Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kiina tiukentaa Internetin valvontaa



Kiina ilmoitti keskiviikkona uusista määräyksistä, joilla pyritään valvomaan tiedonvälitystä Internetissä.


Kommunistipuolueen pää-äänenkannattajassa Kansan päivälehdessä julkaistuilla uusilla määräyksillä pyritään estämään "valtionsalaisuuksien" vuotaminen ulkomaille.

Kiinan viranomaiset määrittelevät valtionsalaisuudet niin laajasti, että niiden voidaan tulkita tarkoittavan kaikkea tietoa, jota ei erikseen ole hyväksytty julkaistavaksi.

Valtionsalaisuuksien paljastamisesta voi Kiinassa saada kuolemantuomion, ja niiden vuotamista on käytetty syynä mm. toimittajien vangitsemiselle.

Uusista säännöksistä ilmoitettiin pian sen jälkeen kun virallinen lehdistö kertoi Internetin käyttäjien määrän Kiinassa nelinkertaistuneen viime vuonna. Nyt käyttäjiä arvioidaan olevan vajaat 9 miljoonaa.


Kotisivut rekisteröitävä

Kansan päivälehdessä julkaistut uudet määräykset ovat Kiinan valtionsalaisuustoimiston käsialaa. Niiden mukaan jokaisen, joka haluaa perustaa kotisivun Internetiin, on hankittava ennakolta viranomaisten lupa sivulle. Niiden on myös alistettava sisältönsä viranomaisten ennakkotarkastukseen.

- Kaikkia järjestöjä ja yksilöitä kielletään julkaisemasta valtionsalaisuuksiksi katsottavaa tietoa Internetin uutis- tai keskusteluryhmissä tai sähköisillä ilmoitustauluilla, ohjeissa sanotaan.

Uusien ohjeiden mukaan kaikkien, jotka haluavat julkaista verkossa sellaista tietoa, jota ei ole aiemmin julkaistu Kiinan virallisissa tiedotusvälineissä, on saatava julkaisemiselle ennalta lupa tiedon lähteeltä.

Valtionsalaisuuksiin yhteydessä olevilla tietokoneilla ei saa olla suoria eikä epäsuoria yhteyksiä Internetiin tai muihin julkisiin tietoverkkoihin.

Kansan päivälehden mukaan ohjeet koskevat myös Hongkongia ja Macaota, joka siirtyi Kiinan alaisuuteen joulukuussa. Niiden sanotaan pätevän myös Taiwanissa, jota Kiina pitää kapinallisena maakuntanaan.


Salausohjelmat rekisteröitävä

Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten kannalta on huolestuttavinta se, että ohjeissa määrätään firmoja rekisteröimään käyttämänsä salausohjelmat viranomaisille maanantaihin mennessä. Yritysten on luovutettava viranomaisille ohjelmien sarjanumerot ja nimilistat niiden käyttäjistä.

Salausohjelmilla pyritään suojaamaan asiattomilta silmiltä kaikkea sähköpostista pankkitoimintaan. Mm. Netscapen selaimet sisältävät salausohjelmia ja samoin eräät Microsoftin tuotteet.

Ohjeiden mukaan viranomaiset voivat määrätä korvaamaan sopimattomiksi katsomansa salausohjelmat kiinalaisilla ohjelmilla.

- Tämä saattaa vaarantaa yritysten liikesalaisuudet, kommentoi määräystä Yhdysvaltain tietotekniikkateollisuuden edusmies Jay Hu.

Hun mukaan Kiina pelkää, että ulkomaiset salausohjelmat voivat tarjota keinoja, joilla ulkopuoliset voisivat seurata, mitä kiinalaisissa yrityksissä tai hallinnossa tapahtuu. Kiinan johto pelkää myös, että toisinajattelijat voivat pyrkiä verkottumaan salausohjelmien suojassa.


Sisältöä koskevia sääntöjä valmistellaan

Shanghain päivälehden mukaan Kiinan kustannus- ja lehdistöhallinto valmistelee parhaillaan säännöksiä kiinalaisille kotisivuille hyväksyttävästä sisällöstä. Säännöksiä pidetään "suurena haasteena" kotisivuille.

- En kuitenkaan usko, että uutiset kielletään kokonaan verkkosivuilta. Hallitus haluaa vain estää ilman lupaa laadittujen uutisten levittämisen, sanoi shanghailaisen verkkotietoyhtiön edustaja.

Uudet määräykset kertovat paljon Kiinan johdon kaksijakoisesta suhtautumisesta Internetiin. Viranomaiset ymmärtävät, että tietoverkko on välttämätön kaupan ja tietoteknisen osaamisen kannalta, mutta samalla pelkäävät sen heittämää haastetta kommunistisen puolueen yksinvalta-asemalle.

- Tilanne on vähän sama kuin jos he sanoisivat haluavansa kehittää rautateitä ja sitten rakentaisivat rataverkon, jonka raideväli on erilainen kuin missään muualla maailmassa, totesi Beijingissä toimiva tietotekniikkalakimies William Soileau.

STT-MH
28.1.2000


Ulkomaat -sivulle