Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Varovaisuutta sähkölaitteiden ja tulen kanssa



Palovaara on suurimmillaan joulun ja uuden vuoden aikaan. Tilastojen mukaan tulipaloja sattuu joulun alusviikolla ja joulun pyhinä enemmän kuin minään muuna aikana vuodesta.


Pelastusviranomaiset ja poliisi sekä pelastusalan vapaaehtoisjärjestöt alleviivaavat joulun alla varovaisuutta tulen ja sähkölaitteiden ja uutena vuotena ilotulitteiden käytössä.

- Toivomme, että kaikessa korostuu ennaltaehkäisy ja uhkaavassa tilanteessa omatoimisuus, sanoo pelastustarkastaja Matti Virpiaro Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

Joulun ajan palojen syy löytyy useimmiten joko avotulesta tai vääristä laitteista väärissä paikoissa. Paloviranomaiset korostavat, että ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita.

Erityistä varovaisuutta kehotetaan noudattamaan kynttilöitä poltettaessa. Varmuuden varaksi vielä kannattaa hankkia sammutuspeite ja tarkistaa, että palovaroitin on kunnossa.


Oikosulkuja ulkosäässä

Sisäkäyttöön tarkoitetut muuntajat, jatkojohdot ja sähköiset ulkokynttilät aiheuttavat palonalkuja ja oikosulkuja ulkosäässä. Tuikkujen ja ulkotulien käyttöä parvekkeilla ja puisilla alustoilla taas tulee ehdottomasti välttää. Muovipöydälle ei missään nimessä saa sijoittaa kynttilöitä.

Palamaan jätetty kynttilä on aiheuttanut useita vakavia paloja, joissa on menetetty ihmishenkiä. Loppuun palanut kynttilä sulattaa esimerkiksi pöydän muovia ja sytyttää helposti erilaista alustamateriaalia.

Pitkään palavia kynttilöitä taas ei ole tarkoitettu sisäkäyttöön. Samalle alustalle lähekkäin sijoitetuista tuikku-lämpökynttilöistä puolestaan syttyy helposti vaarallinen allaspalo.

Jos televisio syttyy palamaan liekkipaloksi, voi liekkejä hillitä sammutuspeitteellä tai muulla vaikeasti syttyvällä peitteellä. Sen jälkeen virta pois eli katkaista päävirta tai jos mahdollista pistoke pois rasiasta. Vasta sen jälkeen voi käyttää vettä.

Kaikkien pienien palonalkujen sammuttamisessa turvallisin vaihtoehto on luonnollisesti sammuttimien tai sammutuspeitteiden käyttö. Niiden puuttuessa voi käyttää tiivistä mattoa.

- Myös riskikohteiden, kuten pesukoneen ja tv:n sulakkeiden merkitseminen sulaketauluun on hyvä varotoimi. Hätätilanteessa toimimista kannattaa vielä harjoitella etukäteen, opastaa Vantaan palopällikkö Reijo Rajala.


Vuodenvaihteen ilotulitteet

Viranomaiset painottavat tänäkin vuonna vanhempien vastuuta ilotulitteiden käytössä. Ensinnäkin niitä saa käyttää vasta vuodenvaihteessa aattoillasta uudenvuodenpäivän aamuun eli kello 18-06 välisenä aikana.

Käytännössä ikäraja kaikkien vähääkin voimakkaampien ilotulitteiden käyttöön on 18 vuotta. Alle 12-vuotiaalle ei saa luovuttaa eikä myydä kuin nallipyssyn nalleja tai niitä vastaavia, Turvatekniikan keskuksen hyväksymiä välineitä.

- Hallussapitokiellon rikkomisesta ja ilotulitteiden luovuttamisesta alaikäisille seuraa sakkorangaistus, muistuttaa Vantaan poliisipäällikkö Yrjö Laihio.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö varoittaa erityisesti kynttilöiden koristeista ja manseteista, jotka voivat kynttilän palaessa helposti syttyä tuleen. SPEK:n tekemissä koepoltoissa selvisi, että varsinkin styrox- tai olkipohjalle kiinnitetyt höyhenistä samoin kuin useat paperista ja ohuista kankaista tehdyt mansetit syttyivät herkästi kynttilän liekistä ja paloivat pelottavan nopeasti.

Niistä tippuva sula saattaa levittää tulipalon lähellä oleviin verhoihin ja pöytäliinaan. Lepänkävyistä tehdyn kranssin palaessa syntyi niin suuri palokuorma, että alla oleva puinen kynttilänjalka jatkoi kranssin sammuttua palamistaan.

STT-IA
22.12.2000


Kotimaa -sivulle