Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysRehnin kannattajat iloitsivat tuloksesta huolimattaHelmi-kansalaisliikkeen ja RKP:n ehdokkaan Elisabeth Rehnin putoaminen toiselta kierrokselta ei hänen tukijoidensa elämää romuttanut. Rehniä juhlittiin kuin voittajaa.


- Näin hyvä ehdokas ei häviä. Joku muu häviää, tiivisti kansalaisliikkeen vetäjä ja kampanjapäällikkö Riitta Saarikangas, kun Rehn viimein saapui juhlapaikalle yhdessä miehensä Oven ja RKP:n puheenjohtajan Jan-Erik Enestamin kanssa.

Ehdokas itse epäili, että riehakas vastaanotto oli harjoiteltu.
- Onko näin hauska, että minusta ei tullut presidenttiä?, Rehn hauskutti.

Hän kiitti sydämestään kaikkia kampanjaansa osallistuneita, eikä kiitospuhe ollut päästä alkua pitemmälle jatkuvasti keskeyttäneiden suosionosoitusten vuoksi.

Puheessaan Rehn myös sanoi, ettei hän tule ohjaamaan äänestäjiään toisella kierroksella.
- Mutta äänestäkää. Kyllä meidän pitää äänestää, hän sanoi.

Tukijoukoissa Rehnin korostettiin olleen ylivoimainen. Häviö tuli vain siksi, että kansa pelasi jo toista kierrosta eikä päässyt puoluepolitiikasta irti.


Ei riittävän tärkeitä keskustelunaiheita

Saarikangas tähdensi myös, että tämänkertaisissa vaaleissa ei ollut suuria kansalaisia askaruttaneita kysymyksiä kuten kuusi vuotta sitten.

- Silloin keskusteltiin lamasta, EU:sta ja työttömyydestä. Nyt tällaisia isoja asioita ei ollut. Mielestäni juuri Elisabeth Rehn kärsi siitä, ettei keskusteluissa ollut tällaisia kysymyksiä, hän päätteli.

Saarikankaan mielestä liikkeellä ei ole mitään hävettävää, sillä heillä oli ylivoimaisin ehdokas. Kuudessa vuodessa kovaa kokemusta oli tullut lisää.

Tästä huolimatta ääniosuus laski edelliskerran 22:sta niukasti alle 8 prosenttiin. Saarikangas kertoi, että hän ei tule kertomaan kantaansa toiseen kierrokseen.
- Se olisi vastoin kansalaisliikkeen ideaa.


Aaltonen ei innostu Tarja Halosesta

Rehnin kuuden vuoden takaista kampanjaa vetänyt kirjailija-toimittaja Uma Aaltonen myönsi, että Ensimmäinen nainen ry:n vetäjänä hänen pitäisi äänestää toisella kierroksella Tarja Halosta, mutta se ei tunnu lainkaan itsestään selvältä.

- Hän on niin miehisissä arvoissa ja poikien ketjussa kiinni. Ei siinä tietysti pahaa ole, että pitää puoliaan, mutta näin naisten arvot jäävät käyttämättä, hän ruoti.

- Olisin halunnut Halosen pääministeriksi ja Paavo Lipposen ansaitulle isyyslomalle, hän heitti.

Aaltosella oli selvä näkemys myös siitä, miksi Rehn ei onnistunut nyt yhtä hyvin kuin kuusi vuotta sitten. Tuolloisen kampanjan antia ei hyödynnetty alusta alkaen, koska sitä pidettiin niin harrastelijamaisena.

Aaltonen jakoi vielä vaalijuhlassa neliapilan muotoisia heijastimia muistutuksena ehdokkaan numerosta neljä.


Pohdittavaa riittää toiselle kierrokselle

Myös RKP:n varapuheenjohtaja Astrid Thors arveli lopputuloksen johtuneen siitä, että gallupeissa kärkeen nousseet saivat vetoapua. Tätä edisti se, että näitä ehdokkaita kohdeltiin myös monissa tiedotusvälineissä voittajina.

Thors kieltäytyi ottamasta vielä kantaa toiseen kierrokseen. Hän haluaa ensin käydä asiasta perusteellisen keskustelun.

Myös peruspalveluministeri Eva Biaudet ja RKP:n toinen varapuheenjohtaja Christina Gestrin halusivat rauhoittaa vaalijuhlan toisen kierroksen pohdinnoilta.

STT-IA
16.1.2000


Vaalikommentti -sivulle