Huomispäivän ruoka ei muutu pillereiksi
Keittiö on edelleen tarpeen kodeissa vuonna 2025, eikä ruokailu ole mennyt pillerin nappaamiseksi, ennustaa Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Johanna Mäkelä.
Yhteiset ateriat harvenevat, kun ihmiset ryhtyvät laiduntamaan ruokansa missä ja milloin se heille parhaiten sopii.
- Perheen yhteisten aterioiden ja itse tehdyn ruuan arvo kuitenkin nousee juuri siksi, että ne eivät enää ole arkipäivää, Mäkelä visioi Huomispäivän ruokamme - miten suomalaiset syövät vuonna 2025? -elintarvikealan symposiumissa Helsingin Viikissä tiistaina.
- Ateriapilleri on kulttuurisesti mahdoton idea. Jos niin todella kävisi, kokoontuisivat ihmiset kuitenkin yhteen pilleripurkin äärelle ja vertailisivat erivärisiä pillereitään, Mäkelä rauhoitti sosiologin näkökulmasta.
Tulevaisuudessa motto "olet mitä syöt" saattaa muuttua muotoon "olet mitä lämmität". Helppous ja vaivannäkö tulevat Mäkelän mielestä kuitenkin elämään rinnakkain, sillä helppouskin alkaa pitkän päälle kyllästyttää.
Odotettavissa on arkipäivän pitopalveluita, jotka toimittavat kuumaa, herkullista ruokaa kotioville juuri tilattuna aikana.
Teknologiassa kaivataan kuoriperunoita
Mäkelä ei usko, että ihmiset tulevat jatkossakaan luovuttamaan ateriapäätöksiään yksin koneille, kuten verkkopalveluille tai kännyköille.
Luonnollisuus, luomuruoka ja pesemättömien kuoriperunoiden kaipuu ovat luontevia vastareaktioita teknologistuneelle ruokailulle.
Mäkelän mukaan ihmiset mieltävät laajemminkin, että ruuan ominaisuudet siirtyvät syöjään: olet mitä syöt. Siksi ruokavalinnat ovat enenevässä määrin myös eettisiä ja poliittisia valintoja.
- Maailmanlaajuisilla elintarvikemarkkinoilla voidaan myös ajatella, että "muut ovat sitä mitä minä syön tai jätän syömättä". Lisäksi ihmiset ovat jopa ylitietoisia ruuan riskeistä. Siksi turvallisuus ja kotimaisuus vetävät puoleensa, Mäkelä mietti.
Teollisuus kansainvälisessä omistuksessa
Vuoteen 2025 mennessä kaikki merkittävä
maataloustuotteita jalostava teollisuus on
siirtynyt poikkeuksetta kansainväliseen
omistukseen, ennustaa kansainvälisten asioiden
ylijohtaja Veli Pekka Talvela maa- ja
metsätalousministeriöstä.
Suomessa toimii tuolloin pääasiassa vain
erikoistuotteita jalostavia tytäryhtiöitä. Myös
kaupan ketjut ovat eurooppalaisia tai globaaleja.
Neljännesvuosisata sitten pohdittiin
elintarvikkeiden lisäaineita, raskasmetalleja ja
myös omavaraisuuden vaalittiin, muisteli Viikki
Food Science -ryhmän puheenjohtaja Hannu
Salovaara. Nyt puhuttiin muun muassa
funktionaalisista ja geenimuunnelluista
elintarvikkeista.
Ennustamisen vaikeutta kuvaa vuonna 1971
järjestetyssä tulevaisuusseminaarissa esitetty
arvio, jossa nyt niin tuiki terveelliseksi osoitettu
ruis tuomittiin niin myrkylliseksi viljaksi, ettei se
sovi edes karjan rehuksi.
Kaurasta päätuote,
vehnä häviää pelloilta
Vuonna 2025 on kasvinviljelyn päätuote Talvelan
ennustuksen mukaan kaura, josta on tuolloin jo
jalostettu monenlaisia erityistuotteita. Sen sijaan
vehnä ja ohra ovat jo lähes kadonneet
suomalaisilta pelloilta, ennustaa Talvela.
