Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Camp Davidia pohjustaneet tutkijat:

Israelin ja palestiinalaisten rauhaan pitkä tie



Camp Davidin neuvotteluja Jerusalem-raportilla pohjustaneet tutkijat arvioivat, että israelilaisilla ja palestiinalaisilla on vielä pitkä tie lopulliseen rauhaan. Läpimurtona pidetään kuitenkin sitä, että osapuolet ovat hyväksyneet yhteisen tavoitteen - etsiä keinot ja taidot elää yhdessä.


Haaparannalla ja Torniossa pidettävässä Jaetut kaupungit -seminaarissa on edetty keskustelemaan Jerusalemin tulevaisuusvisiosta - kaupungista, josta kaikki voivat olla ylpeitä.

Jerusalemissa toimiva kansainvälinen rauhan - ja yhteistyökeskus valmisteli jo heinäkuuksi Camp Davidiin vaihtoehtoja Jerusalem-kysymyksen ratkaisemiksi. Israelin hallitus hyväksyi israelilaisten ja palestiinalaisten yhdessä muokkaaman raportin. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat lopulta samaiseen kysymykseen.

Keskuksen toimintaan ja raportin työstöön osallistunut Israelin Jerusalem-instituutin johtaja Abraham Friedman sanookin, ettei pelkkä nimien kirjoitus johonkin paperiin olisi taannut todellista rauhaa. Ihmisillä on vielä paljon opittavaa yhteistyöstä ja yhteisestä elämästä - niin etäällä ja jaettuna he ovat toisistaan.

Keskuksen johtaja, palestiinalainen Rami Nasrallal, muistuttaa, että rauhansopimus on kokonaisuudessaan muutosprosessi. Tärkeintä tällä hetkellä on se, että nyt kykenemme pohjustamaan yhdessä tulevaisuutta.


Jatkuvaa keskustelua

Yksi seminaarin järjestäjistä on Olof Palmen kansainvälinen keskus, joka on vahvasti vaikuttanut siihen, että palestiinalaiset ja israelilaiset tutkijat ovat jo viiden vuoden ajan olleet säännöllisessä keskusteluyhteydessä.

Tutkija Joakim Johansson kuvaa alun keskusteluja enemmänkin osapuolten väliseksi loan heittelyksi. Se, että nyt keskustellaan jo yhteisestä Jerusalem-visiosta, kertoo valtavasta myönteisestä kehityksestä.

Samaa todistaa Nasrallal, joka huomauttaa, että ensitapaamisissa keskityttiin lähes yksinomaan syyttelyyn. Pikkuhiljaa on kyetty kuitenkin katsomaan tulevaisuuteen ja luomaan yhteisiä tavoitteita.

Friedman tosin varoittelee luomasta liian ruusuista kuvaa. Molemmilla on toki edelleen omia etuja ja tunteita.

Palestiinalaisille ja israelilaisille Haaparannan tapaaminen on enemmänkin vain osa jatkuvaa keskusteluyhteyttä. Kohteliaasti myönnetään, että tutustuminen muiden "jaettujen kaupunkien" yhteistyömalleihin avartaa.

Torstaina päättyvään seminaariin osallistuu kolmisenkymmentä tutkijaa ja suunnittelijaa - israelilaisten ja palestiinalaisten lisäksi heitä on Suomesta, Ruotsista, Irlannista ja Hollannista.

Pikaisia käytännön tuloksia tapaamiselta ei odoteta. Tavoitteena on keskustella esimerkeistä, miten konflikteja jaetuissa kaupungeissa on ratkottu ja miten yhteistyötä on paikoin osattu rakentaa menestyksellisesti.

STT-IKK
25.8.2000


Ulkomaat -sivulle