joessa nousta. Jää on silloin jo lähtenyt.


Ei läänikohtaisella

Läänikohtaisella viehekortilla ei Tornionjoessa saa kalastaa. Siihen tarvitaan joko rajajokikomission oman viehekalastusluvan, jolla saa kalastaa pelkästään meritaimenta ja merilohta.

Toinen mahdollisuus on kalastaa yhtenäisluvalla. Jokivarressa myynnissä oleva yhtenäislupa ulottuu Lätäsenon suusta ihan Tornioon asti muutamaa pientä kalastuskuntaa lukuunottamatta. Sillä saa kalastaa kaikkea kalaa, myöskin harjusta.

- Joki on valtavan suuri varsinkin alajuoksulla. Siellä ei juuri rannalta heitetä. Oikeastaan ainut mahdollisuus on Matkakosken rannaltakalastuspaikka, mainitsi Liukkonen.


Tutut ottivieheet

Lohta pyydetään Tornionjoesta perinteisillä lohivaapuillla ja lusikoilla - samoilla, jotka purevat Tenollakin. Paras ottiviehe on se, mihin lohi iskee.

Tunnettuja vaappuja ovat mm. Jan, Joonas, Wise Rapalat ja Nilsmasterit. Lusikoista tunnetuimpia ovat Tiura, Lohenkyynel, Smeds sekä rannalta heittoon kuusamolaisista Räsäsen seiska, 20- ja 28-grammaisina sekä 26 gramman Professori, kaikki helmellä.

Vetoon kelpaavia peltejä ovat esimerkiksi Räsäsen 10-, 9- ja 7-grammaisten eri värit vaihdellen, veden värin, sään ja valaistuksen mukaan.


Etelässäkin kevätlohta

Lohen kevätnousua tapahtuu Kymijoessakin, mutta siellä varsinainen lohennousu ajoittuu heinäkuun puoliväliin ja sen jälkeiseksi.

Kymijoen Langinkoskella on jo saatu lohta, joskaan ei vielä suuria ennätyslohia.
- Yli kymmenen kilon kaloihin koskessa kuitenkin on joka vuosi päästy, kertoi kotkalainen kalamies Martti Kukkonen.

Kevätkalaa nousee nykyisin myös Vantaanjokeen pääkaupunkiseudun tuntumaan ainakin Vantaankoskelle saakka. Vaelluslohilla on mahdollisuus nykyisin nousta myös joen ylemmille koskille.

- Merilohta on nostettu vapakalastusvälineillä ainakin Vantaankoskella. Suurin joesta syksyllä saatu lohi on painanut kymmenisen kiloa ja kevätkala tästä puolet, kertoi Vantaan kaupungin kalastuksenvalvoja Markku Tiusanen.


Maalattu punareunus

Innokas kalamies törmäsi vuosi sitten Matkakoskella Korpuan Paavon leiriin ja muistutti edellisen kesän uistinlupauksesta.
- Pakki auki, pakki auki, hoki mies.

Kalapakista kun piti löytää kuparinvärinen Räsäsen seiska, jonka yläreuna veren tahrima, kuten haavoittuneella kalalla.

Edellisenä iltana joku oli saanut alta koskesta samanlaisella uistimella ison lohen. Kun luvalla sai vuorokaudessa nostaa vain yhden kalan, joutui kalamies odottamaan vuorokauden vaihtumista. Sen jälkeen hän oli saanut verilusikallaan heti ensimmäisellä laskulla toisen lohen.

- Kun en sillä kertaa tätä uistinta pakista löytänyt, maalasin miehelle yksiväriseen kupariin punaisen reunan, kertoi Paavo Korpua.

STT-IA
12.5.2000


Kotimaa -sivulle