Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







TT:n työvoimatiedustelu:

Työllisyys kasvaa - osaajien puute yleistyy



TT:n työvoimatiedustelun mukaan työllisyys kasvaa vuonna 2001 useimmilla toimialoilla. Kaikilla TT:n edustamilla aloilla on työpaikkojen nettolisäys vuonna 2001 yhteensä lähes 15 000 työpaikkaa.


Puolet työpaikkojen lisäyksestä tulee teollisuudesta. Koko kansantalouden arvioidusta työllisyyden lisäyksestä tulee TT:n edustamilta toimialoilta noin kolmannes.

Yritysten kokemat vaikeudet ammattitaitoisen työvoiman saannissa ovat lisääntyneet työvoimatiedustelun mukaan useimmilla teollisuuden ja rakentamisen aloilla sekä TT:n palvelualoilla.

Teollisuudessa rekrytointivaikeuksia kokeneiden toimipaikkojen osuus (28,4 prosenttia) oli syksyllä 2000 suurempi kuin kertaakaan vuoden 1990 jälkeen. Osaajien puute on lisääntynyt edelleen paitsi tietoliikenteen ja tietotekniikan uusissa ammateissa myös perinteisissä teollisuuden ja rakentamisen tehtävissä.

Tiedot perustuvat TT:n ja sen jäsenliittojen työvoimatiedusteluun, joka toteutettiin loka-marraskuussa 2000. Tiedusteluun vastasi 3 950 toimipaikkaa.


Työllisyysvaikutukset levinneet liike-elämän palveluihin ja tietoliikenteeseen

Voimakkainta työllisyyden kasvu on vuonna 2001 metalli- ja elektroniikkateollisuudessa, tietoliikenteessä, liike-elämän palveluissa sekä kiinteistö- ja siivouspalveluissa. Myös rakentamisessa työllisyys kasvaa vuonna 2001. Muilla teollisuuden aloilla työllisyys pysyy ennallaan tai vähenee ja muilla liikenteen aloilla vähenee.

Työvoimatiedustelun tulokset osoittavat, että teollisuuden ja rakentamisen positiiviset työllisyysvaikutukset ovat levinneet myös muille toimialoille, lähinnä liike-elämän palveluihin ja tietoliikenteeseen. Liike-elämän palveluihin kuuluvat muun muassa teknisiä palveluja tarjoavat yritykset, joissa työllisyys kasvaa edelleen ripeästi.

Tiedustelun tulokset osoittavat, että viime vuosien positiivinen työllisyyskehitys teollisuudessa, rakentamisessa ja niihin liittyvissä palveluissa jatkuu. Yli puolet uusista työpaikoista vuoden 1995 jälkeen on perustettu näille aloille.

Informaatiosektorin kasvu heijastuu työvoimatiedustelun tuloksissa myös tietoliikenteen työllisyyden kasvuna. Tietoliikenneyritykset ovat lisäämässä työpaikkoja 7 prosentilla syksystä 2000 syksyyn 2001. Kasvu jatkuu yhtä voimakkaana myös syksystä 2001 syksyyn 2002.


Metallin ja rakennusalan perusosaajien puute yleistynyt

Ammattitaitoisen työvoiman saannissa koetut vaikeudet olivat yleisimpiä elektroniikka- ja sähköteollisuudessa sekä rakentamisessa, missä lähes joka toisella toimipaikalla oli vaikeuksia löytää ammattitaitoista työvoimaa.

Osaajien puute yleistyi kuitenkin eniten kone- ja metallituoteteollisuudessa sekä metallien jalostuksessa.

Rekrytointivaikeuksien lisääntyminen perinteisillä metalliteollisuuden ja rakentamisen toimialoilla on merkki lisääntyneistä vaikeuksista löytää näiden alojen perusosaajia.


Eniten puutetta insinööreistä ja atk-henkilöstöstä

TT:n jäsenyrityksillä on eniten puutetta eri insinööriryhmistä sekä atk-henkilöstöstä. Puutetta on etenkin tietotekniikkainsinööreistä, elektroniikkainsinööreistä ja koneinsinööreistä. Atk-ammattilaisista kaivataan eniten suunnittelijoita.

Insinöörien ja diplomi-insinöörien tarve oli yhteensä 1 500 henkilöä ja atk-henkilöstön tarve lähes 1 000 henkilöä työvoimatiedusteluun vastanneissa yrityksissä.


Rekrytointivaikeuksien syynä työkokemuksen ja osaamisen puute

Pääosa yritysten rekrytointivaikeuksista aiheutuu siitä, että yritykset eivät löydä tai niiden saatavilla ei ole sellaisia työnhakijoita, joilla olisi avoinna olevissa tehtävissä tarvittavaa osaamista, pätevyyttä tai kokemusta.

Tarvittavan työkokemuksen puute oli useimmilla toimialoilla yleisin yksittäinen syy uuden henkilöstön rekrytoinnissa koettuihin vaikeuksiin. Myös ammatillisen peruskoulutuksen puute oli useilla aloilla syynä rekrytointivaikeuksiin.


Suorat yhteydenotot tehokkain rekrytointikanava

Uuden henkilöstön palkkaamisessa osoittautuivat suorat yhteydenotot yrityksen ja työnhakijoiden välillä paitsi yleisimmäksi myös tehokkaimmaksi rekrytointikanavaksi. Tätä hankintakanavaa käyttäneistä toimipaikoista reilusti yli puolet piti sitä myös tehokkaimpana kanavana.

Toiseksi tehokkain hankintakanava oli lehti-ilmoittelu ja kolmanneksi tehokkain työvoimatoimistojen työnvälitys.

Yritysten omien internet-sivujen käyttö henkilöstön rekrytointikanavana lisääntyi selvästi.

VT
15.12.2000


Politiikka -sivulle