Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Luonnonmarjoja tänä vuonna runsaasti luomutuotteiksi



Suomen 4H-järjestö ja sen yhteistyökumppanit kouluttavat tänä vuonna tuhansia luonnonmarjan poimijoita luomupoimijoiksi. Huomattava osa myyntiin kerättävistä suomalaisista metsämarjoista voidaan tällä satokaudella markkinoida sertifioituina luomutuotteina.


Luomumarjojen poiminnan piiriin saadaan tänä vuonna merkittävin osa Suomea, jossa myyntikeruu ja markkinat perinteisestikin toimivat.

- Kaikille luomukoulutukseen halukkaille luonnontuotteiden kerääjille pyritään nyt järjestämään koulutus 4H-piirien ja yhteistyökumppaneiden toimesta, kertoo keruutuotteiden alkuperä- ja sertifiointihankkeen projektipäällikkö Juho Annanpalo Lapin 4H-piiristä.

Luonnontuotteita jalostavat yritykset haluavat alkavalla metsämarjakaudella ostaa luomuotteiksi hyväksyttyä marjaa. Yritysten on tarkoitus jalostaa suurin osa marjoista luomutuotteiksi sekä vientiin että kotimaan markkinoille.


Luomukeruutuotteiden markkinoiden toimivuus punnitaan

Luonnontuotteiden luomutunnuksen saaminen mahdollistui, kun maanmittauslaitos ryhtyi tekemään luomukeruutuotteille välttämättömiä luomualuekarttoja.

Viime vuonna luomukeruualueita oli muutaman Lapin kunnan alueella. Tänä kesänä Lapin metsien pinta-alasta arviolta 90 prosenttia on mukana luomukeruussa.

Luomukeruualueita selvitellään tälle kaudelle kuumeisesti 4H-piirien ja yhteistyökumppaneiden toimesta Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Viime vuonna Lapissa kerättiin luomumarjoja noin 100 000 kiloa lähes 600 poimijan voimin. Huonoksi jääneenä marjavuotena mustikat eivät ennättäneet mukaan luomuhankkeeseen.

Tänä vuonna mustikkasadosta on ennusteiden mukaan tulossa keskimääräistä runsaampi ja myös puolukasta kohtuullinen sato.
- Tänä vuonna päästäneenkin toden teolla kokeilemaan luomumarkkinoiden toimivuutta käytännössä, Annanpalo sanoo.

- Ensi vuonna on tarkoitus saada myös Pohjois-Pohjanmaa luomukeräilyalueeksi. Etelämmässä yksittäisten kuntien alueilla kiinnostusta on niinikään virinnyt siellä missä löytyy paikallisia ostajia, kertoo Annanpalo.

- Luonnontuoteteollisuus r.y:n jäsenyritykset ovat ottaneet luomutuotteiden jalostamisen ja markkinoinnin osaksi toimintastrategiaansa. Jotkut yritykset ovat varovaisesti varautuneet maksamaan luomuluonnontuotteista lisähintaa.

- Markkinahintaa kuitenkin vasta haarukoidaan tässä vaiheessa, huomauttaa Annanpalo. Hän arvioi, että tämän vuoden kokemusten jälkeen luomumetsämarjojen lisäarvo selkiytynee jo pitkälle.


Suomella edellytykset luomukeräilytuotteiden ykkösmaaksi

Suomella on pinta-alansa puolesta erinomaiset mahdollisuudet muodostaa EU:n laajin luonnontuotteiden luomukeräilyalue.

Maamme jokamiehenoikeus on valttikortti maailmanmarkkinoilla. Pahimpana kilpailijana tällä saralla Annanpalo pitää Kanadaa.

- Kotimaan markkinoilla luomutunnus puolestaan parantanee suomalaisten luonnontuotteiden kilpailuasemaa venäläisiin tuotteisiin, Annanpalo lisää.

Luomutunnuksin kaupan olevia tuotteita valvotaan kotimaan sekä EU:n viranomaisten toimesta tarkasti. Luomuketjuun ovat sitoutuneet niin marjojen kerääjät, ostajat, jalostajat kuin metsänomistajatkin.

Keruupaikoista voidaan määrittää raskasmetallipitoisuudet 50 kilometrin tarkkuudella.

Marjoja ei saa kerätä teiden, kaatopaikkojen tai muiden saastelähteiden ympäriltä eikä viljellyiltä alueilta. Koulutetuilla poimijoilla on erityinen luomupoimijakortti. Marjat on kerättävä metsistä, joissa ei ole käytetty torjunta-aineita ja joita ei ole lannoitettu viimeiseen kolmeen vuoteen.

Luomukeruualueiden määrittelyssä tarvittavat metsien hoitoon liittyvät tiedot kootaan metsänomistajilta metsänhoitoyhdistysten avustuksella.

Metsänomistajaa luomualueeksi sitoutuminen ei rajoita metsän hoitoon ja käyttöön liittyvissä toimenpiteissä; omistaja sitoutuu antamaan tietoja hoitotoimenpiteistä. Metsänomistajat ovat näillä ehdoilla suhtautuneet luomuhankkeeseen myönteisesti.

Luomutuotteiksi kerätään mustikkaa, puolukkaa, hillaa ja variksenmarjaa eli kaarnikkaa. Marjojen lisäksi suunnitellaan tulevien vuosien luomutuotteiksi sieniä, yrttejä sekä pettua.

FF-IA
14.7.2000


Ajassa -sivulle