Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kostunica tuntee istuvansa tulivuoren päällä

Yhdysvallat purkaa Jugoslavia-pakotteita



Yhdysvallat "ryhtyy heti toimiin" purkaakseen Jugoslavian vastaiset pakotteensa, presidentti Bill Clinton ilmoitti torstaina. Pakotteiden purku alkaa öljysaarrosta ja lentokiellosta, jotka ovat olleet voimassa kaksi vuotta. EU päätti pakotteiden osittaisesta purkamisesta jo maanantaina.


Clintonin mukaan Yhdysvallat haluaa tukea "Jugoslavian uutta valittua johtoa, joka rakentaa todella demokraattista yhteiskuntaa".
- Pakotteiden purku on ensimmäinen askel Serbian eristyksen lopettamiseksi, hän sanoi.

Hänen mukaansa Jugoslavian vallanvaihto on yksi toiveita herättävimmistä tapahtumista sitten Berliinin muurin murtumisen.
- Se lopetti diktatuurin, hän totesi.

Yhdysvaltain pakotteiden purku ei koske entisen Slobodan Milosevicin hallinnon jäseniä.


Tulivuori kytee

Jugoslavian siirtymäkausi näyttää rauhalliselta ja demokraattiselta, mutta pinnan alla piilee kontrolloimaton tulivuori, Jugoslavian uusi liittopresidentti Vojislav Kostunica varoitti amerikkalaisen New York Times -sanomalehden haastattelussa torstaina.

Kostunican mukaan vallansiirtoa vaikeuttavat niin entisen presidentin Slobodan Milosevicin tukijat kuin hänen omien taustavoimiensa, Jugoslavian demokraattisen rintaman (DOS) sisällä vallitsevat linjaerimielisyydet.

- Ystävistä koituu minulle melkein yhtä paljon ongelmia kuin vihollisista, hän valitti.

Kostunica varoitti myös ulkovaltoja sotkeutumasta Jugoslavian asioihin ja vakuutti, etteivät maan poliittiset ongelmat ole ylitsepääsemättömiä.
- Selvitämme ne itse, hän tähdensi ja arvosteli erityisesti Yhdysvaltoja sekaantumisesta liittovaltion asioihin.

Kostunica ei halua ulkomaiden myöskään puuttuvan kysymykseen hänen edeltäjänsä Slobodan Milosevicin toimittamisesta YK:n sotarikostuomioistuimen eteen.

- Tämä ei ole kiireisin tehtävä. Sen takia sanoisin ei, jos joku pyytäisi (Milosevicin luovuttamista), hän sanoi italialaisen La Stampa -sanomalehden haastattelussa.

Kostunica on saanut runsaasti tuenilmauksia länsimaista. Torstaina Belgradiin matkusti Italian pääministeri Giuliano Amato ja Clintonin Balkanin kysymysten neuvonantaja James O'Brien.


Hallituspulmat

Jugoslavian demokraattirintama ei ole saanut vielä vakiinnutettua asemaansa, kun liittovaltion hallitusta ei ole saatu kasaan ja Serbian Milosevicia tukeva hallitus on kieltäytynyt eroamasta.

Kostunican liittolaisiin kuuluva Dragoljub Micunovic arvioi torstaina, että liittovaltion hallitus saadaan muodostettua ensi viikolla.

- Siitä tulee varteenotettava kumppani kansainvälisille rahoituslaitoksille ja Balkanin vakaussopimukselle, hän sanoi uutistoimisto Tanjugin haastattelussa.

DOS, joka haluaa ennenaikaiset parlamenttivaalit Serbiaan, on antanut Serbian hallitukselle perjantaihin asti aikaa päästä sopimukseen ylimenokauden hallituksesta, joka luotsaisi Serbiaa ennenaikaisiin vaaleihin asti.

Jos yksimielisyyteen ei päästä, oppositio on varoittanut kutsuvansa kannattajansa jälleen kaduille osoittamaan mieltään. Serbian hallitus on puolestaan syyttänyt oppositiota laittomuuksista ja ilmoittanut jatkavansa vallassa vaalikauden loppuun eli ensi vuoteen.

STT-MH
13.10.2000


Ulkomaat -sivulle