Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ihmisoikeustilanne pahentunut Malesiassa



Malesian ihmisoikeustilanne on heikentynyt kuluneen puolentoista vuoden aikana ja sen pelätään pahentuvan vielä entisestäänkin, kertoivat kahden Kaakkois-Aasiassa toimivan ihmisoikeusjärjestön edustajat tiistaina Helsingissä.


Edustajat tapasivat vierailunsa aikana mm. ulkoministeriön ja eri kansalaisjärjestöjen edustajia. Malesialaisen Suaram-järjestön johtajan Cynthia Gabrielin mukaan järjestöt haluavat herättää kansainvälisen huomion Malesian tilanteeseen ja ne toivovat samalla tukea ja solidaarisuutta taistelulleen.

Gabriel korosti järjestöjen halunneen tulla Suomeen etsimään itselleen yhteistyö- ja kumppanuusjärjestöjä.

Burmalaisen Altsean-järjestön edustajan Debbie Stothardin mielestä vierailu oli hyvin rakentava. Sekä Suaram että Altsean osallistuvat myös YK:n ihmisoikeuskomission kokoukseen Genevessä.


Hallitus puolustuskannalla

Stothardin mukaan ihmisoikeustilanne on huonontunut, koska hallitus on Malesiassa ajautunut nurkkaan ja joutunut puolustuskannalle. Kansalaiset ovat suurin joukoin ryhtyneet tukemaan ihmisoikeuskysymyksiä, koska he ovat tympäytyneitä hallituksen toimiin ja siihen, että se piilottelee tietoja.

Ihmisoikeusrikkomuksista järjestöjen edustajat toivat erityisesti esiin oikeuslaitoksen puolueellisuuden ja sananvapauden rikkomukset. Ihmisiä ja erityisesti opposition kannattajia pidätetään summittaisesti.

Gabrielin mukaan yli tuhat ihmistä on pidätetty laittoman kokoontumisen vuoksi yksistään tänä vuonna. Malesiassa tarvitaan viranomaisten lupa jo yli viiden ihmisen kokoontumista varten.

Lehtiä ja muuta julkista tiedonvälitystä valvotaan tarkasti ja mm. kansalaisjärjestöjen puhelimia kuunnellaan. Myös sähköpostia valvotaan.

Malesian kansallinen uutistoimisto Bernama joutuu kierrättämään uutisensa tiedotusministeriön kautta ja tämä antaa arvelluttavaksi katsomansa tiedot eteenpäin sisäministeriöön.
- Sähköposti ei missään tapauksessa ole turvallinen Malesiassa, korosti Stothard.

Gabrielin mukaan Malesiaan on perustettu elin, johon kaikkien kotisivut ja sähköpostiosoitteet on rekisteröitävä.


Tulevaisuudessa kaksi vaihtoehtoa

Stothardin mukaan Malesialla on tulevaisuudessa kaksi vaihtoehtoa. Toisen vaihtoehdon mukaan hallitus ymmärtää vihdoin, että sen harjoittama pelottelutaktiikka vain suututtaa kansalaiset, ja hallitus muuttaa äänensävyään.

Toisessa vaihtoehdossa hallitus ajautuu yhä enemmän puolustuskannalle ja joutuu paniikkiin, mikä johtaa yhä uusiin tukahduttamistoimiin.

- Ihmisoikeusjärjestöt toivovat, että hallitus heräisi ymmärtämään, etteivät ihmisoikeus- ja demokratiajärjestöt halua hajaannusta ja ongelmia, vaan ne haluavat kehittää Malesiaa. Johdon vaihtaminen ei yksin riitä, vaan Malesiassa tarvitaan myös poliittisen kulttuurin muutosta, tähdensi Stothard.

STT-IA
14.4.2000


Ulkomaat -sivulle