Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Texasin Huntsville - läntisen maailman teloituspääkaupunki



Texasin kaakkoisosassa, metsän keskellä, sijaitsee piskuinen Huntsvillen kaupunki. Kaupungin viehättävän vanhanaikaisen keskusaukion laidalla kohoaa oikeustalo. Kirkkaissa jouluvaloissa kylpevän aukion ympärillä on myös antiikki- ja lahjatavaramyymälöitä ja kahviloita.


Mutta Huntsville ei ole mikä tahansa unelias amerikkalainen pikkukaupunki. Vain kolmen korttelin päässä keskusaukiolta sijaitsee Yhdysvaltain ahkerimmin käytetty teloituskammio.

Yli 230 ihmistä on teloitettu 20 viime vuoden aikana punatiilisessä rakennuksessa, joka tunnetaan nimellä The Walls (muurit). Teloitettujen määrä on suurempi kuin missään muualla Yhdysvalloissa tai, itse asiassa, koko läntisessä maailmassa.

Huntsvilleen matkaa yhä enemmän toimittajia, poliitikkoja ja kuolemantuomion vastustajia eri puolilta maailmaa. Näin on ollut etenkin sen jälkeen, kun Texasissa teloitettiin murhasta tuomittu Karla Faye Tucker, nainen josta oli tullut uskovainen ja joka katui tekoaan syvästi ennen kuin hänet surmattiin myrkkyruiskeella helmikuussa 1998.

Tucker oli tuomittu 1983 kahdesta murhasta. Hän tappoi hakulla pariskunnan murtauduttuaan heidän taloonsa. Hän kertoi olleensa tuolloin prostituoitu ja huumeiden käyttäjä, mutta löytäneensä vankilassa Jeesuksen. Ennen Tuckeria Yhdysvalloissa ei ollut teloitettu naista 14 vuoteen.


Röyhkeä media

- Saksalaiset menettelevät, mutta italialaiset ovat tosi röyhkeitä, sanoo Mary McClain, Huntsvillen pienen vankilamuseon johtaja.

- He tunkeutuvat tänne, kamerat käyvät koko ajan ja he työntävät mikrofonin nenän eteen ja utelevat, kuinka täällä voi elää ja miksi me olemme niin kauheita täällä Huntsvillessa, hän selvittää.

Suotuisia kuvakulmia ja halukkaita haastateltavia etsivät toimittajalaumat ovat saaneet paikalliset asukkaat varovaisiksi, ja monet ovatkin nykyisin hyvin pidättyväisiä antautuessaan median haastateltavaksi.

- Mehän vain asumme täällä, emme me ketään tapa, sanoo teknikkona työskentelevä Royce Blackwell. Ruben James ihmettelee vieressä, miksi kaupunkiin tulee niin paljon ulkomaalaisia:
- Miksi he tulevat tänne arvostelemaan meitä? Emmehän mekään puutu Saksan politiikkaan.

Huntsville on Texasin perustajiin kuuluneen Sam Houstonin (1793-1863) kotikaupunki. Houston ponnisteli lujasti tehdäkseen Huntsvillesta osavaltion vankilajärjestelmän pääkallonpaikan. Tätä nykyä yli 7 000 kaupungin 34 000 asukkaasta onkin oikeuden palveluksessa. Kaupungissa ja sen liepeillä on toistakymmentä rangaistuslaitosta, ja teloitukset pannaan täytäntöön The Walls'issa.

Texas lopetti sähkötuolin käytön teloituksissa vuonna 1964. Sen jälkeen kuolemaan tuomitut on teloitettu myrkkyruiskeella. Vuoden 1996 helmikuusta saakka uhrin omaiset ovat voineet olla seuraamassa teloitusta.


Painostus ei tehoa

Texasin vankilajärjestelmän edustaja Larry Fitzgerald sanoo, että "teloituspääkaupungiksi" mainittu Huntsville on liikanimensä ansainnut. Hän muistuttaa kuitenkin, että kaupungissa välitetään myös uhrien oikeuksista.
- Huntsville ei ole verenhimoinen kaupunki, hän vakuuttaa ja lisää, että kaupungin asukkaat vain pitävät lakeja kunniassa.

Amerikkalaiset sosiologit ovat monesti tähdentäneet, että Yhdysvallat luopuu kuolemantuomiosta vasta sitten, kun sen kansalaiset niin haluavat.

Kansainvälinen painostus, paavin ja EU:n vetoomukset ja Bianca Jaggerin kaltaisten kuuluisuuksien vierailut eivät ole tehonneet: 70 prosenttia Huntsvillenkin asukkaista on edelleen kuolemantuomion kannalla.

STT-MH
15.12.2000


Ulkomaat -sivulle