Amerikkalaisnuoret syövät yhä enemmän tyhjiä kaloreita
Amerikkalaiset nuoret saavat nykyään päivittäisestä ravinnostaan vähemmän rasvaa kuin 60-luvun lapset ja nuoret. Vihannesten syöntikin näyttää lisääntyneen. Siihen hyvät uutiset sitten loppuvatkin.
Nuorten ruokavaliossa on tuoreen amerikkalaisselvityksen
mukaan kylläkin enemmän vihanneksia, mutta ainoastaan
perunan kulutus on lisääntynyt ja sekin yleensä ranskalaisten
perunoiden muodossa.
Muiden, erityisesti vihannesten sekä
hedelmien osuus on pudonnut selvästi.
Nuorten ruokavalion kalorit ja joulet kertyvät nykyisin yhä
suuremmassa määrin pizzasta, pastasta, pikaruuasta sekä
virvoitusjuomista.
Liikaa sokeria
Amerikan teini-ikäiset juovat maitoa nykyisin 40 prosenttia
vähemmän kuin 60-luvun nuoret. Sen sijaan sokeripitoisten
virvoitusjuomien sekä mehujen kulutus on kolminkertaistunut.
Sokerinkulutuksen ylärajaksi on suositeltu Yhdysvalloissa
kymmentä teelusikallista päivässä. Keskivertokulutus on
kuitenkin nykyään kaksikertainen.
Nuorten, 11-18 -vuotiaiden, ruokailutottumuksia koskeva
selvitys on tehty Pohjois-Carolinan yliopiston
kansanterveystieteen laitoksella. Tutkimus ulottui vuodesta
1965 vuoteen 1996.
Tutkimuksen tekijät varoittavatkin suuntauksen seurauksista.
Nuoret saavat ruokavaliostaan aivan liian vähän rautaa,
foolihappoa sekä kalsiumia. Myös kuitujen ja antioksidanttien
vähäisyys voi aiheuttaa lukuisa terveysongelmia myöhemmällä
iällä.
Tutkijoiden mukaan seurauksena saattaa olla
ylipaino-ongelmien lisäksi mm. diabetes, sydänvaivoja tai
osteoporoosi.
STT-VT
28.7.2000
Ajassa -sivulle
|