Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vaalirahoitus julkiseksi hallituksen esityksen mukaisesti



Vaalirahoituksen julkistaminen on toteutumassa siten, kuin hallitus on ehdottanut. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei esitä minkäänlaisia muutoksia hallituksen esitykseen.


Perustuslakivaliokunta viimeisteli mietintönsä keskustelua herättäneestä lakiesityksestä torstaina. Valiokunnassa yksimielisesti hyväksytty lakiesitys velvoittaa julkistamaan vaalikampanjan kokonaiskulut sekä erikseen määrättyä summaa suuremmat yksittäiset vaaliavustukset.

Eduskunta- ja kunnallisvaaleissa raja on 10 000 markkaa ja europarlamentti- sekä presidentinvaaleissa 20 000 markkaa. Ilmoitusvelvollisuus koskee eduskunta-, kunnallis- ja EU-vaaleissa valittuja sekä heidän varaedustajiaan ja kaikkia presidenttiehdokkaita.

Eduskunnassa on ollut myös halua alentaa ilmoitusvelvollisuuden piiriin tulevia tukimääriä. Tämä tuli selvästi ilmi myös lakiesityksen lähetekeskustelussa helmikuussa. Valiokunnassa hyväksytty linja pitänee kuitenkin asian jatkokäsittelyssä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok.) kertoi, että valiokunta joutui toteamaan mahdottomaksi sanoa tässä vaiheessa, mitkä olisivat tuen ilmoittamisessa ehdottomasti oikeat markkamäärät. Siksi valiokunta piti parempana tukea yksimielisesti hallituksen esitystä.

Valiokunta totesi kuitenkin, että säännöksiä esimerkiksi yksittäisen tuen ilmoittamisesta on tarpeen täsmentää myöhemmin, jos laista saadut kokemukset antavat siihen aihetta.

Erityisesti on valiokunnan mielestä seurattava juuri markkamääräisten raja-arvojen toimivuutta.


"Tärkeintä päästä alkuun"

Hallitus oli esityksestään yksimielinen, mutta vihreät esittivät myöhemmin, että ilmoitusvelvollisuuden raja olisi kaikissa vaaleissa 5 000 markkaa.

Vihreitä perustuslakivaliokunnassa edustava Tuija Brax oli valmis tukemaan hallituksen esitystä, jotta asiassa päästään eteenpäin.

- Tärkeintä oli, että uusi menettely saadaan käyntiin. Oli tärkeää, että valiokunta oli yksimielinen ja kaikki sen jäsenet pysyvät esityksen takana.

Braxin mielestä rajoja voidaan tiukentaa myöhemmin, kun uusi käytäntö on saatu vakiinnutetuksi.

- Oleellisinta minusta on se, että ehdokkaat joutuvat nyt kertomaan vaalikampanjansa loppusumman. Siitähän näkyy, jos on kauhean suuri klappi tai jos summa on omituisen pieni suhteessa siihen, mitä jokainen on voinut itse nähdä.


Yksityisyyden suojaa ei loukata

Yksilöiden antamien vaaliavustusten julkistamisessa liikutaan lähellä yksityisyyden suojaa. Perustuslakivaliokunnan mukaan se ei kuitenkaan koske yksityiselämän suojan keskeistä osaa. Siksi asia voidaan käsitellä ilman vaikeutettua säätämisjärjestystä.

Arvostelua on herättänyt myös se, että kieltäytyminen tietojen antamisesta ei johda minkäänlaisiin rangaistuksiin.

Tällaisen ratkaisun taustalla on ajatus, että laiminlyönti jäisi "ennen muuta julkisuuden kautta toteutuvan poliittisen vastuun piiriin". Valiokunnan mielestä tässä yhteydessä tällainen lähtökohta on ymmärrettävä ja poliittisesti hyväksyttävä.

STT-IKK
14.4.2000


Politiikka -sivulle