Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sotilaiden äidit yrittävät auttaa:

Venäjän armeija kouluttaa saappaalla



Venäjän armeijassa alokas "vihitään" palvelukseen pieksämällä ja koulutetaan saappaalla, Viipurin Kamenkan joukko-osastossa alokkaana palvellut Aleksei Suhanov kertoo hiljaisella äänellä.


- Jos kaatuu, otetaan saappaat (potkimis)käyttöön. Jos marssii hitaammin, saappaisiin pannaan hiekkaa. Jos saa kerran päivässä keittoa se on jo hyvä juttu, hän kertoi Helsingissä tiistaina.

Aleksei pitää itseään onnekkaana, kun hampaat säilyivät pahoinpitelystä huolimatta. Terveyskään ei romahtanut kokonaan.

- Venäjän armeijassa esiintyy kidutusta, Alekseita avustaneen Pietarin Sotilaiden äidit -yhdistyksen jäsen Jelena Vilenskaja kertoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston tilaisuudessa.

Järjestö on useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota Venäjän armeijassa sattuviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Kukaan ei tiedä kuinka yleisiä raakuudet ovat ja kuinka moni nuori mies saa surmansa tai tekee itsemurhan niiden takia.

- Ne ovat eräänlaisia sotasalaisuuksia, Vilenskaja huomautti.

Väkivallan kitkeminen on vaikeaa, koska harva siitä epäilty joutuu oikeuden eteen. Monet upseerit katsovat sormiensa läpi väkivaltaa ja raiskauksia, yllyttävät siihen tai osallistuvat pahoinpitelyyn itse.

- Usein syytteeseen joutuu uhri, hän sanoo viitaten siihen, että moni kiusattu pakenee.

Aleksein mukaan varusmiesten pitää yleensä liikkua pareittain karkaamisten estämiseksi.

Venäjän armeija on myöntänyt, että väärinkäytöksiä esiintyy, mutta ongelmia luonnehditaan tavanomaiseksi simputukseksi, jota esiintyy kaikkialla.


Surullisen kuuluisa

Pietarin yhdistys antaa oikeudellisia neuvoja vuosittain sadoille nuorille ja heidän omaisilleen ja neuvottelee armeijan edustajien kanssa hädänalaisten auttamisesta. Monet pelkäävät armeijapalvelusta niin kovasti, että muuttaisivat mieluummin ulkomaille.

Järjestö neuvoi Aleksein tyttöystävääkin, kun Aleksei joutui Kamenkassa koville palattuaan sotilassairaalasta. Sotilaiden äideille Kamenka on "surullisen kuuluisa" samankaltaisista tapauksista.

- Armeijassa sairaalaan joutunutta halveksitaan, aliravitsemuksen ja keuhkokuumeen takia kuukauden sairastanut Aleksei kertoi. Hänet toimitettiin sairaalaan vasta kun hän ei kyennyt liikkumaan.

Hän pakeni lopulta joukko-osastostaan ja joutui myöhemmin oikeuteen syytettynä karkuruudesta. Oikeus hylkäsi syytteen riippumattomien siviililääkärien todistettua hänen terveytensä liian heikoksi armeijapalvelukseen. Koettelemuksesta toipuminen vaati kolmen kuukauden sairaalahoidon.

Vilenskajan mukaan armeijaan pakotetaan kutsuntakiintiöiden täyttämiseksi jatkuvasti nuoria miehiä, joilla olisi oikeus vapautua palveluksesta heikon terveytensä takia. Armeijan partiot nappaavat nuoria poikia kaduilta ja metroasemilta, ja moni passitetaan nopeasti Tshetshenian sota-alueelle omaisten kummastellessa minne poika on hävinnyt.


"Fasismin kasvualusta"

Sotilaiden äidit, jonka paikallisjärjestöjä toimii eri puolilla Venäjää, kampanjoi yleisten kutsuntojen lopettamiseksi. Vilenskajan mielestä nyt olisi aika ottaa aikalisä ja puntaroida sitä, minkälaiseen armeijaan Venäjällä on varaa.

Hän muistuttaa, että kansanterveys kärsii siitä, että moni nuori mies palaa armeijasta ruumiillisesti tai henkisesti rusikoituna. Moni taistelutehtäviin joutunut kärsii "Tshetshenia-syndroomasta" - sodan läpi käynyt turvautuu herkästi väkivaltaan siviilissäkin.

- Armeija on myös fasismin kasvualusta, hän varoittaa ja kertoo, kuinka monissa varuskunnissa venäläisiä ja Kaukasukselta tuotuja "mustia" varusmiehiä usutetaan toistensa kimppuun kansallisuuksien välisten ennakkoluulojen lietsomiseksi.

- Sitten pojat lähtevät sotaan tappamaan kaikki "mustat".

STT-RIITTA TURUNEN-VT
15.12.2000


Ulkomaat -sivulle