Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti



Kuntien pöytäkirjat saavat olla verkkosivuilla

Kunnat saavat pitää hallintoelinten esityslistat ja pöytäkirjat verkkosivuillaan. Oikeusministeri Johannes Koskisen (sd.) mukaan pöytäkirjojen saatavuuden rajoittamiselle ei löydy perusteita julkisuuslaeista tai tietosuojavaltuutetun kannanotoista.

Monet kunnat ovat rajoittaneet hallinnollisten asiakirjojen saatavuutta verkossa. Esillä saattaa olla esimerkiksi vain pari tuoreinta pöytäkirjaa. Rajoituksia on perusteltu laintulkinnoilla, joita tietosuojavaltuutetun on kerrottu esittäneen.

Rajoitusten taustalla on epäily siitä, että pöytäkirjoista voisi hakuohjelmia käyttämällä laatia henkilörekisterin.

Oikeusministeri Koskinen toteaa vastauksessaan kansanedustaja Petri Salon (kok.) tekemään kirjalliseen kysymykseen, että kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen pöytäkirjojen saatavuuden rajoittaminen ei johdu viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetusta laista. Koskisen mielestä rajoittamisvaatimusta ei voida johtaa tietosuojavaltuutetun kannanotoistakaan.


Kelalle oikeuskanslerin moitteet opintotukien takaisinperinnästä

Oikeuskansleri Paavo Nikula moittii Kansaneläkelaitoksen toimintaa uusien opintotuen takaisinperintäsäännösten toimeenpanossa ja uusien säännösten tiedottamisessa.

Oikeuskansleri antoi päätöksensä 24 opiskelijan tänä keväänä tekemiin kanteluihin opintotuen takaisinperinnästä.

Oikeuskansleri toteaa lisäksi, että opetusministeriön on huolehdittava, että taloudellisesti ankaraan takaisinperintään liittyviä lisäseuraamuksia poistetaan lainmuutoksella.


Liikaa nostetun opintotuen voi palauttaa elokuun loppuun asti

Kansaneläkelaitos (KELA) muistuttaa, että viime vuonna liikaa opintotukea saanut voi vapaaehtoisesti palauttaa tukea takaisin vielä elokuun loppuun asti. Näin opiskelija voi välttää opintotukilain mukaisen takaisinperinnän ensi vuoden alkupuolella, jolloin tukea voidaan periä selvästi enemmän.

Vapaaehtoisesti opintorahaa ja asumislisää palauttavan opiskelijan pitää toimittaa olosuhdemuutosilmoitus Kelaan elokuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen hän saa Kelasta maksulomakkeen.

Jos olosuhdemuutosilmoitus ei ehdi ajoissa Kelaan, liian tuen voi palauttaa myös suoraan Kelan ilmoittamalle tilille. Ohjeita saa Kelan toimistoista, opintotukikeskuksesta, yliopistojen opintotukilautakunnilta ja internetistä. Tuki on joka tapauksessa palautettava viimeistään elokuun lopussa, jotta välttää takaisinperinnän.

Palautusajan pidennystä koskeva lainmuutos vahvistettiin kesäkuun lopussa. Tämän jälkeen Kela lähetti tiedotekirjeen noin 350 000 vuonna 1999 opintotukea saaneelle. Kirje lähetettiin kaikille opiskelijoille, koska Kelassa voidaan vasta ensi vuoden alussa selvittää vuoden 1999 verotietojen perusteella, kenelle opintotukea on maksettu liikaa.

Kelassa ei ole tietoa niistä opiskelijoista, jotka ovat viime vuonna aloittaneet tai lopettaneet opintonsa. Siksi tuen palautusta koskeva kirje on lähetetty heillekin. Kirjeessä kerrotaan, miten näissä tilanteissa vapaa vuositulo määräytyy.

Kela epäilee, ettei kirje ei tavoita kesällä kaikkia niitä opiskelijoita, joille vapaaehtoinen takaisinmaksu olisi edullinen ratkaisu. Maksuajan pidennyksestä tiedotetaankin myös oppilaitosten ja opiskelijajärjestöjen sekä paikallisradiomainonnan avulla. Kelan internetsivuilla on tietoa maksuajan pidennyksestä sekä liikaa maksetun tuen laskemisesta.


Aseistakieltäytyjäliitto: Amnesty adoptoinut 14 suomalaista totaalikieltäytyjää mielipidevangeiksi

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on adoptoinut viime vuoden marraskuusta alkaen jo neljätoista suomalaista totaalikieltäytyjää mielipidevangeiksi.

Aseistakieltäytyjäliitosta kerrotaan lisäksi, että mielipidevangeiksi tunnustetuista viisi on nyt vangittuna.

- Amnesty pitää Suomen siviilipalveluksen kestoa rangaistuksen luontoisena, ja pitää tämän johdosta siitä kieltäytyviä mielipidevankeina, liitosta huomautetaan.

Aseistakieltäytyjäliitto aloitti keväällä tempauksen vangittujen totaalikieltäytyjien armahtamiseksi. Tasavallan presidentille osoitettuja armahduspostikortteja on liiton laskujen mukaan tähän mennessä lähetetty jo noin 6 000.


SYL vaatii opiskelijoille asumislisää koko vuodeksi

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL vaatii opiskelijoille asumislisää myös kesäajaksi. Nyt opintotuen asumislisää myönnetään vain opiskelukuukausiksi. Kesällä päätoiminen opiskelu on usein mahdotonta.

- Asuminen on kuitenkin jatkuvaa ja pienituloinen tarvitsee tukea asumiskulujen kattamiseen riippumatta siitä, suorittaako opintoja vai ei, huomauttaa SYL tiedotteessaan.

Liitto arvostelee myös sitä, että asumislisää myönnettäessä otetaan huomioon puolison tulot. Tiedotteessa muistutetaan, että opiskelun edellytykset olisi turvattava riippumatta vanhempien tai puolison varakkuudesta ja heidän innostaan elättää opiskelijaa.

Ajan myötä Suomeen pitäisi SYL:n mielestä kehittää yksi yhtenäinen asumisen tukijärjestelmä eri asumistukien ja -lisien tilalle.

Koonnut: IKK
14.7.2000


Politiikka -sivulle