Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uusien perunoiden sesongille jatkoa kasvattamalla tai pakastamalla



Uudet perunat ovat nyt parhaimmillaan. Mutta tämä ei suinkaan ole ainoa aika vuodesta, jolloin niistä voi nauttia.


Uusien perunoiden ystäviä ilahduttaa tieto keinoista, joiden avulla keskikesän herkusta voi nauttia vaikkapa joulupöydässä.

Uusia perunoita voi nimittäin talvella viljellä muutaman aterian tarpeisiin vaikkapa sängyn alla. Nyt kun vanhoja perunoita on vielä saatavilla kannattaa varata suurikokoisia ja terveitä vanhoja perunoita siemenperunoiksi. Kymmenestä siemenperunasta kasvaa 3-4 litraa uusia perunoita.


Talviviljelmä ei tarvitse valoa

Siemenperunat kääritään talouspaperiin ja suljetaan pahvilaatikkoon, joka teipataan kiinni. Laatikkoa säilytetään muutaman asteen lämpötilassa syys-lokakuun vaihteeseen asti, jolloin vuorossa on perunoiden istutus muovilaatikoihin.

Laatikoiden täytteeksi laitetaan multaa, jossa ei ole lainkaan turvetta joukossa. Laatikot peitetään sanomalehdillä ja laudanpätkillä. Sen jälkeen ne sijoitetaan lämpimään paikkaan, kuten esimerkiksi sängyn alle.

Viljely onnistuu sängyn allakin, koska talviviljelmä ei tarvitse valoa. Kasvun salaisuus piilee emoperunasta saatavassa vararavinnossa. Viljelmään ei saakaan ilmaantua vihreää kasvustoa. Mahdolliset versot tuleekin heti ilmaantuessaan piilottaa sanomalehtien alle.

Viljelmää kastellaan muutaman viikon välein, ja kastelun jälkeen laatikon peitteet asetetaan huolellisesti paikoilleen. Lokakuun alussa istutetun perunasadon pitäisi olla korjuukelpoista jouluviikolla.


Uusia perunoita voi myös säilöä

Ne, joiden viherpeukalo on keskellä kämmentä, voivat kokeilla uusien perunoiden säilömistä pakastimessa. Sellaisenaan ei uusia perunoita voi kuitenkaan pakastimeen tunkea, vaan ne tulee ensin esikäsitellä.

Ennen pakastusta perunoita keitetään muutama minuutti, ei kuitenkaan kypsäksi asti. Perunoista kaadetaan vesi pois ja ne jäähdytetään vaikkapa kaatamalla päälle kylmää vettä.

Perunoiden annetaan kuivua hyvin ennen kuin ne laitetaan pakastuspussiin. Pussista poistetaan ilmat mahdollisimman tarkasti ja se pannaan pakastimeen.

Kun pakastettuja uusia perunoita halutaan sitten myöhemmin nauttia, pudotetaan ne jäisinä kiehuvaan veteen. Esikäsitellyt perunat kypsyvät nopeasti, ja herkullinen maku on tallella.

STT-IKK
14.7.2000


Ajassa -sivulle