Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ylivelkaantumisesta tullut pysyvää



Ylivelkaantumisesta on tullut pysyvä osa luottoyhteiskunnan todellisuutta.


Esimerkiksi kulutusluottohäiriömerkinnät ovat kasvaneet ja vuokravelkomusten määrät ovat nousseet. Etenkin pääkaupunkiseudulla asumiskulujen kasvu ajaa aivan tavallisetkin perheet velkavaikeuksiin. Vanhempien ihmisten taloutta horjuttaa tulojen lasku eläkkeelle siirtymisen vuoksi.

Velkaneuvonta ry:n laskelmien mukaan velkaneuvojat ovat viime vuoden aikana hoitaneet noin 12 000 velallisen velkajärjestelyasiaa.

Hämeenlinnassa valtakunnallisilla Velkaneuvontapäivillä keskiviikkona puhunut Espoon johtava velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen sanoi, että maksuohjelmien tarkistukset työllistävät velkaneuvojia paljon ja hidastavat uusien asiakkaiden palvelua.

- Monilla paikkakunnilla velkaneuvonnat ovat ruuhkautuneet aiempaa pahemmin. Lisäsuoritusvelvollisuuteen johtavaa markkamäärää tulisikin nostaa tuntuvasti, sanoi Pentikäinen.


"Lakiuudistus epäonnistunut"

Velkaneuvonta pitää epäonnistuneena vuonna 1997 toteutettua lakiuudistusta, jonka tavoitteena oli yksinkertaistaa maksuohjelmien muutostilanteita. Velallinen on velvollinen tekemään velkojilleen lisäsuorituksia, jos hänen tulonsa nousevat tai asumiskulunsa alenevat 3 600 markkaa kalenterivuoden aikana.

Suomessa on autettu 60 000 kansalaista vuodesta 1993 lukien ja vapaaehtoisten velkajärjestelyjen määrä on kasvanut.

Pentikäisen mukaan maamme sata velkaneuvojaa eivät selviydy työstään velkaongelmien muodostuessa pysyviksi.
- Aluksi luultiin, että velkaneuvonnasta selvitään kahdessa vuodessa.

Viime vuonna Suomessa jätettiin 3 700 velkajärjestelyhakemusta ja velkajärjestelytapauksia oli kaikkiaan 12 000. Pentikäisen mukaan velkajärjestelyllä säästettiin valtion varoja hieman yli 30 miljoonaa markkaa. Käräjäoikeuden kautta hoidettu yksi asia maksaa valtiolle 6 500 markkaa ja sovinnon kautta 2 000 markkaa.

STT-IKK
14.4.2000


Kotimaa -sivulle