Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yökastelu yleinen ongelma lapsilla



Yökastelu on lapsilla yleisin ongelma heti astman ja allergian jälkeen. Lähes kymmenen prosenttia peruskoulun ekaluokkalaisista kärsii tästä kiusallisesta fysiologisesta häiriöstä.


Suomessa arvioidaan olevan 50 000 yli 5-vuotiasta yökastelijaa. Yökasteluun on monia syitä, joista tärkeimmät juontuvat perinnöllisestä taipumuksesta. Ongelmaa hoidetaan nykyään erinomaisin tuloksin lääkityksellä.

Lasten yökastelun hoidosta luennoi amerikkalainen professori Lane Robson maanantaina Kuopiossa.

Robsonin mukaan yökastelun diagnosointi on helppoa ja ongelmaa kannattaa ehdottomasti hoitaa. Käytössä oleva desmopressiini-lääkitys on turvallinen ja tehokas.

- Yökastelua pidetään usein erheellisesti psyykkistä alkuperää olevana ongelmana eikä sen hoitamisen tarvetta oteta riittävän vakavasti. Kyseessä on kuitenkin fysiologinen häiriö ja usein perinnöllistä alkuperää. Tutkimusten mukaan yökastelevien lasten isistä yli puolet ja äideistä 36 prosenttia on kärsinyt samasta ongelmasta, sanoi Robson.

Perinnöllisen alttiuden lisäksi yökastelua voivat aiheuttaa lapsen normaalia runsaampi virtsaneritys yöllä tai virtsarakon pieni toiminnallinen tilavuus. Yökastelija on usein myös poikkeuksellisen sikeäuninen, joten virtsaamistarve ei saa häntä hereille.


Lapsen itsetunto kuntoon

Yökastelijat kärsivät usein huonosta itsetunnosta, jonka on todettu kohenevan ja palautuvan normaaliksi kastelun loputtua. Robsonin mukaan hoitoon on syytä tarttua, kun lääke on tarjolla. Parhaaseen tulokseen päästään, kun potilaan lisäksi otetaan huomioon koko perhe.

- Tärkeintä on vähentää lapsen hämmennystä ja ahdistusta sekä hänen vanhempiensa turhautumista. Jos perheenjäsenistä joku toinen on kärsinyt samasta vaivasta, hänen pitäisi kertoa asiasta ja olla siten moraalisena tukena lapselle.

Robson lisää, että vanhempien hellä ja kärsivällinen huolenpito on erityisen tärkeää. Rankaisemiselle ei ole sijaa lainkaan. Desmopressiinilääkitys ei vaikuta lapsen omaan hormonituotantoon ja sen mahdolliset sivuvaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Lääkettä on saatavana tabletteina ja nenäsumutteena.

Yökastelijalle voidaan anoa Kelan hoitotukea 5-vuotiaasta lähtien. Tuen määrä on kuukaudessa 420 markkaa, mikä yleensä kattaa hoitokustannukset.

STT-IKK
14.4.2000


Ajassa -sivulle