Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kudzuköynnös tukahduttaa Yhdysvaltojen metsiä



Yhdysvaltain eteläosien ja itärannikon metsiä verhoaa monin paikoin mahtava köynnösmassa, joka jatkuu välillä silmänkantamattomiin.


Metsiä ja pensaikkoja tukahduttava vitsaus on köynnös nimeltä kudzu, jota aikoinaan istutettiin väenväkisin amerikkalaiseen maaperään.

Japanilaista alkuperää oleva kudzu esiteltiin ensi kertaa Yhdysvalloissa jo vuonna 1876, jolloin puutarhurit ihastuivat vihreälehtiseen koristeelliseen köynnökseen ja sen tuoksuviin, pieniin kukkiin.

Myöhemmin 1920-luvulla havaittiin, että nopeasti kasvava köynnös kelpaa eläinten rehuksi ja sitä ryhdyttiin kasvattamaan suuremmassa mittakaavassa eteläisissä osavaltioissa.

Kasvin huomattiin myös estävän loistavasti eroosiota ja 40-luvulla sen istuttamisesta ryhdyttiin maksamaan maanomistajille runsaita palkkioita.


Mahdoton tuhottava

Eteläisten osavaltioiden lämmössä kukoistava köynnös alkoi levitä nopeasti. Taiturimaisesti kiipeävälle kasville kelpaavat alustaksi puut, puhelinpylväät, pensaat ja talot.

Köynnös kasvaa kesäisissä olosuhteissa uskomattomat 30 senttiä päivässä, vuoden aikana kudzu kasvaa jopa 20 metriä.

Köynnös kietoo arvokkaat metsät tukahduttavaan syleilyynsä, ilman auringonvaloa jäävät puut kuolevat ja osa puista luhistuu köynnöksen massan alle.

Kudzu julistettiin rikkakasviksi vuonna 1972, mutta se oli myöhäistä.

Kudzun leviämistä ja tuhoamista on tutkittu parinkymmenen vuoden ajan, ja voimakkaimmatkaan kasvimyrkyt eivät näytä tehoavan sitkeään köynnökseen. Jotkut myrkyt jopa edistivät sen kasvua.

Köynnöksen lopullinen nujertaminen vaatii ainakin neljän vuoden tarmokkaan myrkyttämisen vahvimmilla kasvimyrkyillä, joskus tuhoamiseen menee kymmenenkin vuotta.


Itärannikko saanut osansa

Tutkijoiden mukaan angoravuohi pystyy pitämään köynnöksen jotakuinkin kurissa; vuohi pystyy estämään sen leviämisen, mutta hengiltä se ei kudzua saa.

Leikkaaminen saa köynnöksen vain kasvamaan entistä ripeämmin. Maan alla kiemurtelevat, joskus ranteenpaksuiset juuret tuottavat uusia versoja pikavauhtia.

Kudzua on erityisen paljon juuri Georgiassa sekä Etelä-ja Pohjois-Carolinassa, missä monin paikoin metsän tilalla on läpipääsemätön ryteikkö.

Etelässä kiertääkin sanonta: Puuvilla ei ole enää etelän kuningas, kudzu on nyt kuningas. Köynnös on levinnyt vauhdilla myös itäisten osavaltioiden riesaksi ja nyt sitä kasvaa runsaasti myös Virginian ja Marylandin metsissä.

Pohjoisemmassa talvien pakkanen kukistaa lehdet ja versot, mutta ei tuhoa juuria.

Kudzu on erittäin suosittu Kiinassa ja Japanissa, siellä se on monien ruokien ja lääkkeiden raaka-aine. Kasvi ei kuitenkaan pääse valloittamaan metsiä kotialueillaan, siitä pitävät sen luonnolliset viholliset huolen.

STT-IA
25.8.2000


Ajassa -sivulle