Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viranomaiset haluavat palauttaa järjestyksen, vangit pelkäävät kidutusta

Vangit ja vartijat taistelevat vallasta Turkin vankiloissa



Turkkilaisissa vankiloissa vallitsee vahvimman laki. Jopa sadan hengen vankilaosastoissa oleskelevat rikolliset ovat usein paremmin järjestäytyneitä kuin heidän vartijansa: heillä on aseita ja matkapuhelimet yhteyksien pitoon.


Vankilan henkilökunta vartioi rakennuksen käytäviä ja puolisotilaalliset joukot partioivat ulkopuolella; kuitenkin itse osastoilla vartijat käyvät harvoin ja päivittäisistä rutiineista huolehtivat vangit itse. Sisäisten kahakoiden välttämiseksi saman rikollisliigan jäsenet on usein sijoitettu samalle osastolle, mikä lisää rikollispomojen valtaa.

Turkin vankiloissa on viimeaikoina sattunut lukuisia verisiä kahakoita, joissa vangit ovat usein ottaneet vartijoita panttivangeiksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan aiemmin tänä vuonna ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut neljässä eri yhteenotossa.

Turkin viranomaiset ovat myöntäneet, että vaikka tällä viikolla vankiloihin tehtyjen rynnäköiden ensisijainen tavoite oli "pelastaa syömälakkolaisten henki", niin tarkoituksena on myös palauttaa järjestys vankiloihin ja saada kapinajohtajat kuriin.


Kidutusriski kasvaa

Rajua ja väkivaltaista vankilaelämää on Turkissa yritetty saada kuriin myös uudistamalla vankiloita ja rakentamalla suurten salien tilalle pieniä sellejä. Vangit ovat syömälakollaan vastustaneet siirtoa pienempiin selleihin. Vankien mukaan pienissä suljetuissa selleissä he altistuvat entistä helpommin kidutukselle ja vartijoiden mielivallalle.

Myös kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt vastustavat uusia, niin sanottuja F-tyypin vankiloita, joissa vangit on majoitettu yhteissalin sijaan joko yhden tai kolmen hengen selleihin.

Human Rights Watch -järjestön mukaan eristäminen vaarantaa vankien fyysisen ja psyykkisen terveyden ja rikkoo jo sinällään kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja. Lisäksi suljetuissa selleissä pahoinpitelyn ja kidutuksen riski kasvaa.


"Terroristit" eristykseen

Uudentyyppisille vankiloille toimii esikuvana Istanbulissa sijaitseva pahamaineinen Kartalin erikoisvankila, jossa pidetään terrorismista epäiltyjä henkilöitä oikeudenkäynnin ajan.

Kartalissa vangit joutuvat ensin jopa yli kahden viikon ajaksi suljettuun yhden hengen selliin, jossa ei ole lainkaan ikkunaa. Päivittäinen ruoka-annos työnnetään sisään ovessa olevasta luukusta. Myöhemmin vangit saatetaan siirtää muutaman hengen osastoille, mutta heidän elämänsä on edelleen äärimmäisen rajoitettua.

Viikottaista puolen tunnin vierailuaikaa lukuunottamatta vangeilla ei ole mitään yhteyksiä ulkomaailmaan, eikä heillä ole mahdollisuuksia osallistua mihinkään itseään kehittävään tai muuhun hyödylliseen toimintaan.

- Maku-, haju-, kuulo-, tunto- ja näköaistit heikkenevät. Ihmisen eristäminen hävittää kaiken henkilökohtaisen turvallisuuden tunteen. Tulee tunne, että voi kuolla minä hetkenä hyvänsä.

- Tietenkin tarkoituksena on ruokkia vankien pelkoa, yllyttää itsemurhaan tai ainakin murtaa heidät psykologisesti, kirjoittaa Kartalin eristyssellissä useita kuukausia ollut Ali Osman Zor lausunnossaan Human Rights Watchille.

Human Rights Watch myöntää, että väkivaltaisen rikollisen tilapäinen eristäminen saattaa joskus olla turvallisuussyistä välttämätöntä.

Nykyisin eristysselleihin joutuvat kuitenkin kaikki, joita syytetään terrorismin vastaisen lain rikkomisesta - heidän joukossaan on myös rauhallisesti mieltään osoittaneita poliittisia vankeja, joiden ei pitäisi olla vankilassa ollenkaan, järjestö muistuttaa.

STT-MH
22.12.2000


Ulkomaat -sivulle