Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Venäläisasiantuntija: Venäjän talouden nousua liioiteltu



Venäjän taloudessa on edelleen enemmän ongelmia kuin saavutuksia, Venäjän johtaviin taloustieteilijöihin kuuluva Sergei Aleksashenko katsoo. Maan bruttokansantuotteen ja viennin vahvat kasvuprosentit perustuvat pitkälti öljyn hinnan nousuun, eikä sen varaan voi pitkällä tähtäimellä paljon laskea, Aleksashenko muistutti viime perjantaina Helsingissä.


Lokakuussa Venäjän johtaviin finanssiryhmiin kuuluvan Interrosin varatoimitusjohtajaksi nimitetty Aleksashenko vieraili Helsingissä TT-komission yhteiskuntatieteiden työryhmän kutsusta.

Interros on sijoittajana mukana mm. alumiinijätti Norilsk Nickelissä, öljy-yhtiö Sidancossa, finanssisektorilla Rosbank- ja MFK-pankeissa sekä mediapuolella Izvestija- ja Komsomolskaja Pravda -lehdissä.

Aleksashenko oli Venäjän keskuspankin varapääjohtaja 1995-98 ja jatkaa edelleen Development Center -taloustutkimuslaitoksen johdossa.

Tuoreimpien tilastojen mukaan Venäjän teollisuustuotanto on alkuvuonna kasvanut yli 10 prosentin ja investoinnit lähes 20 prosentin vauhtia. Aleksashenkon mukaan vertailu edellisen vuoden ennätysmäisen alhaiseen tasoon antaa kuitenkin harhaanjohtavan kuvan.

Lisäksi investointien kasvu on hänen mukaansa pitkälti keskittynyt aloille, joilla vienti vetää, ei kotimarkkinoita palvelevaan teollisuuteen. Esimerkiksi öljyteollisuudessa on tarvittu tuntuvia investointeja pelkästään siksi, että tuotannon taso voidaan pitää riittävällä tasolla.


Investoinnit ratkaisevat

Putinin hallinnon suurin haaste olisikin Aleksashenkon mielestä se, miten saada sekä kotimaiset että ulkomaiset investoinnit vauhtiin. Jos maan omaa teollisuustuotantoa ei saada jaloilleen, Venäjä on vaarassa jäädä maailmantaloudessa pysyvästi raaka-aineiden toimittajan rooliin.

Ulkomaisia investointeja tulee kuitenkin Venäjälle edelleen vähemmän kuin mihin tahansa Itä-Euroopan maahan, hän huomauttaa.

Investointi-ilmaston kohentamisessa keskeistä olisi byrokratian karsiminen, sillä Venäjällä täytyy vieläkin asioida 40-80 viranomaisen kanssa ennen kuin bisneksen saa käyntiin.

- Jos yrityksen perustaminen Irlantiin vie viikon ja Venäjällä siihen kuluu kolme kuukautta, ei ole vaikea arvata, kumpi valitaan, Aleksashenko kuvaili.

Venäjän hallitus on saanut kovasti kiitosta siitä, että maan kauan odotettu pitkän tähtäimen taloudellinen kehitysohjelma on tänä vuonna viimein valmistunut. Merkkejä sen käytännön toteutuksesta ei kuitenkaan vielä ole juuri näkynyt, Aleksashenko huomauttaa.

Yksi osoitus todellisten toimien viipymisestä on se, että Venäjän ja kansainvälisen valuuttarahaston väliset neuvottelut talousohjelmasta eivät vieläkään ole johtaneet tuloksiin.

STT-VT
15.12.2000


Talous -sivulle