Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kirjastot asteittain irti veikkausrahasta

Sivistysvaliokunta haluaa veikkausvarojen jakosuhteet lakiin



Eduskunnan sivistysvaliokunta haluaa lopettaa kirjastojen rahoittamisen veikkausvoittovaroista asteittain niin, että vuonna 2010 enää viisi prosenttia kirjastorahoista tulisi veikkauksen tuotosta.


Lisäksi valiokunta esittää, että veikkauksen tuoton jakamisesta eri tarkoituksiin säädettäisiin lailla eikä asetuksella.

Taiteelle varattaisiin näin vähintään 38,5 prosenttia vuotuisesta tuotosta. Urheilu ja liikuntakasvatus saisivat 25 prosenttia, tiede 18,5 prosenttia ja nuorisotyö 9 prosenttia. Loput 9 prosenttia käytettäisiin samoihin tarkoituksiin erikseen päätettävällä tavalla.

Esitykset sisältyvät sivistysvaliokunnan arpajaislakiuudistuksesta antamaan lausuntoon. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on arvostellut sitä, että hallitus haluaisi jatkossakin säätää jakosuhteista asetuksella. Valiokunnan mielestä tämä rajoittaa eduskunnan budjettivaltaa.


Kirjastoille lisää "omaa rahaa"

Laman jäljiltä valtaosa kirjastojen lakisääteisistä valtionosuuksista on rahoitettu veikkauksen tuotosta. Tämä on pienentänyt perinteisten veikkausvoiton jakajien eli liikunnan, kulttuurin ja nuorisotyön rahoitusta.

Näiden alojen järjestöt ovatkin yhdessä kampanjoineet sen puolesta, että kirjastot siirrettäisiin budjetissa entiselle paikalleen.

Ensi vuonna enää alle kymmenes kirjastomenoista katettaisiin tavanomaisin budjettivaroin. Eduskuntaryhmät ovat kuitenkin sopineet, että summaa lisätään 20 miljoonalla markalla. Vastaavasti veikkausvoittovaroista jää 20 miljoonaa markkaa lisää perinteisille "edunsaajille".

Sivistysvaliokunta kaavailee, että vuonna 2002 enintään 85 prosenttia kirjastojen määrärahoista saisi tulla raha-arpajais- ja veikkausvaroista. Osuus putoaisi vuosittain kymmenen prosenttiyksikköä vuoteen 2010 asti.

STT-IKK
15.12.2000


Politiikka -sivulle