Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Elie Wiesel: Juutalaisvainojen muistoa ei saa vääristää



Auschwitzin keskitysleirin kauhut itsekin kokenut Elie Wiesel varoittaa latistamasta tai kaupallistamasta natsien juutalaisvainojen muistoa. Hän ei kuitenkaan pelkää, että Tukholmassa keskiviikkona alkanut juutalaisvainofoorumi syyllistyisi tähän.


- Järjestäjät ja Ruotsin hallitus ovat täysin tietoisia näistä vaaroista. On kuitenkin olemassa niitä, jotka hyvää tarkoittaen yksinkertaistavat tätä kauhunäytelmää sekä sanallisesti että kuvien välityksellä tehdäkseen tapahtumista helpommin ymmärrettäviä.

- Silloin on kuitenkin vaarana, että katastrofin laajuutta vähätellään, sanoo romanialaissyntyinen Wiesel, joka toimii pääministeri Göran Perssonin aloitteesta pidettävän foorumin kunniapuheenjohtajana.

Wieselin mukaan nykyajan ihmiset ovat niin materialistisesti suuntautuneita, etteivät he oikein tiedä, miten natsien uhrien muistoa olisi kunnioitettava.

Itse hän on uhrannut koko elämänsä levittääkseen tietoa juutalaisten joukkotuhosta, ja hän lukee joka ikisen kirjan, joka julkaistaan aiheesta.

- Ehkäpä löydän vielä jostakin kirjasta selityksen sille, miksi ihminen pystyy tekemään tällaisia julmuuksia.


Vertailut mahdottomia

Wiesel pitää Tukholman kolmipäiväistä kokousta äärimmäisen tärkeänä. Hän ei silti säästä myöskään isäntämaata arvostelulta.

- Olen kiitollinen Perssonille ja koko Ruotsin hallitukselle. Mutta kuten totesinkin jo Perssonille, Ruotsi ei mielestäni oikein tiedä, miten sen tulisi suhtautua sodanaikaiseen puolueettomuuteensa. Sitähän ei käytetty ihmishenkien pelastamiseksi.

Toisen maailmansodan aikaisista juutalaisvainoista ja joukkotuhosta useita teoksia kirjoittanut Wiesel ei halua vertailla esimerkiksi natsien ja kommunistien tekoja.

- Siinä joudutaan helposti tilanteeseen, jossa molempien puolien uhreja vähätellään. Minä en koskaan vertaile uhreja. Jokainen kuolemantapaus on laskettava erikseen.

Hän ei myöskään pidä siitä, että Bosniassa tehtyjä joukkomurhia verrataan toisen maailmansodan aikaiseen joukkotuhoon. Kielenkäytön kanssa on oltava varovainen, hän sanoo.


Uusnatsismin nousu

Wiesel on täysin tietoinen Ruotsissa päätään nostavasta uusnatsismista. Hänen mielestään koulutus ja tieto ovat parhaita keinoja vaarallisen aatteen pysäyttämisessä.

Hitlerin ja Göbbelsin puolelle asettuneille ei enää voida mitään, mutta oikean tiedon avulla voidaan pelastaa nuoria ajautumasta uusnatsismin pauloihin.

Hän on myös itse joutunut kokemaan, mitä ulkomaalaisviha ja suvaitsemattomuus merkitsevät.

- Olin itse valtioton henkilö, kunnes Yhdysvallat otti minut vastaan. Asetun aina pakolaisten puolelle, koska tunnen niin suurta myötätuntoa heitä kohtaan.

Sama koskee myös usein arvosteltuja talouspakolaisia.
- Isä tai äiti, jotka eivät voi antaa lapsilleen edes jokapäiväistä leipää, ovat samassa tilanteessa kuin poliittiset pakolaiset. Heillä on varmasti jotain annettavaa maalle, joka ottaa heidät vastaan.

Wiesel tuntee pelkkää halveksuntaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka kieltävät koko juutalaisvainojen olemassaolon.
- En vastaa koskaan heidän provokaatioihinsa. En alennu keskustelemaan heidän kanssaan.

Weisel on ehkä enemmän kuin kukaan muu antanut natsismin uhreille "kasvot". Hän on vuosikymmenien ajan jakanut asiallista ja kiihkotonta tietoa menneistä kauheuksista.

Hän antaa vaikutelman viisaasta ja myötätuntoa tuntevasta henkilöstä. Eikö vuosien työ ole väsyttänyt häntä?

- Kyllä, vastaa Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1986 saanut Wiesel surullisesti hymyillen.
- Mutta jatkan silti työtäni. Mitä muutakaan minä voisin tehdä?

STT-IA
28.1.2000


Ulkomaat -sivulle