Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Piensijoittajille puuhataan valituslautakuntaa



Sijoitusalan viranomaiset ja järjestöt pohtivat piensijoittajien turvaksi väliportaan riitojenratkaisijaa. Uusi arvopaperimarkkinalautakunta ratkoisi ei-ammattimaisten sijoittajien valituksia ja määräisi korvauksia markkinoilla koetuista vääryyksistä.


Osakesäästäjät, sijoituspalveluita myyvät yritykset ja kuluttajaviranomaiset ovat aloittaneet Rahoitustarkastuksen (Rata) aloitteesta piensijoittajille luotavan valituslautakunnan suunnittelun.

Uuden riitojenratkaisuelimen perustamisella pyritään parantamaan piensijoittajan suojaa, sillä tätä nykyä arvopaperikaupassa koetusta epäkohdasta voi valittaa ainoastaan tuomioistuimeen.

- Sijoittaja voi käytännössä perätä oikeuksiaan vain alioikeudessa, mutta muutaman tuhannen tai muutaman kymmenen tuhannen markan takia ei aikaa vievää ja usein kallista oikeusjuttua kannata nostaa. Kun ei-ammattimainen sijoittajakunta on viime aikoina laajentunut, on lisäksi valitusten määrä kasvanut, sanoo Ratan apulaisjohtaja Anneli Tuominen.

Suomessa ollaan sijoittajan valitusteiden suhteen myös muuhun Eurooppaan verrattuna lapsenkengissä. Valtaosassa EU-maista piensijoittajan valituksia ratkoo sijoittaja-asiamies tai muu tuomioistuinta kevyempi elin.


Ratkaisut olisivat sitovia

Arvopaperimarkkinalautakuntaa pohtiva ryhmä on asettanut tulevalle riitojenratkaisijalle kolme keskeistä kriteeriä. Lautakunnasta tavoitellaan puolueetonta, asiantuntevaa ja nopeaa.

- Olennaista olisi myös se, että lautakunnan ratkaisut olisivat alaa sitovia niin, että toimijat noudattaisivat myös korvauspäätöksiä. Lautakunnan päätökset eivät kuitenkaan estäisi sijoittajaa nostamasta oikeusjuttua, Tuominen sanoo.

Täyttä yksimielisyyttä lautakuntaan kohdistetuista odotuksista ja niiden painotuksista ei vallitse. Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Jarmo Leppiniemi pitää riitojenratkaisijan tärkeimpänä piirteenä tasapuolisuutta.

- Lautakuntaan pitäisi saada sekä sijoittajien että myyjien edustus, muuten se voi asiantuntijaelimenä jopa pahentaa piensijoittajan asemaa markkinoilla, Leppiniemi sanoo.

Ratan Tuomisen mukaan lautakunnan kokoonpanossa sopisi olla mukana myös viranomaisten edustus. Rata toivoisi lisäksi, että perustettava elimellä riittäisi rahkeita myös jakaa neuvoja yleisissä sijoittajan suoja-asioissa.


Aikaisintaan ensi vuonna

Auki suunnitelmassa on lisäksi muun muassa se, pitäisikö riitojenratkaisijan toimia viranomaisena kuluttajapuolen Kuluttajavalituslautakunnan tapaan vai alan vapaaehtoisena elimenä niin kuin Kuluttajien vakuutuslautakunta.

Esimerkiksi työryhmässä mukana oleva Kuluttajavirasto toivoisi lautakunnan perustettavan Kuluttajavalituslautakunnan yhteyteen, mutta arvopaperialalla taas ei täysin luoteta kuluttaja-alan asiantuntemuksen kääntyvän sijoitustoimintaan.

- Se on selvää, että jos lautakunta saadaan pystyyn vapaaehtoisesti, se aloittaa toimintansa nopeammin kuin lain säätämistä edellyttävä viranomaiselin, Ratan Tuominen sanoo.

Varsinaista aikataulua lautakunnan toiminnan aloittamiselle ei ole vielä asetettu. Sijoitusrahastojen ja arvopaperivälittäjien yhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Savikko kuitenkin arvelee, että vapaaehtoisuuteen perustuva elin voitaisiin saada toimintaan aikaisintaan ensi vuonna.

- Tavoitteena on, että mahdollisimman nopeasti. Aikatauluun vaikuttaa tietysti se, mihin uusi elin sijoitetaan, Savikko jatkaa.


Eniten kiistellään toimeksiannoista

Valtaosa alan viranomaisten ja sijoittajajärjestöjen tietoon tulevista piensijoittajien markkinoilla kohtaamista epäkohdista ja niiden epäilyksistä liittyy arvopaperivälittäjille tehtyihin toimeksiantoihin.

Lisäksi esimerkiksi Ratan tilastoissa arvopaperikauppoihin liittyvien yhteydenottojen ja valitusten viimeaikainen kasvu alkoi näkyä keväällä, kun ei-ammattimaiset sijoittajat kimpaantuivat useammankin annin järjestelyistä.

- Eniten kuulee sellaisia valituksia, että toimeksianto on toteutettu väärään hintaan, väärään aikaan tai jäänyt kokonaan toteutumatta. Varainhoidossa taas tuntuu vaivaavan epäilyt turhista kaupoista, joista nähdään syntyneen sijoittajalle lähinnä vain kuluja, kuvailevat Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Savikko ja Osakesäästäjien keskusliiton Jarmo Leppiniemi kuin yhdestä suusta.

Kuluttajavirastoon taas on otettu yhteyttä myös perustavanlaatuisempien sijoituspettymysten takia.

- Sijoittaja ei ole esimerkiksi aina ymmärtänyt sijoitusta tehdessään sitä, että sen arvo voi myös laskea. Annetut tiedot ovat voineet olla puutteellisia tai liian vaikeita ymmärtää, ylitarkastaja Outi Haunio-Rudanko Kuluttajavirastosta sanoo.

STT-IA
17.11.2000


Talous -sivulle