Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sydänystävällisellä aterialla nautitaan vaikkapa ahvenrullia tai chili con carnea



Sydämen terveyteen vaikuttavia elämäntapoja ja ruokatottumuksia tähdennetään sunnuntaina alkaneella Sydänviikolla, jonka järjestää Sydänliitto yhteistyökumppaneineen. Hyviä ruokatottumuksia ei toki pidä vuodessa harrastaa vain yhden viikon aikana, vaan mieluusti kautta vuoden.


Pienet, päivittäin toistuvat valinnat ovat ratkaisevia sydänystävällisen ruoan koostamisessa. Rasvan määrän vähentäminen onnistuu, kun välttää liiallista rasvaa ruoanvalmistuksessa ja suosii vähärasvaisia ja rasvattomia elintarvikkeita.

Rasvan laatu saadaan kohdalleen käyttämällä kasvimargariinia leivällä ja öljypohjaista kastiketta salaatissa sekä ruoanlaitossa kasvirasvapohjaisia tuotteita.

Kuidun parhaita lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Uusia makuvivahteita ruokiin saa suolattomista mausteista ja yrteistä.


Ahvenrulla curry- ananaskastikkeessa

Kuudelle

  • 600 g ahvenfilettä
  • 1 tl suolatonta
  • sitruunapippuria
  • 1ps currykastikeaineksia
  • 2 dl vettä
  • 50 g kasvirasvalevitettä (70 %)
  • 1 prk ananaspaloja

Mausta ahvenfileet sitruunapippurilla ja rullaa uunivuokaan. Sekoita kastikeainekset kylmään veteen ja kiehauta kattilassa. Lisää kasvirasvalevite ja valutetut ananaspalat.

Kaada kastike kalarullien päälle vuokaan. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa esim. täysjyväriisin ja vihersalaatin kanssa.


Chili con carne

Kuudelle

  • 100 g sipulikuutioita
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 30 g kasvirasvalevitettä (70 %)
  • 350 g paistijauhelihaa
  • 200 g pakastettuja vihreitä papuja
  • 0,5 prk papuja tomaattikastikkeessa
  • 1 prk pastakastiketta
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 tl chilijauhetta tai chilirouhetta

Kuullota sipulikuutiot ja puristetut valkosipulinkynnet kasvirasvalevitteessä paistokasarissa. Lisää jauheliha ja anna ruskistua.

Lisää myös jäiset pavut ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon pavut tomaattikastikkeen kanssa ja pastakastike. Huuhtele purkki vedellä ja kaada liemi joukkoon. Mausta ruoka mustapippurilla ja maun mukaan chilillä.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja vihersalaatin kera.


Tomaattinen kasvispastakastike

4 annosta

  • 400 g pakastettua tomaatti-kasvissekoitusta
  • 1,5 rkl kasvirasvalevitettä
  • 1 prk pastakastiketta
  • 0,5 dl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl basilikaa
  • 0,5 tl mustapippuria

Kuullota tomaatti-kasvissekoitusta kasvirasvalevitteessä paistinpannulla muutama minuutti. Lisää joukkoon pastakastike. Huuhtele purkki vesitilkalla ja kaada liemi kastikkeen joukkoon. Mausta kastike sitruunamehulla, sokerilla, basilikalla ja mustapippurilla.

Hauduta vielä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa pastan ja vihersalaatin kanssa.

STT-IA
14.4.2000


Ajassa -sivulle