Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Teollisuusyhtiöissäkin valtio pitäisi "merkittävän" siivun

KTM:ltä "uusvanha" esitys valtionyhtiöiden myyntivaltuuksiin



Valtion omistamien yhtiöiden myyntivaltuuksien lisääminen on viimein menossa eteenpäin. Kauppa- ja teollisuusministeriö KTM tuo tarkennetun esityksensä hallitukseen "lähiviikkoina ja mahdollisesti jo ensi viikolla".


Suurin muutos on se, että valtio ilmoittaisi säilyttävänsä "merkittävän osuuden" Kemirassa, Outokummussa ja Rautaruukissa. Myöskään energiayhtiö Kemijoessa osuutta ei tiputettaisi nolliin.

Viimekeväinen suunnitelma tyssäsi juuri näiden teollisuusyritysten työntekijöiden, ay-liikkeen ja vasemmiston kovaan arvosteluun.

Kritiikin kärki kohdistui siihen, että halutessaan valtio olisi voinut luopua kokonaan omistuksestaan näissä neljässä yhtiössä ja teknisiin tarkastuksiin erikoistuneessa Inspectassa.

Johtaja Markku Tapio KTM:stä korosti keskiviikkona, että myös keväisessä ehdotuksessa oli sisällä valtion osuuden säilyttäminen, mutta sitä ei "valitettavasti" muotoiltu tarpeeksi selvästi esitykseen.

Hän muistutti, että eduskunnan suostumus tarvitaan, jos omistusta halutaan vähentää alle kolmannekseen. Sen alle meneminen ei kuitenkaan tarkoita, että valtion omistusosuus tiputetaan nollaan.

- Kevään esityksessä ei valitettavasti mainittu sitä, että valtion on tarkoitus pysyä merkittävänä omistajana, hän jatkoi.

Uudessakin esityksessä joudutaan hakemaan omistuksen pudottamista alle yhteen kolmasosaan, mutta samalla siihen liitetään ilmoitus, että valtio pitää merkittävän omistuksen yhtiössä.
- KTM ei tule esittämään, että mennään nollaan, Tapio sanoi.


Joustoa valtion omistajapolitiikkaan

Hallituksen avainministerit ehtivät jo keväällä siunata KTM:n ehdotuksen, mutta koko hallituksen käsittelyyn suunnitelmaa ei viety. Lopullinen päätösvalta myyntivaltuuksien lisäämisestä on eduskunnalla.

Valtuuksilla haetaan joustoa valtion omistajapolitiikkaan. Valtio on myyjänä heikossa asemassa, jos se joutuu hakemaan kesken myyntineuvottelujen eduskunnalta valtuuksia myyntiin. Myynneistä päätetään aina erikseen hallituksessa.

Joidenkin arvioiden mukaan valtio ei ehtinyt rahastaa kunnolla Soneralla, koska eduskunta päätti vasta kesällä, että valtio voi luopua halutessaan kokonaan Soneran osakkeista. Todennäköisesti neuvottelutkaan eivät olleet vielä kunnolla lähteneet liikkeelle. Valtiolla on vielä vähän yli puolet Sonerasta.


Kun ei kiirettä, kunnon keskustelu

Tapion mukaan KTM:ssä ei ole pidetty kiirettä esityksen kanssa, koska välitöntä tarvetta myynteihin ei ollut eikä edelleenkään ole.
- Päätettiin ottaa kunnon aikalisä tarvittavia keskusteluja ja informointia varten, hän sanoi.

Tapion mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, missä ja miten korkea raja valtion omistukselle pistetään. Se voi tulla jo hallituksen esitykseen tai se voidaan jättää eduskunnan päätettäväksi. Vähimmäisomistusraja voi olla esimerkiksi 10 tai 20 prosenttia.

Muutenkaan hän ei puuttunut tarkemmin tulevaan esitykseen, koska KTM halusi vain oikaista keskiviikkona julkisuudessa olleita virheellisiä tietoja Outokummun, Rautaruukin ja Kemiran lisävaltuuksista.

Tapion mielestä on turha sanoa, että ratkaisulla hyvitettäisiin jotakin tahoa.
- On otettu erilaisia näkökohtia huomioon ja katsottu, onko esityksen sisältöä täydennettävissä niin, että alkuperäinen tarkoitus tulee selkeästi esiin, hän sanoi.

Pakettiin kuulunee edelleen myös rajoitetumpien myyntivaltuuksien hakeminen Fortumiin, Vapoon ja Altiaan. Hallituksella on entuudestaan täydet myyntivaltuudet Soneran lisäksi mm. Stora-Enson ja Metson myyntiin.

Rautaruukista ja Outokummusta valtio omistaa nyt noin 40 prosenttia. Kemirasta valtiolla on hieman päälle 50 prosenttia.

STT-IA
17.11.2000


Talous -sivulle