Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Monet mikrobit villiintyvät pakastimen pamahtaessa



Kun kotitalouden pakastin lakkaa yllättäen hurisemasta, tarvitaan erilaisia toimia, joilla voidaan välttää ruoan pilaantuminen. Yleissääntö on, että tuotetta, joka on sulanut usean tunnin ajan, ei pitäisi enää pakastaa uudelleen.


Koska eri ruoat kestävät lämpötilan nousun huonommin kuin toiset, on syytä tarkistaa jokainen pussi ja purnukka erikseen, ennen kuin pakastaa ne uudelleen.

Kypsennetty ruoka sekä katkaravut ja muut meren antimet täytyy heittää pois, jos ne ovat olleet rikkinäisessä pakastimessa yli kolme tuntia ja niissä ei ole enää näkyvissä jääkiteitä.

Raaka liha, siipikarja ja kala kestävät pakastimen lämpötilan nousun paremmin kuin kypsennetty ruoka. Kyseiset raaka-aineet olisi kuitenkin syötävä mahdollisimman pian sulamisprosessin alkamisesta.

Jotta lihan mikrobiologisesta turvallisuudesta voisi varmistua, olisi se kypsennettävä niin, että tuotteen sisälämpötila saavuttaa vähintään 75 asteen.

Hedelmät sietävät sulamisen pienin vaurioin ja ne voidaan pakastaa uudelleen, jos pilaantumisen merkkejä ei ole näkyvissä. Sen sijaan kasvikset voidaan pakastaa uudelleen vain, jos niissä on edelleen jääkiteitä. Leipomotuotteet kestävät yleensä hyvin uudelleenjäädyttämisen.


Kunnollinen puhdistus tärkeää

Mitä enemmän pakastimessa on tavaraa, niin sitä paremmin kaapin sisältö pysyy kylmänä. Pisin aika on noin vuorokausi. Kylmälaitteen ovi on pidettävä visustikiinni, sillä turha oven aukominen ja tilanteen tarkistaminen nopeuttaa sulamista.

Silloin, kun ei ole tietoa kuinka pitkään pakastin on ollut epäkunnossa, on turvallisinta tyhjentää koko kaapin sisältö roskapönttöön.

Pakastimessa saattaa piileksiä aimo joukko kylmänkestäviä mikrobeja, joista jotkut ovat terveydelle haitallisia. Lämpötilan noustessa pakastimessa mikrobien määrä moninkertaistuu nopeasti.

Sulavista elintarvikkeista valuvat nesteet pilaantuvat herkästi ja aiheuttavat epämiellyttäviä hajuja. On tärkeää pyyhkiä pakastimen hyllyt ja seinämät huolella oikeanlaisilla puhdistusaineilla. Siivoustyön voi viimeistellä pyyhkäisemällä pinnat ruokasoodalla.

FF-IA
14.1.2000


Ajassa -sivulle