Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU aikoo haastaa tupakkayhtiöitä veronkierrosta



EU:n komissio aikoo nostaa siviilikanteita useita amerikkalaisia tupakkayrityksiä vastaan. Komissio hakee tätä kautta korvauksia EU:n ja EU-maiden kärsimistä tappioista, jotka syntyvät tupakan salakuljetuksesta.


Komissio on vahvistanut suunnitelmansa, mutta kieltäytyy vielä kertomasta, mistä yrityksistä on kyse tai kuinka suuria summia se aikoo vaatia korvauksina.

Epävirallisten tietojen mukaan haastettavien joukossa ovat ainakin Philip Morris ja R.J. Reynolds.

Tupakan salakuljetus on Euroopassa suurta liiketoimintaa. Reittejä ja tapoja on useita, ja toiminta merkitsee EU:lle sekä sen jäsenmaille miljardien eurojen tappioita vuosittain.

Komission tiedottaja Luc Véron vahvisti, että kysymys on konteissa kuljetettavista merkkisavukkeista, jotka tavalla tai toisella päätyvät unionimaiden markkinoille.

Yhdestä kontista tupakkaa maksetaan veroja ja tulleja arviolta miljoona euroa (kuusi miljoonaa markkaa), joten salakuljettajien voitot ja jäsenmaiden kärsimät tappiot ovat huomattavia.

- Me haluamme rahamme takaisin, Véron sanoi.

Véronin mukaan EU:n petostentorjuntavirasto Olaf on tutkimuksissaan saanut kerätyksi tarpeeksi näyttöä, jotta amerikkalaisia tupakkayhtiöitä vastaan voidaan nostaa vahingonkorvauskanne.


Myyntiä kaikissa maissa

Salakuljetettuja savukkeita myydään jokaisessa EU-maassa. Suurimmillaan niiden markkinaosuus nousee jopa kymmeneen prosenttiin. Brysselissä torstaina käynyt toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) totesi, että tupakan salakuljetus on ongelma Suomellekin.

Hänellä ei ollut arviota, kuinka suuria vero- ja tullimenetyksiä toiminta aiheuttaa Suomessa.

- Kun katsotaan tupakan hintaa meillä Suomessa, varmaan kaupasta saatavat voitot ovat tavanomaista paremmat, kun tuo verollinen hinta on niin iso.

Suomessa ei ole vielä jouduttu samaan tilanteeseen kuin Ruotsissa. Naapurimaassa tupakan veroa piti alentaa, kun idästä salakuljetettu tai taxfree-kaupasta tuotu tupakka valtasi markkinat.


Veronmaksajat maksavat

Salakuljetuksen maksavat viime kädessä EU-maiden veronmaksajat. EU:n sääntöjen mukaan ulkorajoilla kerätyt tullit kerätään unionin kassaan, sen omassa budjetissa käytettäväksi.

Tämä ei kuitenkaan kata kuin osan unionin menoista. Jäsenmaat kattavat loput arvonlisäveromaksulla ja maan bruttokansantuotteeseen suhteutetulla jäsenmaksulla.

Tappioiden suuruudesta ei ole mitään varmaa tietoa, mutta eräiden arvioiden mukaan EU:n ja sen jäsenmaiden kärsimät tappiot menetettyinä tulleina ja veroina nousevat vuositasolla yli 10 miljardin euron (60 miljardin markan). Varmuutta ei kuitenkaan ole.

- Salakuljetus on kasvanut viime vuosina, Véron sanoi.

Savukkeiden salakuljetusta yritetään myös hillitä tehostamalla tullien yhteistyötä EU:n sisällä ja rajanaapureiden kanssa. Balkanin alue on ollut merkittävä salakuljetusreitti viime vuosina.

STT-IKK
28.7.2000


Politiikka -sivulle