Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Joulurauhan julistus kielsi mässäilyn, juopottelun, väkivallan, melskaamisen ja varoitti tulipalosta



Joulurauhan julistus ei ole turkulainen erikoisuus, vaan sen juuret löytyvät kaukaa eurooppalaisista kaupungeista, joissa raatihuoneista annettiin samanlainen julistus.


Tuttu sanonta Suomen Turku julistaa joulurauhan on peräisin vuodelta 1940, jolloin joulurauhan julistusohjelma esiteltiin Yleisradiossa. Turun vaalima perinne välitetään nykyään tiedotusvälineiden kautta koko Suomeen ja myös maan rajojen ulkopuolelle.

Turku ei sattumalta julista joulurauhaa koko maahan, vaan Turku lienee Pohjoismaissa ainoa kaupunki, jossa perinne on jatkunut lähes katkeamattomana vuodesta toiseen.

Vanhan lain ja järjestyksen mukaan jokaisen kaupunkilaisen tuli saada aatosta nuutinpäivään nauttia rauhaa. Joulurauhan julistamisen kukoistusaikana 1700-luvulla annettiin myös ohjeita kunniallisesta elämäntavasta.

Asukkailta kiellettiin 1600-luvulla julistuksessa mässäily, juopottelu sekä väkivaltaisuus kotona, pelloilla tai niityillä. Kaikenlainen rauhaton käyttäytyminen ja melskaaminen oli kielletty. Lopuksi varoitettiin vielä palovaarasta.

Turussa on ollut aikanaan myös jyrkkä vieraiden valvomiseen velvoittava kehotus. Sen mukaan vierasta ei viranomaisten tutkimatta saanut ottaa asuntoon. Uhkana näistä rikkomuksista olivat niin korkeat sakot, että niiden maksamisesta koitui suuria vaikeuksia.


Huomenna, jos Jumala suo

Jouluaatto osui 1882 sunnuntaiksi kuten tänäkin vuonna. Lehtikirjoitus kertoi 13.tammikuuta 1883 joulurauhan julistuksesta hauskasti.

- Jouluaatto sattui tällä kertaa sunnuntaiksi, minkä tähden myös joutilasta kansaa oli kokoontunut sankka joukko raastuvantorille joulurauhan puhaltamista kuuntelemaan.

- Tori vilisi myös pikku pilttejä ja tyttösiä, jotka säteilevin silmin ihailivat raatihuoneen keski-ikkunasta esiin hulmuavaa vaatetta ja kuuntelivat polkkain ja virsisävelten sopusointuista soittelua.

Turun Vanhalle Suurtorille kerääntyy vieläkin joka jouluaatto tuhansittain ihmisiä kuuntelemaan joulurauhan julistusta. Tutuksi tullut Brinkkalan talon parveke on verhottu lain käytön punaisella veralla, joka on varustettu Turun kaupungin heraldisin vaakunoin ja goottilaisella A-kirjaimella.

Turun tuomiokirkon kellon kumahdettua 12 lyöntiään kajahtaa virsi Jumala ompi linnamme, minkä jälkeen Turun kaupungin kansliapäällikkö Paavo Heinonen lukee julistustekstin parvekkeelta.

Vanhin joulurauhanjulistus on 1600-luvulla käytössä olleen tekstin suomennos. Nykyisen julistuksen pohjana on Turun palon jälkeen maistraatin sihteerin muistista kirjoittama sanamuoto.

Julistuksen sanakäänteet ja sisältö ovat aikojen kuluessa muuttuneet, mutta perussävy on kuitenkin säilynyt. Alun perin joulurauha luettiin vain ruotsiksi, mutta 1711 tapahtui "kauhea onnettomuus, että joulurauha oli tullut julistetuksi paitsi ruotsin myös suomen kielellä".

STT-MH
22.12.2000


Ajassa -sivulle