Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Digitv:n karvalakkimalli aloitti Jyväskylässä



Nettitelkkari nimeltä Visio on aloittanut toimintansa Jyväskylässä. Internetin kautta näkyvä Visio yhdistelee television ja verkkosivujen ominaisuuksia.


Tekijät luonnehtivat sitä tiedostusvälineen poikaseksi. Kevyellä kalustolla ja pienin toimittajavoimin verkkoon voidaan siirtää liikkuvaa digitaalista kuvaa.

Visio on Jyväskylän yliopiston viestintätieteen opiskelijoiden uurastuksen tulos. Tekijäryhmä koostuu yhteisöviestinnän, puheviestinnän ja journalistiikan opiskelijoista. Taustajoukkoina on viestintätieteen laitoksen henkilökuntaa ja teknistä tukea.

Internetistä pyörii nykyisinkin runsaasti videopätkiä ja leikkeitä tv-ohjelmista. Jyväskylän viestintäopiskelijat harjoittelevat Visionsa avulla liki suoraa digitaalista tv-lähetystä. Kevyellä kameralla kuvattu ohjelma vain pakataan tietokoneessa pienempään kokoon ja siirretään samantien verkkoon.

Tuottaja Ilpo Kiiskinen pitää Visiota digitaalisen television karvalakkimallina. Digitaalinen verkkolähetys ei vaadi miljoonainvestointeja.

- Visio yhdistää sekä television että Internetin hyviä puolia. Se hyödyntää television liikkuvaa kuvaa ja Internetin tekstipohjaisuutta ja vuorovaikutusta. Visio on pioneerityö, sillä toistaiseksi ei ole televisio-ohjelmia, jotka olisi tehty suoraan verkkoon ja sen ehdoilla, työryhmän toinen tuottaja Niina Katainen selvittää.


Isolla rahalla suuria elämyksiä

Nettilähetysten mahdollisuudet parantuvat nopeasti, kun tietoverkkojen ja tietokoneiden teho kasvaa. Jyväskylän Vision katseluun tarvitaan nopea yhteys ja uusi videokuvaa toistava katseluohjelma.

Sulautettujen järjestelmien professori Jarkko Vuori Jyväskylän yliopistosta arvioi, että valtakunnalliselle digitaaliselle televisiolle on silti sijaa Suomessa. Suurten instituutioiden mahdollisuudet ovat paremmat. Ne voivat sijoittaa paljon rahaa, jolloin saavutetaan mahdollisesti jotain enemmän. Toisaalta suurten instituutioiden ongelma on mukautua nopeisiin muutoksiin.

- Epäilemättä molemmille tulee olemaan tarvetta. Ihmisillä on tarve yhteisöllisiin kokemuksiin. Kun suomalainen jääkiekkojoukkue voittaa ruotsalainen joukkueen, siinä on huomattava yhteisöllinen kokemus. Toisaalta ruohonjuuritasolla pystytään verkon kautta nopeasti reagoimaan pienryhmiä kiinnostaviin asioihin, Vuori näkee.

Jyväskylän yliopiston verkkotelevisio löytyy osoitteesta >http://www.jyu.fi/visio/.

STT-VT
15.12.2000


Kotimaa -sivulle