Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ahdistelijoista kannattaa varoittaa asiallisesti



Kouluvuoden alkaessa lapsia varoitellaan syystäkin liikenteestä, mutta myös avoin ja asiallinen keskustelu mahdollisesti kohdalle sattuvista ahdistelijoista saattaa olla paikallaan. Pelkoa ei kuitenkaan turhaan pidä lietsoa, toteaa nuorisopoliisi Timo Heikkonen Helsingistä.


Epämääräisen pelottelun sijasta vanhempien pitäisikin kertoa, mistä itse asiassa puhutaan. Näin lapsi ymmärtää varoa myös sitä mukavaa setää, joka kutsuu kotiinsa vaikkapa kissanpentuja silittelemään.

Heikkosen mukaan nykyajan "namusedät" houkuttelevat etenkin tyttöjä myös lupaamalla näille jopa useita satoja markkoja rahaa.

Lapsen tulisi siis tietää, mitä varoa ja miten toimia, jos outo tilanne tulee kohdalle. Ahdistelutapauksissa lasten olisi tärkeää säilyttää toimintakykynsä eli lähteä karkuun tai tarvittaessa puolustautua vaikka puremalla, painottaa Heikkonen.

Hän muistuttaa avoimuuden olevan tarpeen myös siksi, että lapsi uskaltaa kertoa ahdistelusta kotona.


Ilmoita poliisille

Ulkomailta tuttuun pedofiliahysteriaan ei kannata sortua.
- Suomi on onneksi turvallinen maa, Heikkonen huomauttaa.

Toisaalta poliisi tietää, että miltei joka kaupunginosassa on poikkeavat yksilönsä, ja monia heistä juuri lapset vetävät puoleensa. Itsensäpaljastajia löytyy esimerkiksi koulujen lähistölle pysäköidyistä autoista.

Kaikesta ahdistelusta itsensäpaljastamista myöten kannattaa Heikkosen mukaan ilmoittaa poliisille.

Ilmoituksia ei pidetä turhina, vaan paikalle pyritään aina lähettämään partio hätistelemään häirikköä, rapsauttamaan mahdolliset sakot ja kirjaamaan henkilötiedot muistiin.

Vaikka itsensäpaljastajat yleensä ovat vaarattomia, poliisi pitää heistäkin kirjaa. Joskus poikkeva käytös yltyy pahemmaksi, ja siksi rikostapauksissa tutkitaan poliisille tuttujen tyyppien liikkeet.


Kännykät käyttöön

Vanhempien kuuluisi myös tietää, milloin ja mitä kautta lapsi tulee kotiin. Heikkonen kehottaa käyttämään kännykkää, kun sellainen miltei kaikilla kerran on.

Tarkistussoitot varmistavat kotiinpaluun, ja toisaalta suunnitelmien muutoksista on helppo soittaa isälle ja äidille. Näin vältetään myös turhat etsinnät, kun kadonnut onkin vain päätynyt kaverin kotiin leikkimään.

Ihan kaikkea vanhempien ei myöskään aina kannata sinisilmäisesti uskoa, varoittaa poliisi. Jos nuoren käytös muuten kummastuttaa, voi olla syytä tarkistaa myös ilmoitetut kyläpaikat.

Heikkosen mukaan esimerkiksi alkavaa huumekierrettä voi olla helppo salailla kertomalla "peitetarinansa" puhelimessa.

STT-IA
25.8.2000


Kotimaa -sivulle