Terveysvaikutteiset maitotuotteet valtaavat alaa.
Vuonna 2025 jo viidennes kaikista maitotuotteista
on terveysvaikutteisia ja kolmannes maidosta
lypsetään yöllä.
Kanojen elinolot ovat edelleen kuluttajien
erityisen huolen kohteena, ja vuonna 2025 kanat
asuvatkin lähes poikkeuksetta lattiakanaloissa,
uskoo Talvela.
Laajoiksi paisuneille geenimuunneltujen
elintarvikkeiden harmaille markkinoille saadaan
Talvelan ennusteen mukaan kansainväliset
säännöt vuonna 2012.
Niitä voidaan markkinoida vapaasti, ja pelkillä
päällysmerkinnöillä pärjätään, koska uudet
rutiininomaiset valvontamenetelmät paljastavat
väärinkäytökset nopeasti.
Pitkäaikaisvaikutukset
selvillä vuonna 2025
Vuoteen 2025 mennessä alkavat selvitä myös
geenimuunneltujen elintarvikkeiden pitkäaikaisen
käytön riskit, arvelee professori Per Saris
Helsingin yliopistosta. Toistaiseksi niitä ei ole
voitu tutkia, koska niitä on ollut vasta vähän
aikaa markkinoilla.
Nykyisin geneettisesti muunnellut elintarvikkeet
ovat ennen markkinoille pääsyä paremmin
testattuja kuin mikään perinteinen elintarvike.
Mahdolliset turvallisuusriskit liittyvät siihen, että
geneettinen muutos voi vaikuttaa solun muuhun
toimintaan ennalta arvaamattomasti niin, että
elintarvikkeeseen syntyy haitallisia aineita.
Näiden turvallisuusriskien havaitseminen on
uusilla menetelmillä yhä helpompaa, mutta
pitkäaikaisvaikutuksia ne eivät ennusta.
Funktionaalista
maksukykyisille
Funktionaaliset elintarvikkeet eivät tule
myllertämään tulevaisuuden ravitsemusta, vaikka
kasvava kiinnostus ravinnon ja terveyden
yhteyksiä kohtaan antaakin tutkimukselle uutta
suuntaa, uskoo erikoistutkija Liisa Valsta
Kansanterveyslaitokselta.
Esimerkiksi suolistomikrobien merkitys
ravitsemuksessa selkiytyy Valstan mukaan
tulevina vuosikymmeninä isoin harppauksin.
Funktionaalisia elintarvikkeita käyttänevät
tulevaisuudessa erityisryhmät, joille niistä on
erityistä hyötyä. Toisaalta niihin pistää rahojaan
myös sellainen maksukykyinen väki, jonka
ravitsemus on varsin mallikasta jo muutenkin,
ennustaa Valsta.
Varsinaisten funktionaalisten elintarvikkeiden
ohella myös tavallisten terveellisten
elintarvikkeiden tutkimus lisääntyy.
Tuotanto nojaa sisäisiin tukiin
Myös elintarvikkeiden tuotanto-olot muuttuvat
vuoteen 2025 mennessä. Suomalainen
maanviljelijä viljelee keskimäärin 75
peltohehtaarin tilaa, joita Suomessa on noin
25 000.
Maailmankaupan esteitä on poistettu eikä
maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden
kansallisia tai alueellisia markkinoita suojella
enää tulleilla.
Varsinaisia vientitukia ei myöskään
enää makseta, vaikka niiden käyttöä ei ole
kokonaan kielletty, ennustaa Talvela.
Talvelan mukaan EU:n maatalouspolitiikka on
jakanut tuotannon kahtia. Toiset toimivat ilman
tukia, mutta samalla myös ilman rajoituksia ja
kiintiöitä. Näiden vapaiden rinnalla toiset saavat
tuntuvia tukia ja viljelevät tiukkojen kiintiöiden ja
sopimusten rajoissa.
Suomessa maataloustuotanto nojaa vuonna 2025
vahvasti sisäisiin tukiin. Joka kolmas
maataloustuloeuro tulee suorista tuista, ennustaa
Talvela.
FF-STT-IA
17.11.2000
Kotimaa -sivulle
|