Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Allergioita hillitään piakkoin terveysvaikutteisella ravinnolla



Ravintoon lisättävät maitohappobakteerit saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan jo piankin hillitä etenkin lasten allergioita ja tulehduksia.


Länsimaisella korkealla elintasolla ja hyvinvoinnilla on kaiken kiistämättömän hyvän lisäksi myös nurja puolensa. Liian hygieeniseksi muuttunut ympäristö ja steriili ravinto kasvattavat allergiasta ja suolistotulehduksista kärsivien määrää.

Lapsista jo noin 20 prosenttia sairastaa jotakin allergiaa. Tämän arvioidaan johtuvan siitä, että lapsi yhä harvemmin "yliterveessä" ympäristössä altistuu erilaisille mikrobeille.

Maitohappobakteereista on nyt kehittymässä sellainen "lääke", joka saa ihmisen oman puolustusjärjestelmän toimimaan toivotulla, sairauksia torjuvalla tavalla.

Terveysvaikutteisen ravinnon kehittämisessä on kuitenkin ongelmansa. On selvitettävä minkälaisia mikrobeja voidaan käyttää turvallisesti. Ravintoon ei luonnollisesti voida lisätä taudinaiheuttajabakteereita.

Englannissa Master of Science -tutkinnon suorittanut biotekniikan maisteri Tanja Pessi on selvittänyt lauantaina Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan miten maitohappobakteerit edistävät ravintoaineiden pilkkoutumista ja miten ne hillitsevät tulehduksia.

Hänen mukaansa aikaisemmin on painotettu, että funktionaalisissa eli terveysvaikutteisissa elintarvikkeissa käytettyjen probioottisten eli yleensä maitohappobakteereiden täytyy olla eläviä.

- Nyt kokeellisissa tutkimuksissa näytettiin, että probioottiset bakteerit, myös rikotut ei-elävät, säätelevät solunvälitteistä immuniteettia.

Tutkija arvioikin, että hänen tutkimustuloksensa antavat uusia mahdollisuuksia terveysvaikutteista ruokaa tuottavalle elintarviketeollisuudelle.

Kaupan hyllyltä ostettavat funktionaaliset tuotteet voisivat tulevaisuudessakin olla nykyisen kaltaisia terveyttä edistäviä elintarvikkeita kuten esim. maitotuotteita tai runsaasti kuitua sisältävää ruokaa.

STT-MH
15.12.2000


Kotimaa -sivulle