Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vojislav Kostunica:

EU-jäsenyys Jugoslavian tavoite



Jugoslavian liittotasavalta haluaa liittyä Euroopan unioniin. Presidentti Vojislav Kostunica sanoo, että EU-jäsenyys on maan ulkopolitiikan tärkein tavoite. Kostunican mukaan Jugoslavia haluaa lähentyä eurooppalaista perhettä mahdollisimman nopeasti.


Euroopan parlamentissa Strasbourgissa keskiviikkona puhunut Kostunica totesi, että maa toivoo voivansa pian allekirjoittaa assosiaatiosopimuksen EU:n kanssa. Hänen mukaansa se olisi ensimmäinen askel kohti yhteisön jäsenyyttä.

- Olemme tietoisia siitä, että yksikään Balkanin maa ei kykene liittymään unioniin omin voimin. Siksi meidän on ensin kehitettävä hyvät naapurisuhteet, vapaa kaupankäynti ja yhteiset turvarakenteet, Kostunica sanoi.

Täsmällistä tavoitetta liittymisen aikataulusta Kostunica ei määritellyt. Hän kuitenkin toivoi lähentymisen tapahtuvan niin pian kuin mahdollista. Kostunica korosti ensi viikolla Zagrebissa pidettävän EU:n ja Balkanin maiden huippukokouksen tärkeyttä suhteiden tiivistämisessä.

- On päivänselvää, että kestää pitkään ennen kuin maamme todella voi tulla jäseneksi, Kostunica tunnusti.

Kostunica myönsi, että pelkästään demokratian kehittämisessä maalla on paljon tekemistä. Toisaalta viime syyskuussa presidentiksi valittu Kostunica muistutti, että lyhyessä ajassa Jugoslavia on palannut YK:n ja Etyjin jäseneksi.

Unioni neuvottelee parhaillaan liittymisestä 12 jäsenehdokkaan kanssa, mutta Jugoslavia ei ole näiden joukossa. Ensimmäisiä uusia jäseniä unioniin odotetaan lähivuosina, todennäköisesti vuonna 2004 tai 2005.

Liittymisprosessin hitautta kuvastaa se, että vajaa vuosi sitten Helsingin huippukokouksessa jäsenkandidaatiksi kelpuutetun Turkin kanssa ei ole vielä edes aloitettu neuvotteluja.


Pommien tuhot korjattava

Kostunica vetosi Eurooppaan Kosovon viimevuotisten ilmapommitusten tuhojen korjaamiseksi. Kostunica viittasi pommeissa käytettyyn uraaniin, jonka pelätään aiheuttaneen vakavia ympäristöongelmia.

Sotilasliitto Nato myönsi viime keväänä käyttäneensä yli 30 000 uraaniammusta Kosovon pommituksissa. YK:n ympäristöohjelman Unepin tutkimusryhmää Jugoslaviassa johtanut Pekka Haavisto kertoi uraaniammuksista viime keväänä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on vakuuttanut, että ammusten määrä oli niin pieni, että niistä ei ole vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Niin sanottua köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia käytetään yleensä panssaritorjuntaan, koska niiden läpäisykyky on suuri.

Kostunica puhui keskiviikkona Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Kyseessä oli Kostunican toinen huomattava kansainvälinen esiintyminen EU:ssa sen jälkeen, kun hän tapasi lokakuussa jäsenmaiden johtajat Biarritzissa Ranskassa.


Milosevicin tilanne avoin

Sotarikoksista syytetyn entisen presidentin Slobodan Milosevicin asemaa Kostunica kommentoi varovasti. Viime kuussa Biarritzissa Kostunica kertoi, että Milosevicilla ei ole enää mitään poliittista roolia.

Parlamentissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa häneltä tiedusteltiin, aiotaanko Milosevic luovuttaa Haagin sotarikostuomioistuimelle. Kostunica oli sitä mieltä, että tuomioistuin ei pysty ratkaisemaan kaikkia Jugoslavian ongelmia.

- Hän (Milosevic) on ennen kaikkea vastuussa omalle kansalleen. Lisäksi hän on vastuussa kaikista tämänhetkisistä ongelmista, joita maallamme nyt on. Mutta se ei ole asia, josta me puhuisimme nyt käytännössä, Kostunica sanoi.

STT-IKK
17.11.2000


Ulkomaat -sivulle