Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







GSM-toimilupa Suomen 2G:lle



Suomeen tulevan uuden valtakunnallisen GSM-matkapuhelinverkon toimilupa myönnettiin torstaina Suomen 2G Oy:lle. Sen on aloitettava kaupallinen toiminta kuluvan vuoden syyskuuhun mennessä. Ennestään GSM-verkko on Soneralla ja Radiolinjalla.


Luvan saaneen yhtiön on perustanut 12 alueellista Finnet-yhtiötä. Yhtiön osakkaaksi on lisäksi tulossa 26 muuta samaan ryhmään kuuluvaa teleyritystä.

Yhtiön omistajiin eivät sen sijaan kuulu Helsingin Puhelin Oyj ja ne alueelliset Finnet-yhtiöt, joissa Helsingin Puhelin Oyj:llä on merkittävää omistusta.

Kolmannen valtakunnallisen matkaviestinverkon arvioidaan lisäävän kilpailua ja alentavan telemaksuja. Suomen matkapuhelinhinnat kuuluvat maailman edullisimpiin, mutta toiminta tuottaa silti suuret katteet matkaviestinyrityksille.

Kolmas GSM-verkko edistää myös tulevan UMTS-verkon leviämistä. UMTS on kolmannen sukupolven matkaviestinverkko, jossa tieto siirtyy olennaisesti nopeammin kuin GSM-verkossa.

UMTS-verkossa voidaan tarjota nopeita Internet-yhteyksiä ja jopa liikkuvaa kuvaa. UMTS-palveluita aletaan tarjota käyttäjille viimeistään vuonna 2002.

UMTS-verkkojen rakentamisessa voidaan käyttää hyväksi GSM-verkkoja. Suomen 2G Oy:n omistajakunta omistaa pääosan Suomen 3G Oy:stä, jolle valtioneuvosto myönsi maaliskuussa 1999 toimiluvan kolmannen sukupolven matkaviestintään.

UMTS-toimiluvan manner-Suomeen saivat tuolloin myös Oy Radiolinja Ab, Sonera Oyj ja Telia Finland AB:n sivuliike Suomessa.

GSM-luvan saanut Suomen 2 G on ilmoittanut rakentavansa valtakunnallisen verkon, joka tukeutuu Finnet-yhtiöiden useille paikkakunnille jo rakentamiin GSM-1800 -kaupunkiverkkoihin.

Verkko laajenisi nopeasti ja kattaisi jo ensi vuonna 90 prosenttia väestöstä. Valtakunnallisen verkon rakentamiskustannuksiksi arvioidaan 2-4 miljardia markkaa.

Verkon rakentaminen ja ylläpito työllistäisi 100-200 henkilöä eri puolilla maata. Toimilupaehtojen mukaan yhtiön on toteutettava suunnitelmansa.

Valtioneuvosto hylkäsi neljä muuta manner-Suomeen tehtyä hakemusta. Hylätyt hakijat ovat Oy Interloop Ab, Tele 1 Europe in Finland Oy, Telia Mobile AB:n sivuliike Suomessa ja Espoo Windows ohjelmointikerho ry. Yksi myöhästynyt hakemus jätettiin tutkittavaksi ottamatta.

Toimiluvan myöntämiseen Suomen 2G:lle päädyttiin, koska yhtiön arvioitiin rakentavan nopeasti kattavamman verkon kuin muut hakijat ja pystyvän muutenkin kilpailemaan paremmin Suomen matkaviestinmarkkinoilla.

Yhtiö aikoo sijoittaa uuden verkon tukiasemat pääosin jo olemassa oleviin antennimastoihin. Telemarkkinalaki velvoittaa mastojen omistajat luovuttamaan vapaita antennipaikkoja teleyrityksille. Yhtiö arvioi tarvitsevansa uusia mastoja vain 10-20 koko maassa.

Liikenneministeriö ennakoi, että Suomessa on tämän vuoden lopussa 3,8 miljoonaa matkaviestinliittymää. Vuonna 2003 rikkoutuu viiden miljoonan ja vuonna 2006 kuuden miljoonan raja.

Tänä vuonna matkaviestinverkkojen liikevaihto ylittää 10 miljardia markkaa ja kaksinkertaistuu siitä viidessä vuodessa.

Nyt myönnetty toimilupa ei anna oikeutta toimintaan Ahvenanmaalla. Ahvenanmaata koskevat hakemukset käsitellään myöhemmin erikseen.


Kauaskantoinen päätös

- Päätös toimiluvasta tehtiin ennen kaikkea kuluttajan näkökulmasta. Kuluttajat hyötyvät lisääntyvästä kilpailusta, koska se alentaa käyttöhintoja ja parantaa palvelujen laatua, liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen totesi.

Hänen mukaansa toimilupa lisää tervettä kilpailua perinteisessä matkaviestinnässä, mutta paljon laajemminkin.

- Uudet matkaviestinteknologiat ja -palvelut kilpailevat kiinteiden verkkojen ja digitaalitelevision kanssa jalansijasta nopeissa tiedonsiirtoyhteyksissä, hän sanoi.

- Toimiluparatkaisu heijastuu pitkälle tulevaisuuteen ja edistää tietoyhteiskuntapalvelujen kehitystä. Yhtiön omistajakunnasta on syntymässä uusi vahva valtakunnallinen toimija telemarkkinoille, Heinonen sanoi.

IA
28.1.2000


Talous -sivulle