Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Aivohalvauspotilaiden kuntouttamiseen uusia keinoja



Vammautuneen raajan ahkera ja useasti toistuva harjoituttaminen edesauttaa aivohalvauspotilaan toipumista, koska liikuttamisen on todettu aktivoivan myös aivojen toimintaa.


- Kun potilas esimerkiksi puristelee kättään nyrkkiin viisi tai kymmenen minuuttia päivässä, niin aivoissa laajenevat alueet, joista hermotus tulee. Uusia hermosoluja ei synny, mutta hermosolujen kontaktipinnat muuttuvat ja syntyy hermoulokkeita, kertoo Suomen aivotutkimus- ja kuntoutuskeskus Neuronin sairaalanjohtaja, professori Juhani Sivenius.

Neuronissa esitelmöinyt Saksalainen professori Wolfgang Miltner Friedrich-Schiller yliopistosta Jenasta on osoittanut, että vuoden kuluttua aivoinfarktiin sairastumisesta on halvaantunut käsi saatu toimintakuntoon. Menetelmä perustuu kahden viikon tehokkaaseen kuntouttamiseen ja terveen käden käytön estämiseen.


Suomessa hoidetaan vielä perinteisesti

Suomessa fysikaaliset hoidot sekä toiminta- ja puheterapiat ovat aivohalvauksen saaneiden potilaiden kuntouttamisessa perinteisiä ja eniten käytettyjä menetelmiä. Meillä uudet keinot ovat vasta tulossa aivohalvauspotilaiden hoitoon.

Menetelmät perustuvat havaintoihin, joiden mukaan myös aikuisen aivoissa tapahtuu plastisia muutoksia ja hermosolujen uudelleen järjestäytymistä. Plastisuutta voidaan voimistaa useilla tehtävien toistoilla.

Aivohalvauspotilaan raajoja vahvistetaan ja niiden liikeratoja lisätään pakonomaisilla liikkeillä, joita toistetaan useita kertoja. Esimerkiksi käden pakotetun käytön ohjelmassa potilaan huomio ja ponnistukset ohjataan vammautuneeseen yläraajaan. Samanaikaisesti terveen käden käyttö estetään.

- Kuntoutettavat tarvitsevat nykyistä paljon enemmän mahdollisuuksia harjoitteluun. Potilas voi itsekin olla aktiivinen, mutta harjoitteet on opittava ensin. Oppiminen perustuu vain jatkuvaan ja runsaaseen toistoon, muistutti Sivenius.


Merkittävin aikuisia invalidisoiva sairaus

Aivohalvaus on merkittävin aikuisia invalidisoiva sairaus Suomessa. Sivenius arvioi, että pysyvä vamma jää 70-80 prosentille sairastuneista.

Halvauksista 80 prosenttia johtuu aivoinfarktista, joka on yleensä seurausta verisuonten seinämien kalkkeutumisesta. Aivohalvaukseen sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 000 ihmistä. Heistä parituhatta on alle 45-vuotiaita. Suurin osa aivohalvauspotilaista on yli 65-vuotiaita.

STT-IKK
14.4.2000


Ajassa -sivulle