Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Elfin ex-johtaja kertoi lahjuksista Kohlin puolueelle ja Afrikan johtajille



Ranskalaisen öljy-yhtiön Elfin entinen johtaja on kertonut yhtiön maksaneen lahjuksia Saksan kristillis-demokraattiselle puolueelle CDU:lle ja useiden Afrikan maiden vallanpitäjille, ranskalaislehdet Le Monde ja Le Parisien kertovat.


Elfin afrikkalaisen tytäryhtiön Elf-Gabonin ex-johtaja Andre Tarallo on kertonut kuulusteluissa presidentti Francois Mitterrandin hyväksyneen vuonna 1992 lahjuksien maksamisen kansleri Helmut Kohlin johtamalle CDU:lle.

Elf maksoi yhtiön entisen pääjohtajan Loik Le Floch-Prigentin mukaan 37 miljoonaa dollaria (noin 186 miljoonaa markkaa) "välityspalkkiota" vuoden 1992 kaupasta, jossa sen haltuun siirtyi entisessä Itä-Saksassa sijaitseva Leunan jalostamo.

Tarallo oli kuullut palkkioiden liittyneen CDU:hun, mutta siitä, saiko puolue koko palkkion, ei ollut selvyyttä.

Kohl ja CDU ovat kiistäneet aiemmin väitteet, että Elf olisi osallisena puoluetta Saksassa ravistelevassa lahjusskandaalissa. Saksan televisio on väittänyt Mitterrandin ohjanneen 15 miljoonaa dollaria (93 miljoonaa markkaa) Kohlin vuoden 1994 vaalikampanjaan.


Kansainvälinen tapa

Tarallon mukaan ranskalaisyhtiö maksoi 70-luvulta lähtien viime vuosikymmenen puoliväliin lahjuksia niiden Afrikan maiden vallanpitäjille, joissa öljy-yhtiö toimi.

Lahjusrahastoon kertyi vuosittain noin 60 miljoonaa dollaria (372 miljoonaa markkaa), 40 senttiä öljytynnyriä kohti.

Rahat ohjattiin liechtensteinilaispankin kautta maiden johtajille, hallitseville perheille ja ministereille paikallisviranomaisten toimittamien nimilistojen mukaisesti.

Tarallon mukaan lahjusten maksaminen öljymaissa oli maailmanlaajuinen käytäntö lukuunottamatta OECD-maita.

- Venäjän järjestelmä on erityisen monimutkainen, ja siellä poliittisille päättäjille maksettavat palkkiot ovat erittäin suuria, Le Parisien lainasi Tarallon kesäkuussa antamaa lausuntoa.

Lahjuskäytännön katsotaan juontavan juurensa myös siitä, että Ranska pyrki aiemmin aggressiivisesti turvaamaan asemansa entisissä alusmaissaan, ja öljy-yhtiö puolestaan pyrki pitämään amerikkalaiskilpailijat loitolla.

Tarallo, 73, on itse syytteessä Elfin rönsyilevässä lahjusvyyhdessä, joka ulottuu kolmelle mantereelle.

Myös Ranskan entinen ulkoministeri Roland Dumas on syytteessä lahjusten vastaanotosta Elfiltä hyväksyttyään kalliita lahjoja yhtiön palveluksessa olleelta rakastajattareltaan.

Öljy-yhtiö TotalFinalElf kieltäytyi tiistaina kommentoimasta lehtitietoja. Elfistä tuli osa konsernia viime vuonna sen jälkeen kun se hävisi nurkanvaltaustaistelun.

STT-IKK
14.7.2000


Ulkomaat -sivulle