Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Eurooppalaiset koulutetut syövät trendikkäästi ja terveellisesti



Laaja, 15 Euroopan maata kattava tutkimus kertoo, että lähes poikkeuksetta hyvin koulutetut syövät terveellisemmin kuin vähän koulutusta saaneet.


Opinahjossa pisimpään istuneille maistuu muita paremmin kasvikset ja hedelmät, mutta rasvaiset maitotuotteet eivät ole heidän suosiossa.

Terveellisyys ei ole ainoa koulutusryhmien ruokavalintoja jaotteleva tekijä, vaan valintoja tehdään myös muodin perässä. Hyvin koulutetut suosivat ruoka-aineita, joiden kulutus on nousujohteista.

Juustot ovat esimerkki tällaisista uudenaikaisista ruuista kaikkialla Euroopassa.

Erityisesti Pohjoismaissa puolestaan kasviksista on tullut viime vuosikymmeninä haluttua ruokaa ja hyvin koulutetut ovat olleet trendin edelläkävijöitä.

Välimeren maiden ruokavalioon on perinteisesti kuulunut paljon kasviksia. Espanjassa ja Kreikassa kasvisten käyttö ei viime vuosina ole kasvanut eikä näissä maissa myöskään ole havaittavissa koulutusryhmien välisiä eroja.


Hyvin koulutetut naiset saavat eniten energiaa

Hyvin koulutettujen ruokavaliossa on yleensä vähemmän lihaa kuin muilla.

Heidän ruokansa on myös vähemmän rasvaista, mutta alkoholin osuus energian saannista on suurempaa kuin vähemmän koulutetuilla.

Pisimpään kouluja koluneet miehet saavat ruuastaan vähemmän energiaa kuin muut miehet, mutta naisilla tilanne on päinvastainen.

Suomalaisten koordinoimaan laajaan hankkeeseen on kerätty tiedot 47:sta tutkimuksesta. Selvityksen kohdemaita olivat Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Saksa, Hollanti, Belgia, Englanti, Viro, Liettua, Puola, Unkari, Sveitsi, Espanja ja Kreikka.

Lisää tutkimuksesta voi lukea osoitteesta: www.ktl.fi/eteo/disparities/disparities.htm.

FF-IA
28.7.2000


Ajassa -sivulle