Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vaalikampanjan rahoituksesta tehtävä ilmoitus



Ehdokkaan vaalikampanjan rahoituksen ilmoittamisesta säädetään laki. Sen mukaan ilmoitusvelvollisuus koskee eduskunta-, europarlamentti- ja kunnallisvaaleissa valituksi tulleita ehdokkaita sekä heidän varalleen valittuja.


Presidentinvaalissa ilmoitusvelvollisuus on kaikilla ehdokkailla. Hallitus esittää, että laki vahvistettaisiin huomenna tasavallan presidentin esittelyssä.

Lain ehdokkaan vaalirahoituksen ilmoittamisesta on tulee voimaan 15. toukokuuta. Sitä sovelletaan ensimmäisen kerran ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

Lain tavoitteena on lisätä vaalirahoituksen avoimuutta, poliittisen järjestelmän uskottavuutta ja sitä kautta myös äänestysaktiivisuutta.

Kun keskeiset rahoituslähteet saatetaan julkisuuteen, äänestäjillä on mahdollisuus arvioida sidoksia, joita vaaleissa valitun henkilön ja tämän vaalikampanjan rahoittajan välille on mahdollisesti syntynyt.


Rahoituslähteet eriteltävä

Ilmoituksen vaalirahoituksestaan tekevät eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi valitut ja varaedustajat, europarlamenttivaaleissa Euroopan parlamentin jäseniksi valitut ja varajäsenet sekä kunnallisvaaleissa valtuutetuiksi ja varavaltuutetuiksi valitut.

Presidentinvaalissa ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia ehdokkaita, mutta ilmoituksen tekemisestä vastaavat ehdokkaita asettaneet puolueet ja valitsijayhdistysten vaaliasiamiehet.

Viranomaiselle tehtävässä ilmoituksessa on mainittava ehdokkaan vaalikampanjan kokonaiskulut yhtenä lukuna. Vaalikampanjan rahoitus eritellään ehdokkaan omiin varoihin ja ulkopuoliseen tukeen, joksi luetaan ehdokkaan ja hänen tukiryhmiensä saama tuki.

Ulkopuolinen tuki ryhmitellään yksityishenkilöiltä, yrityksiltä, puolue-järjestöiltä ja muilta vastaavilta tahoilta saatuun tukeen.


Nimen ilmoittamisen rajana 20 000 markkaa tai 10 000 markkaa

Huomattavan suurten lahjoitusten kohdalla on esityksen mukaan perusteltua, että äänestäjät saavat tietää lahjoituksen antajan. Presidentinvaalissa ja europarlamenttivaaleissa tulee mainita erikseen jokaisen yksittäisen ulkopuolisen tuen arvo ja antajan nimi, jos tuen arvo on vähintään 20 000 markkaa.

Eduskunta- ja kunnallisvaaleissa on ilmoitettava tuen arvo ja antajan nimi, jos tuki on vähintään 10 000 markkaa. Ilmoitusraja on matalampi siksi, että eduskunta- ja kunnallisvaaleissa voi jo tämän suuruisella tuella olla huomattavaa merkitystä.

Arvoltaan näitä pienemmän suorituksen antaneen yksityishenkilön nimeä ei saa ilmoittaa ilman hänen nimenomaista suostumustaan. Muiden kuin yksityishenkilöiden nimet ehdokas voi halutessaan kertoa myös pienempien lahjoitusten osalta. Tuen arvoa määriteltäessä lasketaan yhteen samalta antajalta saadut tuet.


Ilmoitus kahden kuukauden kuluessa vaaleista

Ilmoitus vaalirahoituksesta on tehtävä viranomaiselle kahden kuukauden kuluessa vaalien tuloksen vahvistamisesta. Kunnallisvaaleissa ilmoitus tulee toimittaa kunnan keskusvaalilautakunnalle ja muissa vaaleissa oikeusministeriölle. Ilmoitukset ovat julkisia.

Jollei ilmoituksen määräaikaa noudateta, viranomaisella on oikeus vaatia ilmoituksen tekemistä viipymättä. Erityistä rangaistusta ilmoituksen tekemättä jättämisestä ei seuraa, vaan asia kuuluu poliittisen vastuun piiriin.

Ilmoituksen tekemättä jättäminen voi aiheuttaa kielteistä julkisuutta ja äänestäjät saattavat seuraavissa vaaleissa arvioida ehdokkaan toimintaa sen perusteella.

Viranomaisilla ei ole velvollisuutta tai oikeutta tarkastaa ilmoituksissa olevien tietojen oikeellisuutta. Viranomainen voi kuitenkin pyytää uuden ilmoituksen, jos saapunut ilmoitus on puutteellinen tai epäselvä.

IA
12.5.2000


Politiikka -sivulle