Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nuorisoasuntoliitto laajentaa asumisen tukitoimintaa



Nuorisoasuntoliitto laajentaa ensi vuonna asumisen tukitoimintaansa uusille paikkakunnille. Ne selviävät joulukuun puoliväliin mennessä.


Tällä hetkellä nuorille on tarjolla tuettua asumista pääkaupunkiseudulla, Kuopiossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Porvoossa ja Keravalla. Tukitoiminnan laajeneminen riippuu Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) tuesta.

- Meillä on vireillä asumisen tukitoiminnan projekteja Hyvinkäälle, Savonlinnaan ja Hämeenlinnaan, Porvooseen taas on kaavailtu toiminnan laajentamista. Vielä emme tiedä, mitkä näistä varmasti RAY:n tuen saavat, liiton pääsihteeri Jukka Luttinen mainitsee.

Nuorisoasuntoliitto on järjestänyt muun asumistoimintansa rinnalla tuettua asumista kolmen viime vuoden aikana. Asumisen tukitoiminta on tarkoitettu niille nuorille, joilla on vaikeuksia itsenäistymiskehityksessä.

- Akuutissa päihde-, huume- tai mielenterveysongelmissa olevia emme ota, mutta voimme ottaa näitten jatkohoidossa olevia. Tavoitteena on se, että itsenäisyyskehitystä tapahtuu ja että tukea voidaan asteittain sitten alentaa, Luttinen erittelee.


Valtaosa liiton asunnoista ns. tavallisille nuorille

Valtaosa liiton 1 100 vuokra-asunnosta on tarkoitettu itse asiansa hoitamaan pystyville nuorille.

Asunnot ovat pääosin yksiöitä, ja reilu kolmannes (400) kaikista asunnoista on pääkaupunkiseudulla. Noin 700 asuntoa on eri puolilla Suomea: pohjoisimmat Rovaniemellä ja itäisimmät Savonlinnassa.

Nuorisoasuntoliitto rakennuttaa itse suurimman osan taloistaan RAY:n investointiavustuksella. Esimerkiksi kaikki Helsingin talot ovat uustuotantoa. Alle kolmasosa taloista on perusparannuskohteita eli taloja, jotka ovat olleet aiemmin muussa käytössä.

- Porvoossa olemme tehneet Borgåbladetin vanhaan paino- ja toimitustaloon nuorisoasuntotalon. Se on upea, Luttinen kiittelee.

Nuorisoasuntoliiton Tampereen yhdistys on erikoistunut Puu-Tammelan pelastamiseen. Se korjaa ja rakentaa sinne uutta entiseen tyyliin. Myös Lahdessa on "upeaa vanhaa kantaa".

Luttinen kertoo, että liitto ryhtyy ensi vuonna työstämään nuorisoasumisen "laatusertifikaattia". Se määrittelee muun muassa asukkaiden vaikutusmahdollisuudet, mahdollisuudet erilaisiin tukipalveluihin ja asumisen muun tason.


Ensiasuntoja pääasiassa 18-25-vuotiaille

Nuorisoasuntoliiton vuokra-asunnot on tarkoitettu 18-29-vuotiaille. Etusijalla ovat ensimmäiseen omaan asuntoon muuttavat 18-25-vuotiaat. Kaksioihin voivat hakea perheelliset ja myös 26-29-vuotiaat.

- Me haastattelemme kaikki nuoret, jotka otamme asumaan. Tuetun asumisen linjaan hyväksyttyjen kanssa tehdään lisäksi sopimus siitä, millä keinoilla he yrittävät itse omaa elämäntilannettaan parantaa.

Luttinen toteaa, ettei liitolla juuri ole omaa tukitoimintaa, vaan tukea tarjoavat sen "kuntasektorin yhteistyökumppanit". Liitto keskittää tarjontansa muille kuin opiskeleville nuorille. Osa nuorista asukkaista käy työssä, osa on työttömiä. Jotenkin heidän pitää kuitenkin pystyä vuokransa maksamaan.

Nuorisoasuntoliitto selvittää ensi vuonna mahdollisuuksia sosiaaliseen yritystoimintaan, jonka avulla löydettäisiin työtä liiton asunnoissa asuville työttömille. Tämän tyyppistä toimintaa on kehitetty jo Jyväskylässä, Luttinen selittää.

- Siellä on aloittanut oma työpaja niille nuorille, jotka asuvat Jyväskylän Nuorisoasuntoyhdistyksen taloissa, mutta eivät ole onnistuneet saamaan töitä.


Miten hakea liiton asuntoa

Nuorisoasuntoliiton kotisivuilla voi täyttää asuntohakemuslomakkeen pääkaupunkiseudun lisäksi Lahteen ja Kankaanpäähän. Osoite on http://www.nuorisoasuntoliitto.fi.

- Meillä on tarkoitus saada ensi vuoden aikana vähintään puolet asuntokannasta samaan valtakunnalliseen hakujärjestelmään, jossa asuntoja voi hakea kotisivujemme kautta. Vielä nyt useimmilla paikallisyhdistyksillä on omat asunto- ja hakujärjestelmänsä.

STT-VT
15.12.2000


Kotimaa -sivulle