Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hotelli, orkideatarha ja koulutuskeskus

Vanhat varuskunnat muuntuvat siviilikäyttöön



Armeijan käytöstä poistamiin varuskuntiin haetaan kuumeisesti uusia vuokralaisia ja omistajia. Käyttöjärjestelyt poikivat paikoin persoonallisia ratkaisuja.


Uudenkaupungin kasarmille nousee orkideatarha ja Oulun puukasarmi muuntuu ammatilliseksi koulutuskeskukseksi. Vaasan vanhassa varuskuntasairaalassa toimii 17-huoneinen hotelli, Kenraali Wasa.

Majoitusliikkeen miljööstä huokuu inttiromantiikkaa, vaikka sisätilat onkin ehostettu ja kalustettu normaalin hotellin tapaan. Asiakkaan ei siis kannata haikailla yötä kerrossängyssä, mutta jermuhenkisenkin matkaajan tarpeita kuunnellaan.

- Meillä yöpyi taannoin yksi vanha kapiainen, joka pyysi "armeijaherätystä". Sanoin, että kyllähän se järjestyy, naurahtaa hotelliyrittäjä Lars Sjölund.

- Asiakkaita käy tosi hyvin - huoneiden käyttöaste on noussut 80 prosenttiin, hän iloitsee .

Sjölundin ohella Vaasan "kassulla" on kaupungin vuokralaisina kymmeniä yhteisöjä, pienyrityksiä ja taiteilijoita. Kaupunki perii remonttirahojaan takaisin vuokrilla, joiden perushinnat pidetään hieman yleistasoa matalampina.


Oulun Intiössä jättiremontti

Vaasan vuokramallista poiketen Oulun koko puukasarmialue on siirtynyt yhden omistajan käyttöön. Keuhkovammaliitto osti kuusihehtaarisen alueen ja sen 14 rakennusta toissa vuonna koulutuskeskuksensa tarpeisiin.

Aikuiskoulutusta on jo aloiteltu Oulun keskustan kupeessa sijaitsevalla Intiön alueella. Hankkeen on tarkoitus valmistua koko laajuudessaan vuonna 2005.

Arkkitehti Kari Huotarin mukaan ajan hammas on puraissut pahoin etenkin miehistötupien hirsirakenteita. Haasteellinen entisöintiprojekti on päätetty toteuttaa suojeluhengessä nykyvaatimusten mukaiseksi.

Koulutuskeskuksen rehtori Olavi Uitto arvioi, että projekti nielee kaikkiaan noin 130-140 miljoonaa markkaa. Keuhkovammaliitto hankki alueen omistukseensa puolustusministeriöltä 10 miljoonalla markalla.

Vaasan tapaan Oulun puukasarmit on rakennettu 1880-luvulla, venäjänvallan aikaisten tarkk'ampujapataljoonien käyttöön. Näiden lisäksi aikakaudelta on eheänä kokonaisuutena säilynyt vain Mikkelin kasarmi. Puolustushallinnon yhä omistamalla alueella toimii muun muassa jalkaväkimuseo ja tekninen opisto.


Hiukkavaaraa ei suojella

Historiallisia varuskuntia kaitseva museovirasto on erityisen hyvillään Oulun pakettiratkaisusta.

- Aina silloin, kun omistussuhteet hajoavat, niin rakennusten kunnostuskin voi olla kirjavaa varoista riippuen, muistuttaa museoviraston tutkija Ulla-Riitta Kauppi.

Vaasaan Kauppi suosittelee erityisen hoitotoimikunnan perustamista, joka yhteiselimenä turvaisi kaupungin, ympäristökeskuksen ja museoviraston intressit.

Virasto pyrkii laajemminkin turvaamaan valtionhallinnon historiallisesti omaleimaista rakennuskantaa. Yli 80 vanhasta rautatieasema-alueesta saatiin aikaan laaja suojelusopimus pioneeriluonteisesti syksyllä 1998.

Kaikki puolustusvoimien jälkeensä jättämät kasarmit eivät herätä museoviraston edustajan suojeluvaistoa. Esimerkiksi Oulun ulkopuolella sijaitsevan Hiukkavaaran kolhot, sodanjälkeisten vuosikymmenien kivikasarmit eivät edusta uhanalaista rakennusperinnettä.


Taivallahti myydään?

Varuskuntia alettiin 1990-luvun lopulla keskittää suuriin yksiköihin osana puolustusvoimien säästötoimia. Kasarmien ja asuntojen uuskäyttöön liittyvät järjestelyt eivät ole sujuneet kivuttomasti kaikilla paikkakunnilla.

Vaikka monet alueista sijaitsevat arvokkailla tonttimailla, myyntiä ja vuokrausta vaikeuttaa kiinteistöjen kehno kunto.

Sijainti keskustan tuntumassa taas kohottaa tontin arvoa runsaastikin, mikäli kaavoituksen yhteydessä järjestyy rakennusoikeuksia kerrostalotarpeiksi.

Puolustusministeriö haluaisi, että mahdolliset myyntituotot ohjattaisiin sen hallintoalueen omiin rahareikiin.

Valtiovarainministeriö ei kuitenkaan ole lämmennyt ajatukselle. Puolustusministeriössä pohditaan paraikaa muun muassa Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan Taivallahden kasarmin myymistä. Homevaurioisista majoitustiloista on jouduttu jo siirtämään varusmiehiä Santahaminan tiloihin.

STT-IKK
14.4.2000


Kotimaa -sivulle