Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Runsas kahvinjuonti saattaa aiheuttaa reumaa



Runsas kahvinjuonti saattaa lisätä riskiä sairastua reumaan. Kansanterveyslaitoksella tehty tutkimus osoittaa, että päivittäinen vähintään neljän kahvikupillisen juominen kaksinkertaistaa riskin sairastua nivelreumaan.


Vähintään yksitoista kahvikupillista päivässä juovilla on jopa viisitoistakertainen riski sairastua verrattuna niihin, jotka eivät juo kahvia lainkaan.

- Tämä on mielenkiintoinen havainto, kertoo professori Kimmo Aho Kansanterveyslaitokselta. - Kahvia on ennen pidetty viattomana aineena, eikä sitä ole suoraan liitetty mihinkään tautiin.

Tutkimus tehtiin kahden eri aineiston perusteella. Materiaalia saatiin 20 vuotta sitten tehdystä Mini-Suomi -tutkimuksesta sekä KELA:n autoklinikalla 25 vuotta sitten tehdyistä tutkimuksista. Yhteensä aineisto kattoi lähes 19 00 henkeä.

Tutkimuksessa selvisi, että runsaasti kahvien juovien henkilöiden veressä on niin sanottua reumatekijää huomattavasti useammin kuin kahvia vieroksuvien veressä. Reumatekijää esiintyy terveilläkin henkilöillä, mutta usein sen esiintyminen ennustaa myöhemmin puhkeavaa reumaa.

- Tämä kahviasia on uusi ja tässä vaiheessa siihen täytyy suhtautua ilmeisellä varovaisuudella, sanoo Aho.

Hänen mukaansa kahvin ja reuman välinen yhteys voi olla pelkää sattumaakin.
- Mutta koska se tuli esille kahdessa eri tutkimusasetelmassa katsoimme, että puhtaan sattuman mahdollisuus on aika vähäinen.


Syypäänä pannukahvi?

Ahon mukaan yksi mahdollinen selitys sairastumiselle voisi olla jokin kahvinjuontiin liittyvä elämäntapatekijä.

- Vaikka me olemmekin osoittaneet liittymäkohdan kahviin, niin sen ei välttämättä tarvitse merkitä että kyseessä olisi nimenomaan kahvi, selittää Aho.

Ahon mielestä on mahdollista, että riskitekijä voisi olla esimerkiksi kahvin laatu. Hänen mukaansa reilut parikymmentä vuotta sitten, jolloin tutkimuksessa käytetty aineisto kerättiin, Suomessa kulutettiin runsaasti pannukahvia.

- Maaseudulla pannu oli kuumana koko päivän ja silloin kahviin liukeni kaikenlaisia aineita. Meillä on näyttöä siitä, että pannukahvilla on ominaisuuksia jotka eivät liity suodatinkahviin, kertoo Aho.

Pannukahvin juomisella on esimerkiksi yhteyttä veren korkeaan kolesterolipitoisuuteen. Suodatinkahvia keitettäessä kolesterolia kohottavat aineet jäävät suodatinpaperiin. Suodatinkahvi onkin tässä suhteessa terveellisempää.

On siis mahdollista, että myös reumariskiä lisäävä tekijä liittyy pannukahviin. Tämä vaikeuttaisi tutkimustuloksen vahvistamista, koska pannukahvia ei juoda enää juuri missään. Suomessa suositaan suodatinkahvia, Amerikassa pikakahvia ja Etelä-Euroopassa espressoa.

Reumaa voi aiheuttaa myös jokin kahvin sisältämistä ainesta. Vielä ei kuitenkaan tiedetä mikä aine voisi olla kyseessä. Kahvin ja reuman välistä suhdetta aiotaankin selvitellä jatkotutkimuksissa. Kansanterveyslaitoksen on tarkoitus ryhtyä tutkimuksiin yhteistyössä KELA:n kanssa.

STT-IKK
28.7.2000


Ajassa -sivulle